12 Krachtige Tips Om Je Vrijheid Claimen In Je Relatie

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

2  comments

Nelson Mandela zat maar liefst 27 jaar in de gevangenis voordat hij vrijgelaten werd. Hoewel de apartheid officieel niet meer bestaat in Zuid-Afrika, is er toch nog een duidelijke scheidslijn tussen de twee rassen te zien. Ook in relaties is die scheidslijn vaak te vinden; tussen de vrouw en de man en de verantwoordelijkheden die een ieder op zich neemt.

Mandela mag dan voor andere redenen in de gevangenis hebben gezeten, in veel relaties en huwelijken zie en hoor ik dat het soms een behoorlijke beknelling is, om jezelf te kunnen en mogen ontplooien.

Begrijp me goed, ik ben geheel voor gelijke rechten voor zowel de man als de vrouw. Gelijke monniken, gelijke kappen. Maar wat kun je doen wanneer je partner je klein houdt en je vertelt dat je niets hoeft te doen?

Voor sommigen klinkt het misschien als een droom, die eindelijk eens realiteit mag worden, terwijl het voor anderen het de schrik van hun leven bezorgt.

De vraag blijft: wat doe je als je partner je vertelt dat je maar beter niet iets nieuws kunt ondernemen? Hoe behoudt je je relatie wanneer je geliefde zegt dat je niets hoeft te doen, of zelfs niets mag doen, en dat er voor je gezorgd wordt?

Of het nu je partner is, of je kinderen die je bezighouden (bij mij is het momenteel een jong puppy dat constant om mijn aandacht vraagt); tijd voor jezelf is niets minder dan een noodzaak. Hoe mooi het ook is om samen te zijn, iets moois op te bouwen en een legacy achter te laten (of gewoon te genieten van je trouwe viervoeter) – de reden waarom jij hier bent, is omdat jij jouw pad bewandelt in dit leven. Jouw pad, jouw keuzes, jouw leven.

Dat jouw pad parallel kan lopen met dat van anderen, hoe lang of hoe kort ook, is op z’n minst interessant te noemen, en ik ben er van overtuigd dat er een hoop leermomenten aan gekoppeld zijn. En toch is het jouw leven, waarop jij de touwtjes in handen hebt om te kiezen, hoe jij jouw leven wilt leiden.

Nogmaals: ik zeg niet dat je nu direct een single leven moet gaan leiden, of de scheidingspapieren moet gaan aanvragen. Dat lijkt me nogal radicaal. Maar er zijn wel alternatieven om jouw leven, en dus jouw vrijheid weer opnieuw te claimen, ook met een partner, kinderen of zelfs een hond.

Hier zijn een aantal tips die je kunt toepassen om meer vrijheid te nemen, om zo je ideale zelf en jouw doelen te realiseren.

1 Vraag Om Support

Je kunt blijven wachten, totdat je partner of je vrienden je hulp komen bieden om jouw je eigen ding te laten doen, en je kunt ook zelf de touwtjes meer in eigen handen nemen, door ze om hulp te vragen. Nee heb je gegarandeerd als je het niet vraagt.

2 Geef Je Grenzen Aan

Bepaal voor jezelf wat acceptabel is en wat niet. Bedenk dat je grenzen hebt voor een reden. Je hoeft niet alles over je heen te laten komen. Onthoud eveneens dat het aangeven van grenzen niet enkel op explosieve manier met veel bombarie hoeft te gebeuren; op liefdevolle en kalme wijze je grens aangeven werkt vaak een stuk beter en zorgt voor een beter energie behoud.

3 Vind De Juiste Mensen

Zoek naar like-minded mensen; mensen die je aanmoedigen en ondersteunen om jouw doelen te bereiken. Er zijn al genoeg “nee-zeggers” die je om wat voor reden dan ook klein houden. Omring je met mensen die jou en jouw idealen waarderen en delen.

4 Creëer Ruimte en Tijd Voor Jezelf

Je hoeft jezelf niet 27 jaar op te laten sluiten in een gevangenis, om tijd en ruimte voor jezelf te creëren. Een eigen plek hebben, waar je je terug kunt trekken, je ideeën kunt laten stromen en je plannen kunt uitwerken, zorgt voor een sterk anker, waar je jouw eigen vrijheid kunt creëren.

5 Neem Een Coach In De Hand

Een coach kan je helpen om bepaalde obstakels gemakkelijker te overkomen en ondersteunt je in het creëren van een overzichtelijk stappenplan, om dichter bij je resultaten te komen. Vrijheid hoef je niet alleen te bereiken.

6 Verbeter Je Communicatie-technieken

Hoe effectiever je kunt communiceren, des te sneller bereik je je gewenste resultaat. Bedenk dat de definitie van communicatie, het resultaat van je woorden is. Wanneer je de juiste technieken hanteert om met je partner, collega of vrienden te communiceren, dan krijg je hen makkelijker mee op jouw weg naar succes. Communiceren doen we de hele dag door, met iedereen. Effectief communiceren, en communiceren om te connecten, is daarin de beste versie van communicatie, die je ook de beste resultaten geeft.

7 Creëer Een Harmonie Tussen Geven, Nemen en Ontvangen

Er is een duidelijk verschil tussen ontvangen en nemen. Bij de één wacht je totdat de ander je geeft wat je wilt, terwijl je bij het laatste de ruimte neemt om te verkrijgen, wat belangrijk voor je is. Doorgaans zijn mannen gemakkelijker geneigd om te nemen, waar vrouwen sneller geneigd zijn om te geven. Wanneer dit lang genoeg aanhoudt ,ontstaat er een disbalans. Het is daarom van belang, dat je zowel geven, ontvangen, alsook nemen in harmonie met elkaar laat zijn in je eigen pad naar vrijheid.

8 Balanceer de Rollen van Dominantie, Onderdanigheid en Gelijkwaardigheid

Net als geven en nemen, is er ook een stereo-typering tussen mannen en vrouwen in het verdelen van de rollen onderling. Zo zijn mannen sneller geneigd om dominanter te zijn dan vrouwen, en zijn vrouwen sneller geneigd om zich aan te passen of onder te schikken aan mannen (nogmaals, dit is een stereo-typering; dit is geen vuistregel). Je doet er goed aan om soms je meer flexibel op te stellen naar de ander, en hem of haar de ruimte en de vrijheid te bieden, die hij of zij nodig heeft. In veel gevallen creëer je daarmee ook meer ruimte voor jezelf, wanneer je jouw belangrijke doel wilt nastreven. Wissel dominantie en flexibiliteit af en zorg dat de rode draad van jullie relatie op gelijkwaardigheid berust; op die manier kun je alleen werkelijk je vrijheid ervaren binnen een relatie.

9 Maak Je Doelen Helder

Als je niet weet wat vrijheid voor je betekent, dan wordt het lastig om ook daadwerkelijk vrijheid te ervaren. Door je doelen duidelijk te maken en helder te formuleren, creëer je ook meer helderheid en duidelijkheid in wat vrijheid voor je betekent. Op die manier wordt het gemakkelijker om je doelen ook te behalen; je weet immers wat je wilt. In het seminar De Doorbraak leer je op systematische wijze alles wat je moet weten om doelen simpel, daadkrachtig en met effect te stellen en te bereiken.

10 Maak een Plan

Als je faalt om te plannen, plan je om te falen. Blijf niet wachten tot het juiste moment, maar begin vandaag al met het maken van een plan, om je vrijheid te claimen. Wat is het dat je werkelijk wilt hebben of doen? Wat is de eerste stap die je vandaag al kunt zetten om dichterbij dat doel te komen? En kijk ook naar de andere punten op deze lijst, zoals punt 1, 3, 5, 6 en 9.

11 Bouw aan jezelf en je kracht

Vrijheid is een waarde, die op persoonlijke wijze geëvalueerd wordt. Voor hen die er veel van ervaren is de waarde er anders van, dan voor hen die het in mindere mate hebben. Door je eigen krachten en vaardigheden te versterken, bouw je ook aan je waardes. Aspecten als zelfverzekerdheid, zelfvertrouwen, eigenwaarde en daadkracht zijn allemaal vaardigheden die te ontwikkelen zijn, en die je helpen om de waarde van vrijheid in jezelf te vergroten. Onthoud: Als je geen vrijheid van binnen ervaart, zul je ook nooit vrijheid buiten jezelf ervaren. Een krachtige manier die ik je kan aanraden is NLB.

12 Creëer een sacret space voor jezelf

Een sacret space is een plek in (de buurt van) je huis, waar je je veilig voelt en waar je jouw krachtsymbolen kunt neerzetten. Het kan een kamer of ruimte zijn waar je je kunt terugtrekken en alleen met je gedachten kunt zijn, waar een eigen altaar of tempel staat, en waar je jezelf kunt opladen en ontladen. Een sacret space is persoonlijk en vul je met je eigen energie. Hier hangt jouw vibe en staat jouw vrijheid vooraan.

Hoe lang je ook in relatie bent, en ongeacht met wie dat is, onthoud dat jij te allen tijde de belangrijkste persoon ben in jouw leven. Zonder jou kun je niemand anders van dienst zijn. In elke relatie zijn we geneigd om onszelf vroeg of laat van die eerste plaats te halen; of het nu gaat om een geweldige vent of een adembenemende vrouw, je kinderen of zelfs een lief en schattig klein pupje. Door jezelf de vrijheid te geven, door er de ruimte voor te creëren, creëer je een sterker en mooier leven voor jezelf, en daarmee voor de mensen in jouw leven.

 

Op jouw succes,

Robert

 

 

Als je dit artikel over vrijheid in relaties waardevol vond, deel het dan met mensen uit je netwerk door op de social mediaknoppen te klikken zodat zij ook vna deze informatie profiteren. 


Tags

claim je vrijheid, vrij zijn in je relatie, vrijheid, vrijheid claimen, vrijheid hebben in een relatie


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Barry Houben schreef:

  Om de ultieme vrijheid binnen een relatie te creeeren moet je jaloezie uitbannen, mijn vrouw en ik kennen onderling geen jaloezie, niet op financieel gebied, op materieel of op het gebied van liefde. Zodra je onderling afleert om elkaar te claimen zal je vrijheid ontstaan.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  Geoptimaliseerd door Optimole
  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!