november 5

2 comments

Attitude – Omgaan Met Situaties

By Robert


HHet is een cliché: eet je te veel, dan kom je in gewicht aan. Te veel stress is ongezond. … Hoewel we de boodschap weten, en vaak zelfs het alternatief in onze mind zit, is het een gewoonte geworden om iets op een bepaalde manier te doen. Het onbewuste is de kapitein en mede-stuurman van jouw leven.

Onlangs kwam er in mijn werk een onverwachte kans voorbij gevlogen. Werkelijk, ik hoefde alleen maar mijn hand uit te strekken, of in dit geval ‘ja’ zeggen, en ik had hem. Door deze kans kwam een andere afspraak in het geding. Een afspraak met een coach die me op zakelijk vlak ondersteuning bood  in een afgebakende periode. De kans daar was een bijeenkomst van een grote groep mensen die me niet alleen op zakelijk, maar ook financieel, communicatief,, én in relaties zoud kunnen helpen.

Het ligt voor de hand om in zo’n situatie te zeggen; ik laat het ene vallen en doe het ander. Maar ‘laten vallen’ voelt erg aan als opgeven. En voor mij voelde dat niet als de beste keus. Een oplossingsgerichte mind  kijkt naar kansen en mogelijkheden. In plaats van de afspraak enkel af te zeggen, stelde ik voor om een nieuwe datum te prikken. Iemand die succesvoller is dan jij op een bepaald gebeid en die je wil coachen, is in mijn ogen een opstap naar een beter leven.

Veel mensen die opportunistisch  genoemd worden, worden ook vaak gezien als gedreven, oplossingsgerichte en probleemoplossende mensen. Evenals pessimisten, optimisten, idealisten, nihilisten en realisten (er zijn er nog meer…), is de attitude van een opportunist bepalend in zijn gedrag,, in zijn woorden en in zijn gedachten.

Voor een deel bepaalt je karakter je attitude. Het is makkelijk om te zeggen dat wanneer je geen ochtendmens bent, je ’s morgens een belangrijke taak niet kan volbrengen. De overtuiging van het ’s morgen niet op je best zijn is ooit ingesleten naar aanleiding van gedrag dat je herhaaldelijk vertoonde.

Dit betekent niet dat de overtuiging niet omgezet kan worden. Hoewel misschien de overtuiging dat overtuigingen niet omgezet kunnen worden de overtuiging in stand houdt, kun je met het veranderen van zowel je gedrag, alsook je gedachten en je woorden, een nieuwe betere overtuiging creëren (zoveel overtuigingen… volg je het nog?).

De attitude van een opportunist focust op kansen en mogelijkheden, richt een pessimist op wat niet is,   en een optimist op wat er wel is. Het verschil overigens tussen een optimist en een opportunist is dat een optimist zich richt op wat er nu is, en een opportunist de uitwerkingen van de kansen en de mogelijkheden ziet voordat ze er zijn.

Natuurlijk is niet alles zwart of wit. Soms lijken de risico’s van een kans in grotere getale aanwezig te zijn ten opzichte van de voordelen; niet elke kans heeft dezelfde optimale resultaten (denk maar eens aan Monopoly).

Toch is het frappante dat wanneer je positief georiënteerd in je dagelijks leven staat, je je ook meer gaat richten op kansen. Na een tijdje jezelf te attenderen op de wijze waarop je bewust op je onbewuste handelingen en gedachten gaat letten, merk je dat je ook meer kansen zult opmerken die je verder kunnen helpen  naar een een trede hoger kunnen brengen op de ladder van jouw doelen.

Uitdagend, onwennig, onzeker, ongewoon, twijfelend; het zijn allemaal begrippen die horen bij het vergroten van je comfortzone. Toch… dat wat je wilt, ligt wel buiten je comfortzone. Het risico om te falen speelt hierin voor velen een grote rol; de bekende ‘What if’s” hebben in veel gevallen een overhand en daarom worden kansen onbenut ggelate, wat overigens weer helpt in het vormen van een  (beperkende) overtuiging.

Een kans is een risico’, een risico een kans. Op de kermis en in  het casino hoor je niet voor niets ‘Wie niet waagt, die niet wint’, en dit gezegde kunnen we breder doortrekken naar de gebieden waar we meer of betere resultaten in willen bereiken.

Ongeacht de mening of overtuiging van anderen – vraag jezelf af: hoe wil ik mijn leven leiden? Op wat voor manier zie jij de beste versie van jezelf? Door je attitude congruent te maken met de persoon die je wilt zijn, creëer je op effectievere wijze de resultaten die je voor ogen hebt.

Pas je lichaamshouding aan, door je schouders naar achteren te trekken, je rug recht te houden, en met een brede glimlach aan de slag te gaan met het verwezenlijken van je actieplan. Spreek in een toon die daadkracht en overtuiging uitstraalt, en focus je mind op dat wat je wilt.

Mijn kans heb ik gegrepen, ongeacht de angsten van mezelf en de overtuigingen van anderen. Dat is mijn attitude. Met welke attitude sta jij in jouw leven?

Op jouw succes,

Robert

 

PS: laat je gedachten spreken – laat je opmerking in het commentaarveld hieronder achter. En denk eraan dit artikel te waarderen met een Like als het je tot nadenken heeft aangezet.

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Robert Korving schreef:

  Ik woord Minister President, let op mijn woorden!

   
 • Robert Korting schreef:

  Een optimistische Opportunist! Of anders gezegd. Opportunistische Optimist! Maar bovenal idealist en realist!
  Robert Korving

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >