(Her)Vind Balans Buiten Je Comfortzone

Inspiratie en Motivatie

2  comments

 

 

Wanneer je besluit om stappen te gaan nemen om je comfortzone tijdelijk te verruilen voor je challenge zone, omdat je bijvoorbeeld nieuwe inzichten, betere vaardigheden of meer succes wilt, dan is het vinden van balans één van de eerste en beste manieren om met de orkaan van nieuwe impulsen om te gaan en voet aan de grond te houden.

Soms komt het allemaal tegelijkertijd: de wasmachine gaat stuk, je gooit koffie over je laptop heen, en je sloopt je blender op één van de ochtenden waarin je juist niet de tijd hebt om uitgebreid de klusjesman uit te hangen. Dit alles gebeurt natuurlijk wanneer je krap in tijd, hulpbronnen en energie zit, waarin anderen een extra beroep op je doen voor de hulp die je ze kan bieden, en waarin je eigen doelstellingen graag ook nog behaald mogen worden.

In een tijdsbestek van slechts een paar dagen ‘overkwam’ mij dit, en meer. Het werk dat ik de afgelopen acht maanden had verricht aan mijn nieuwe boek, blogartikelen, eBooks, belangrijke mailberichten en contacten – allemaal weg.

Ondanks de enorme terugslag zag ik ook de ironie in van wat er gebeurde. Met mijn laatste twee artikelen over hoe je de lichtpuntjes in het duister toch kunt zien, en hoe je ondanks alles alsnog koers kunt zetten naar succes, begreep ik dat het Universum me leek te testen op mijn eigen woorden.

We hebben allemaal wel eens van die dagen. Je houdt als een circusartiest alle bordjes draaiende op hun eigen stok, en holt van de ene kant naar de andere, om ervoor te zorgen dat je geen van die bordjes laat kletteren. Is je aandacht even weg, word je afgeleid, of gebeurt er iets onverwachts, dan ligt de vloer, voor je er erg in hebt, bezaaid met scherven.

Om al die bordjes draaiende te houden, zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat, heb je balans nodig. Balans in je gedachten, je emoties, en je acties.

Hoe groot de chaos ook is, in staat zijn om met je beiden benen op de grond te blijven staan, overzicht te houden en gericht actie te nemen in de richting van je gewenste uitkomst is daarin het eerste antwoord dat je moet zien te vinden. Dat betekent dat je je hoofd koel kunt houden, een stap naar achter kunt nemen en bepalen welke volgende stap de beste is.

Balans vinden in de chaos van nieuwe omstandigheden is niet moeilijk, maar vergt wel bereidwilligheid, daadkracht en doorzettingsvermogen.

Elk moment dat je buiten je comfortzone bent, bevind je je in de challenge zone, de zone waarin je uitgedaagd wordt door de nieuwe impulsen, die op je afkomen. Hoe je met deze impulsen omgaat, hangt af van je interne gemoedstoestand, ofwel de mentale en emotionele staat waarin je verkeert, alsook de focus op de resultaten die je wilt bereiken.

Velen van ons zijn geneigd om in turbulente tijden met de bestaande winden mee te varen, om zo min mogelijk gevaar te lopen. De stroming lijkt vaak zo sterk dat het nagenoeg onmogelijk is om je koers te wijzigen, en dus min of meer verankerd bent aan het pad dat je lijkt te volgen.

Lees straks nog eens het artikel van twee weken terug, en daarna het artikel ‘Zet Koers Naar Succes’. Hierin leg ik verder uit welke manieren je kunt inzetten om in tijden van hectiek en onregelmatigheid toch je pad te blijven volgen.

Wat belangrijk is in dit artikel, is de wetenschap dat je door middel van balans meer invloed hebt op wat er gebeurt, zowel binnen in je, alsook buiten je.

In slechts een paar dagen had ik een nieuwe laptop aangeschaft, een oude back-up gevonden die zo’n 80% van mijn bestanden nog had, en had ik een vriend bereid gevonden die mijn wasmachine wilde fixen. Een nieuw onderdeel van mijn blender koste me een paar euro en een paar dagen verzending, en uiteindelijk verliep alles volgens plan. Zelfs de verhuizing van mijn vriendin kon me niet uit balans halen; de buitengewoon rare wereld buiten mijn comfortzone koste weliswaar meer inspanning en aanpassingsvermogen dan normaliter, maar met een laserfocus en een helder resultaat voor ogen, was elke stap van tevoren geanticipeerd, en wist ik wat het totale eindresultaat zou worden. En met dat in mijn achterhoofd lukte het me om in een kwestie van een paar dagen meer te doen dan dat ik in mijn geroutineerde leven in een week zou kunnen.

Houdt je hoofd koel, vind de balans binnen in je. Blijf gefocust op je eindresultaat. En stel goede vragen aan jezelf; vragen die je motiveren om een stap dichterbij je resultaat te komen.

Zelfs als je enige tijd buiten je comfortzone leeft, en je meer doet dan je eigenlijk aankunt, onthoud dan dat je ook na deze periode je balans kunt hervinden door tijd in te plannen (en te nemen) om het evenwicht weer te vinden. Vaak zijn we zo gedreven door externe gebeurtenissen, dat we van de ene heftige periode in de andere springen, zonder daarbij onze eigen fysieke, mentale en emotionele gezondheid in ogenschouw te nemen. Voor je het weet ben je opgebrand als een oude kaars, en vraag je je af hoe het ooit zover is gekomen.

Balans vinden is een kunst. Niemand kan je werkelijk vertellen hoe jij het moet doen. Daarin ben jij jouw eigen kunstenaar. Voor de één kan het zijn dat fysieke activiteit goed werkt om de mentale en emotionele spanning te ontladen, terwijl voor de ander totale rust en ontspanning juist werkt.

Wat het ook is voor jou, weet dat elke stap buiten je comfortzone meer van je vraagt dan elke actie erbinnen. Zo’n inspanning geeft je, als het goed is, voldoening en helpt je om naar het volgende niveau te komen – en heeft tegelijkertijd ook een solide fundament nodig om goed tot z’n recht te komen. Dat fundament is de interne balans om jezelf in optimale staat te houden.

Pleeg geen roofbouw op jezelf – dat wil zeggen, ga niet door als een bezetene, denkend dat je onverwoestbaar bent of dat je een lucky streak hebt. Stap buiten je comfortzone, investeer in jezelf, doe nieuwe vaardigheden op, wordt beter en behaal meer successen. En, neem de tijd om je overwinning te vieren, en/of jezelf weer in lijn te krijgen met de stabiliteit van waaruit je je comfortzone verliet.

Dit is mijn vraag voor vandaag voor jou:

Hoe vind jij jouw balans in die momenten waar jij buiten je comfortzone bent?

Laat hieronder jouw tips achter, en deel jouw succeservaringen, zodat anderen ook van jouw kennis kunnen leren.

Een gebeurtenis is slechts een gebeurtenis, en het is de betekenis die je geeft aan zo’n gebeurtenis dat ervoor zorgt, dat je je voelt zoals je je voelt, en denkt zoals je denkt. Ook al is mijn laptop naar de haaien, en ben ik bijna de helft van mijn boek kwijt – de gedachte dat ik een nieuwe laptop mocht uitzoeken en de kans had om de rest van mijn nieuwe boek nog beter te maken dan ik tot dusver had geschreven, maakte me zo blij en gemotiveerd, dat ik makkelijker mijn balans kon hervinden in de afgelopen dagen, waarin ik min of meer noodgedwongen buiten mijn comfortzone stapte.

Met het inzicht dat, wanneer mijn gedachten en emoties in balans zijn, ik ook meer aankan, blijf ik gefocust en alert op wat ik denk en hoe ik me wil voelen. Hier vanuit bepaal ik mijn eindresultaten en de acties die daarbij horen. Op die manier behoud ik mijn balans, terwijl ik stukje bij beetje mijn comfortzone vergroot.

Hoe ga jij het doen?

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren. 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Hi Pim,

  Wat mooi dat dit boek je helpt om weer in balans te komen.
  Welke inzichten en tips uit zijn boek helpen je zoal?

 • beste Robert,
  Als ik uit balans ben, lees ik weer het boek van Wayne Dyer “Leef in Balans” en alles is weer ok.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!