We hebben allemaal ideeën, wensen, zelfs plannen die we ooit een keer willen realiseren. Ze zijn vaak groots van opzet en omvang en blijven dan ook vaak in de spreekwoordelijke koelkast liggen. Totdat ze rot en zuur zijn geworden of iemand anders er al met het idee vandoor is gegaan. Hoe maak je van je plan nu een concrete realiteit?
Ooit – zo’n veelgebruikt woord dat er binnen ons kikkerlandje zelfs een land naar vernoemd is. Maar niet nu. Want er zijn genoeg redenen om het nu niet te doen en te wachten totdat het leven kalmer is, rustiger, overzichtelijker; totdat er meer geld is of juist minder stress.
Laat me je uit de droom helpen: die tijd komt nooit (dat is ooit met een n ervoor). Er is altijd geld te kort voor dat wat je wilt doen en mede daardoor is de hoeveelheid stress allerminst op z’n laagst.
Maar ik heb goed nieuws. Want in dit artikel leg ik je uit welke zeven onderdelen en principes je nodig hebt om van elk plan een concreet actieplan te maken en deze te realiseren.
Vaak is een groot plan zo groot dat de moed ons al in de schoenen zakt nog voordat we de gedachte op papier zetten. Toch kan elk plan, klein of groot, opgedeeld worden in 7 onderdelen die het makkelijker maken om je plan om te zetten in een werkbaar project, nog voor je je zorgen wilt gaan maken over hoe je het financiële gedeelte gaat dekken.
1. Overtuiging
Geloof je dat je dit werkelijk kunt doen, echt? Of is er ergens achterin je gedachten een stemmetje dat vraagtekens stelt, uit gebrek aan zelfvertrouwen; dat zegt dat je het niet voor elkaar kunt boksen. Of ben je in elke vezel en in elke cel van je lichaam, geest en ziel overtuigd dat je dit kunt?
Werk aan je mindset. Doe positieve affirmatie. Ruim beperkende overtuigingen op. Laat een coach je begeleiden om de fundamenten van je leven solide en sterk te krijgen, en te houden, om van daaruit te bouwen aan jouw successen. Verander je lichaamstaal en je zult merken dat al deze opties mettertijd makkelijker worden om je goed te voelen, ongeacht de omstandigheden.
2. Focus
Het is dat waar je je op focust, dat groeit. Eén van mijn mentors sprak ooit deze zin en ik hem sindsdien in mijn hoofd opgeslagen:
Where attention goes, energy flows and results show.
Het gaat er dus om waar je je op focust. Ben je probleem-georiënteerd of ben je oplossingsgericht? Door je focus te verleggen van je obstakels naar je mogelijkheden, creëer je niet alleen meer ruimte in je mind om naar creatieve oplossingen en alternatieven te zoeken, maar kom je ook makkelijker vooruit. Beeld je maar eens in: een stenen muur waar je voor staat en die je blik verspert om vooruit te kijken, of de allergrootste beloning die je maar kunt bedenken; en het enige wat je hoeft te doen is voorbij die muur te komen?
3. Time-management
Ik heb al eens een heel artikel geschreven over time-management en het belang ervan. Feitelijk komt het hier op neer: hoe deel je je tijd in, dat je alles op je lijstje afgestreept hebt aan het einde van de dag, dat je nog energie over hebt voor bijvoorbeeld sociale activiteiten en dat je daarnaast ook nog je vrije tijd kunt besteden aan bijvoorbeeld het uitwerken van je grote plannen en ideeën?
Er zijn verschillende time-management tools te vinden op het internet, en deze werkt erg goed voor mij. Ik gebruik hem in combinatie met het indelen van mijn tijd in tijdvakken: van 08:00 – 09:00 uur, van 09:00 – 10:00 uur enzovoorts. Meestal werkt een uur goed voor me.
Het ziet er wellicht statisch of zelfs machinaal uit om je tijd op deze manier in te delen, maar probeer het eens uit; desnoods voor een dagdeel in je werk. Zet je rinkel-apparaten uit (e-mail, telefoon, internet, of in ieder geval de sociale media), focus je voor één uur op één taak en kijk wat je resultaten zijn.
4. Passie
Om ergens je tanden in te zetten, zeker in grootse ideeën en plannen die een aantal maanden kunnen duren, heb je passie nodig. Zonder die interne drive kom je nergens. Passie is namelijk de motivatie die je door laat gaan als het even lastig wordt of als je tijdelijk vast dreigt te komen te zitten.
Passie heb je voor iets wanneer je zo opgaat in dat wat je doet, dat je de tijd vergeet; dat je zelfs vergeet te eten of dat je merkt als je klaar bent met een onderdeel van je project, dat het al vroeg in de ochtend is.
Zorg er dus voor dat je gepassioneerd over je plan of idee bent. Het zorgt ervoor dat je niet alleen gemotiveerd van start gaat, maar dat je ook blijft doorgaan tot het succesvolle eind.
5. Netwerk
Wie ken je die je kan helpen met je plan? Kijk eens naar je netwerk; wie zitten er allemaal in? Wat voor soort mensen zijn dit? Ken je mensen die al in de richting van jouw plan bezig zijn of werken? En als je niemand kent, wie zou je dan kunnen vragen die je kan helpen zoeken naar de juiste persoon? Vind die persoon, en maak een afspraak om een keer te praten over je idee.
Wees niet bang om je idee te delen met anderen. In de meeste gevallen helpen anderen je graag. Bovendien zijn er maar weinig mensen die andere succesvollere mensen om hulp of advies vragen.
6. Andere Hulpbronnen
Welke andere hulpbronnen, naast je netwerk, heb je nog meer? Vaak heb je al meer in huis dan je denkt, maar zie je het over het hoofd, omdat het zo eigen is geworden, dat het je niet meer opvalt. Wat dacht je van de bezigheden in je vrije tijd; hoe zou je die kunnen inzetten in je plan? Denk ook aan boeken, vakliteratuur, internet (Google en Wikipedia zijn erg geschikt), brainstormgroepen, vergaderplekken, openbare ruimtes, bulletinboards,. Ook instellingen zoals een bank kan je wellicht helpen of neem eens een kijkje op een bijeenkomst of een workshop van de Kamer van Koophandel.
Welke hulpbronnen kun je nog meer bedenken die je kunnen ondersteunen om je plan of idee concreter te maken?
7. Doorzettingsvermogen
Of je net met je plan start of al een tijdje bezig bent, hou vol! Er was een moment waarop je de beslissing nam, om dit idee vorm te gaan geven en uit te werken.
Helaas falen de meeste plannen; niet omdat ze slecht zijn, maar omdat mensen het opgeven.
Les Brown, een geweldig motivational speaker die ik vorig jaar ontmoette, zei ooit het volgende:
The graveyard is the richest place on earth, because it is here that you will find all the hopes and dreams that were never fulfilled, the books that were never written, the songs that were never sung, the inventions that were never shared, the cures that were never discovered, all because someone was too afraid to take that first step, keep with the problem, or determined to carry our their dream.”
Hou daarom vast aan je dromen en idealen en durf de eerste stap te nemen, en zet daarna elke volgende stap.
Ik hoop dat dit artikel je gemotiveerd heeft om geïnspireerde actie te nemen in de richting van je doelen. Wil je meer weten over hoe je je plannen met succes laat slagen, lees dan mijn boek ONBEGRENSD.
Op jouw succes,
Robert