Als geen ander weet ik hoe belangrijk goede en gezonde voeding is. Ruim voor mijn dubbele transplantatie was ik, gelukkig, begonnen met het aanpassen van mijn lifestyle, zodat ik niet alleen een sterker en gezonder lichaam zou krijgen, maar ook de tekortkomingen en medische aandoeningen in mijn lichaam te lijf zou kunnen.
Met het vooruitzicht van een groots doel - het rennen van de marathon van New York - wilde ik mezelf enerzijds bewijzen dat ik in staat zou zijn dit doel te behalen, en anderzijds mezelf naar het volgende fysieke niveau te trekken, wat ervoor moest zorgen dat ik makkelijker de transplantatie en nasleep ervan zou doorstaan.
Inmiddels is de transplantatie achter de rug. Maar met name de eerste maanden waren een enorme belasting op mijn lichaam en geest. Een vicieuze cirkel. Geen energie om voor mezelf te zorgen, slecht eten en te weinig drinken en een batterij aan medicijnen die daarbovenop mijn immuunsysteem onderdrukten uit voorzorg voor eventuele afstoting. De eerste weken na mijn ontslag uit het ziekenhuis, hét moment waarop ik er voornamelijk zelf weer voorstond, werden in plaats van een opluchting een enorme belasting.
In plaats van mijn kennis over gezonde voeding te gebruiken, bleef ik in de wetenschap van een gezonde lifestyle zitten. Dat kwam met name omdat ik nauwelijks in staat was om te eten; onder meer door het grote aantal medicijnen dat ik moest slikken, reageerde mijn lijf helaas op een zeer heftige manier waardoor mijn energie met rasse schreden afnam en ik steeds minder in staat was te functioneren, laat staan aan te sterken. Ik maak geen excuses voor mijn handelen; immers, ik vind pas dat je werkelijk kan oordelen over een situatie wanneer je er doorheen gegaan bent. En mijn balans tussen overleven en leven was ver van ideaal: puur overleven op het luttle beetje energie dat ik had.
In de afgelopen weken, de periode na mijn operatie, ben ik drie keer opgenomen geweest. Niet een resultaat waar ik graag meer van wil hebben of met plezier op terugkijk. En hoewel ik nog steeds beperkt ben in mijn dieet, besef ik terdege dat een gezonde voeding er enkel alleen aan zal bijdragen om een sterker en gezonder lichaam te manifesteren.
Eén van de inzichten die me dit deed realiseren was het zien van de film "Fat, Sick and Nearly Dead", een geweldig inspirerende film van Joe Cross, die gedurende 60 dagen een sapkuur volgt om van zijn morbide obesitas en zijn levensgevaarlijke ziekte af te komen.
We weten allemaal dat gezond eten bijdraagt aan een sterker lichaam en een betere en heldere mindset. Maar velen blijven in het 'weten' hangen in plaats van tot actie over te gaan. Natuurlijk willen we gezonder zijn, die overtollige kilo's kwijt en die strakke huid terug van toen we twintig waren. Maar één ding kan ik je vertellen, zeker nu ik mijn transplantatie achter de rug heb (dé tip waardoor je jezelf een transplantatie bespaart): wat je in je lijf stopt, daarvan raakt het verzadigd. Ook als je niet eet.
Meer dan 60 procent van AL ons eten wat we vinden in de supermarkt en koelkast is bewerkt, wat wil zeggen dat het verhit is, toevoegingen aan zijn bijgevoegd (zoals kunstmatige geur-, kleur, en smaakstoffen, pesticiden, herbiciden, fungiciden, smaakversterkers, chemische stoffen, etcetera). De van oorsprong natuurlijke ingrediënten zijn nagenoeg niet meer terug te vinden. En we weten het allemaal: als het niet natuurlik is, dan zal het op termijn het lichaam verzwakken. Van kant-en-klaar maaltijden en magnetronmaaltijden tot fastfood eten, soda's en snacks. Maar ook het 'gewonde' aardappelen, vlees en groente is voor velen niet meer een gezonde keuze. We eten - in navolging van de V.S. - steeds meer vet, dierlijke producten zoals vlees en kip, tarweproducten (zoals noodles en spaghetti) en steeds minder groente en fruit. Slechts dit laatste, mits je goed zoekt, bevatten geen of het minste toegevoegde stoffen; de rest is altijd bewerkt om in de vraag ernaar te blijven voorzien.
En daarmee zitten wij consumenten in een vicieuze cirkel. Ons eten bevat zoveel toevoegingen, dat we verslaafd zijn geraakt aan het eten, terwijl we steeds minder een actief leven zijn gaan leiden. Meer zittend werk, meer TV-kijken, meer gemak en minder beweging. Geen wonder dat de zwaarlijvigen explosief groeien, alsmede degenen met een medische conditie. Want wederom: wat je erin stopt, dat krijg je uiteindelijk terug. Zoals David Wolfe, een Raw Food specialist zegt: "Garbage in, garbage out".
Met een maag die niets kon verdragen, anders dan af en toe een beetje soep, dacht ik dat ik er goed aan deed om gemakkelijk en snel mezelf van brandstof te voorzien met producten zoals Cup-a-Soup en kant en klare noodles. Licht verteerbaar en toch voedzaam. Tjonge, had ik het mis! Want ook dergelijke producten zitten vol E-nummers (door de EU goedgekeurde stoffen die verwerkt mogen worden in ons eten) die schadelijk zijn; bijvoorbeeld E621 en E951. Deze nummers corresponderen met MSG (beter bekend als kunstmatige smaakversterker of ve tsin) en Aspartaam. Beide stoffen zijn in kleine doses niet zo schadelijk, maar bij dagelijks of continue gebruik (denk maar eens hoe vaak je een zoetje in je koffie of thee doet) stapelt de hoeveelheid zich in je lijf op en verzwak je je afweersysteem.
De film "Fat, Sick and Nearly Dead" vond ik zo inspirerend, dat ik hem je wil aanraden om te kijken. Ik verwacht niet dat jij, net als elke andere lezer je meteen aangesproken voelt om je lifestyle te veranderen. Ik hoop wel dat je inziet dat wanneer je je ervan realiseert dat je eigenlijk een verandering zou moeten maken in je leven, je ALTIJD die keuze zelf maakt. In het geval van eten en voeding en beweging ben je zelf 100% verantwoordelijk voor je daden. Niemand anders. En soms is een beetje hulp meer dan welkom; zo heb ik mijn steun gevonden bij een geweldige Duitse homeopaat, die me in minder dan twee weken er gigantisch bovenop heeft weten te krijgen. Door middel van intensieve behandelingen en de juiste medicijnen die mijn lichaam nodig heeft, heb ik nu meer energie dan ik in de afgelopen drie maanden heb gehad en voel ik dat ik elke dag verder aansterk in plaats van zwakker wordt.
Ik heb ingezien dat ik na mijn transplantatie een tweede kans heb gekregen op een gezonder en vitaler leven met veel minder restricties en veel meer mogelijkheden. Door goed voor mijn besturingssysteem te zorgen - mijn lijf en mind - zorg ik ervoor dat ik vrij blijf van virussen (om maar even in de ICT-terminologie te gaan zitten). Een gezond lichaam zorgt voor meer energie, meer mogelijkheden en meer kansen, die allen op hun beurt voor meer succes zorgen.
Welke verandering je ook zou willen maken, de keuze is aan jou. En de support, die zal er altijd zijn, zeker wanneer je er naar vraagt. Veel inspiratie met je gezondheidsdoelen!
Up ons gezonde succes,
Robert
Top, Robert.
Je bent een kanjer!
Lieve groet
Els
Ans have the best LIFE EVER!!!!