Wacht Niet Op Betere Tijden – Stap Zelf Uit De Crisis Met Deze 5 Krachtige Tips

Creativiteit

0  comments

Jaja, de economie is niet zoals ‘ie moet zijn, werkeloosheid en het aantal werkzoekenden blijft hoog terwijl het aantal vacatures laag blijft. De kosten voor de gezondheidszorg nemen enkel toe, voeding en onderhoud wordt duurder en ook de brandstofprijzen blijven stijgen. De vraag is: blijf je wachten tot dit een keer over is, of ga je er zelf wat aan doen om meer gemak, meer plezier en meer geluk te bewerkstelligen?

Er zijn genoeg redenen om op de bank te blijven zitten en te wachten op betere tijden. Maar hoe groot schat je de kans dat er daadwerkelijk iets gebeurt dat opeens je leven in drastische positieve zin doet veranderen? Precies, niet zo groot.

In dit artikel geef ik je een aantal tips om het heft weer in eigen handen te nemen en zelf te bouwen aan het leven dat je wilt, in plaats van te wachten en hopen op een wonder, dat eigenlijk nooit komt.

1. Stop Met Klagen

Wij Nederlanders klagen graag. We zijn er goed in geworden ook. Maar met geklaag los je niks op. Het lucht hoogstens een beetje op, maar daar is dan ook alles mee gezegd. In plaats van te blijven klagen hoe fout of slecht het gaat, stop met klagen en gebruik diezelfde hoeveelheid energie om je te richten op dat wat er wel goed gaat. Levert je in ieder geval een mooiere dag op!

2. Wat Is Nu Het Belangrijkste?

Ik weet het, ik weet het: er zijn wel honderd punten die belangrijk zijn: de auto moet gerepareerd worden, er moet eten op tafel komen elke dag en de huur of hypotheek moet betaald worden. Genoeg prioriteiten dus. Met zoveel prioriteiten is er geen enkel punt meer dat werkelijk een prioriteit heeft. Wat is nu het belangrijkst? Noteer dit punt, omcirkel het en zet vervolgens de andere prioriteiten eronder: maak een lijst. Een lijst is overzichtelijk en geeft je meer helderheid, zowel in je hoofd als in je huis.

3. Crisismanagement vs. Timemanagement

In punt 2 heb ik het over wat het belangrijkste is voor je op dit moment. In de meeste gevallen zal dit punt op het vlak van crisismanagement liggen. Er is iets wat acuut je aandacht nodig heeft en wat eigenlijk niet kan wachten om afgehandeld te worden.

Onthoud dat crisismanagement iets anders is dan timemanagement. Timemanagement wil zeggen: hoe deel ik mijn tijd zo in, dat ik het maximale uit de dag kan halen en toch alles kan doen wat ik gepland heb? Crisismanagement daarentegen is meer: ‘Help! Brand! Blussen!’, waarbij het blussen kort of lang kan duren.

Pas daarom ook timemanagement toe: Welk onderwerp ga je vandaag aanpakken? Welke acties zijn dit concreet? Het helpt om ook hier een lijstje voor te maken. Deel je dag op in blokken van bijvoorbeeld twee uur: 06:00 – 08:00, 08:00 – 10:00, 10:00 – 12:00 uur, enzovoorts. Schrijf vervolgens op wat je wilt behalen in die twee uur. Dit kan zijn dat je tussen 10:00 uur en 12:00 uur gericht gaat bellen naar mensen die je kunnen helpen met jouw belangrijkste prioriteit.

Door je tijd op deze manier in te delen behaal je meer resultaten in minder tijd. Ik snap dat het een nogal radicale aanpak kan zijn voor sommigen, en bedenk: als je doet wat je altijd gedaan hebt, dan krijg je meer van wat je tot nu toe gekregen hebt. Wil je werkelijke verandering, verander dan je strategie. Timemanagement is daar een belangrijk onderdeel in.

4. Welke Hulpbronnen Zijn Er Beschikbaar?

Ok, er is een hoop wat er niet is: geld, tijd, skills, mogelijkheden, een werkende auto; you name it. Maar wat is er wel. Ook hierin ligt de nadruk op de vraag: Waar ligt je focus? Door jezelf de vraag te stellen welke hulpbronnen je beschikbaar hebt, geef je je mind de opdracht om te zoeken naar middelen die je kunt inzetten om je leven uit het slop te halen en vorm te geven zoals jij dat wilt.

Is er inderdaad geen tijd? Hoeveel tijd besteed je per dag aan televisie of aan gamen? Wat dacht je van Facebook en andere social media? Wees eerlijk en kijk eens hoeveel tijd je werkelijk hebt dat je eigenlijk laat liggen door triviale zaken.

Geld kan dan wel een schaarste zijn – meer is altijd noodzakelijk – maar met meer geld komen vaak ook andere uitdagingen. Enkel meer geld hebben is daarom niet altijd de beste oplossing. Wat kun je inzetten, buiten het geld om, dat je in staat stelt om hetzelfde resultaat te verkrijgen, wanneer je dat met geld verkregen zou hebben? Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van de rode paperclip.

Eén van de belangrijkste hulpbronnen die je hebt, is je creativiteit. Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar neem een voorbeeld aan bovenstaande video. Wat kun jij doen om je obstakel te overwinnen en betere tijden voor jezelf te creëren?

5. Neem Actie

Thuis op de bank zitten, naar de televisie kijken en hopen op betere tijden levert niets op – in die zin, het levert je niet het gewenste resultaat op, tenzij je doel is om op de bank te zitten wachten en te hopen op betere tijden.

Er is niemand anders verantwoordelijk voor jouw leven dan jijzelf. Wat er gebeurd is, ligt achter je. Dit bedoel ik niet om hard en ongevoelig over te komen, en het heeft geen enkele zin om te blijven hangen in emoties over gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Hoe verander je dit?

Kom in actie. Zeker als het gaat om emoties. In deze column kun je lezen hoe je in 5 stappen oude bagage kunt loslaten; ervaringen die je nog steeds met je meedraagt die je niet meer ondersteunen, maar nog wel energie van je vergen.

Daarnaast, kom in actie op het gebied van je huidige situatie. Doe een reality-check. Hoe liggen de kaarten er nu voor? Maak de situatie niet beter of slechter dan dat ze zijn; kijk naar de feiten. Wat is er nu aan de hand, welke hulpbronnen kan ik aanboren, en neem vervolgens actie.

Ik kan je één ding beloven: niets doen (ook een actie weliswaar) levert nooit het gewenste resultaat op. Doe dus in ieder geval iets. Dat zorgt altijd voor een nieuwe uitkomst. En wanneer je gerichter actie neemt, dan vergroot je daarmee je kansen om sneller tot een beter resultaat te komen.

Stel: je wilt geld hebben, veel geld. Je wilt miljonair zijn. Eén van de manieren is om een lot te kopen en te gaan zitten wachten totdat de nummers van het winnende lot overeenkomen met de nummers die op jouw lot staan. Die kansen, echter, zijn erg klein. Neem daarom (in de tussentijd) ook actie om op eigen houtje dichter bij die miljonairsstatus te komen.

Je kunt blijven zitten wachten totdat er een wonder gebeurt dat je van je zorgen afhelpt, of je kunt zelf aan de slag gaan. Ik verzeker je, wanneer je zelf actie onderneemt en je bereikt je doel, dan is de voldoening vele malen groter dan wanneer jouw succes komt aanwaaien.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan met mensen uit je netwerk door op de social mediaknoppen te klikken zodat zij ook van deze informatie profiteren.  


Tags

betere tijden, crisismanagement, emoties beheersen, emotionele bagage, geld, geluk, hopen, hulpbronnen, in actie komen, mindset, succes, timemanagement, wachten


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!