De Betekenis Van Gebeurtenissen - Robert van der Wolk

De Betekenis Van Gebeurtenissen

 

Heb je soms wel eens iets meegemaakt waarin je op een bepaalde manier reageerde? En dat je met iemand was in die specifieke situatie, maar waarin die ander totaal anders reageerde? Of dat je je een situatie herinnerde waarin jij en één of meerdere personen waren, maar waarin de herinnering van jou nogal verschilt van die van de ander(en)? Hoe kan dat?

We zijn allemaal geconditioneerd om niet alles te zien wat er in ons en om ons heen gebeurt. We filteren als het ware dat wat we belangrijk vinden en waar we onze aandacht aan willen besteden. Dat heeft voordelen en nadelen.

Het nadeel is dat we niet alles bewust registreren (ja, dit kan soms ook een voordeel zijn :P). We nemen de informatie misschien wel op, maar we slaan het niet op, zodat we in een nieuwe of andere situatie die informatie niet kunnen terughalen uit onze herinnering. Zo kan het zijn dat je getuige bent geweest van een verkeersongeluk, maar dat je je niet meer kunt herinneren om wat voor merken auto het ging, of hoeveel inzittenden het precies betrof. Je filtert datgene wat er gebeurt en maakt een vereenvoudigde weergave (model of een representatie) van wat er in jouw werkelijkheid gebeurde.

Het voordeel van filters is dat je de wereld in en om je heen vereenvoudigd. Je hoeft er geen complex en moeilijk systeem van te maken, maar juist het omgekeerde. Dat wat het meest interessant is voor je, daar focus je op en dat onthoudt je. Het model in je hoofd, of jouw kaart van de wereld is daarom een vereenvoudiging of representatie van wat er in en om je heen gebeurt.

Waarom is dit belangrijk?
Allereerst is het goed om er bij stil te staan dat we allemaal een kaart van de wereld hebben en dat er dus niet één absolute waarheid is aan wat dan ook. Daarnaast is de meerwaarde van het gebruik van een model handig om te beseffen dat jouw kaart van de wereld, jouw representatie van een situatie of gebeurtenis, niet gelijk staat aan de werkelijkheid zelf. Met andere woorden, de kaart is niet de wereld. Wat ik hiermee bedoel is dat wat je ziet, hoe je het vertaalt naar jouw werkelijkheid, niet per se de werkelijkheid hoeft te zijn. Zo kan een vervelende situatie door twee mensen totaal verschillen opgevat worden.

De kracht van dit besef ligt erin, dat je hiermee een stap dichterbij komt bij de totale beheersing van jouw gemoedstoestand of stemming. Je kunt je laten beïnvloeden door wat er om je heen gebeurd (bijvoorbeeld iemand die je in het verkeer afsnijd en daar boos om worden), maar je kunt ook bepalen hoe je er op een ondersteunende of versterkende manier mee om wilt gaan (bijvoorbeeld door te bedenken dat die ander misschien wel een dringende reden heeft om zich zo te gedragen in het verkeer. De manier waarop je een situatie filtert hangt volledig af van jou, en als je in staat bent om je emoties, normen, waarden, geloofsovertuigingen en gebeurtenissen van buitenaf de ‘baas’ te zijn (dus zelf te kiezen hoe je er op wilt reageren of hoe je er mee om wilt gaan), dan zal dit de kwaliteit van jouw leven in vrijwel alle vlakken van je leven positief beïnvloeden.

Onthoud, dat niets in onze wereld een solide betekenis heeft, enkel de betekenis die we er zelf aan geven. De vraag is, waar kies jij voor?

Op jouw succes!

Robert

 

Deel dit bericht door opa e sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat vrienden uit jouw omgeving ook van deze informatie kunnen profiteren. 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>