Wie doet het niet – van tijd tot tijd eens even lekker klagen en met gegronde redenen aankomen, waarom iets niet mogelijk is. Hoewel je weet dat het eigenlijk excuses zijn om iets niet te doen, gebeurt het toch. Waarom eigenlijk? En wat kun je ertegen doen?
Iedereen heeft ze: excuses. Argumenten die verkondigd worden als dé waarheid, en die op goed getimede momenten je helpen het vuur dat aan je schenen staat, te vermijden.
Een goed excuus vermijdt het hele werk.
Je hebt vast wel een keer op jonge leeftijd tegen je ouders gezegd waarom je niet kon helpen met afwassen, stofzuigen of welk ander klusje dan ook. “Ik heb nog huiswerk te doen”. Hoewel het antwoord niet onwaar was, was het de reden waarom je zei dat je nog huiswerk te doen had, omdat je allesbehalve zin had om te helpen schoonmaken. En zie daar de reden om met excuses aan te komen, waarom iets niet kan, is geboren.
In je volwassen leven ligt de situatie in essentie vaak ongewijzigd. Hoewel je niet iemand hebt die je achter je vodden aanzit om iets te doen, hebben we onszelf over de jaren aangeleerd om te geloven dat iets niet kan, niet mogelijk is, of tevergeefs is om überhaupt nog als ideaal, droom, doel of wens aan te houden.
Hier zijn de 7 meest voorkomende excuses die we onszelf vertellen waarom iets niet kan – en wat je ertegen kunt doen!
1. Ik heb ALLES al geprobeerd
Een uitspraak die jezelf in hypnose brengt, en doet geloven dat er werkelijk niets meer mogelijk is. Voor het oplettende oor echter, is deze uitspraak een generalisatie: Alles? Noem er eens 100. Nou ja, ik heb er zeker 30 geprobeerd, en niets lukte. Noem ze eens dan. Nou ja, misschien waren het er 10. Ok; noem ze! Wel, eigenlijk waren het er maar 2 of 3.
2. Het is makkelijker gezegd dan gedaan
Van alle excuses is dit misschien wel mijn meest favoriete. Waarom? Simpel: alles is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor degene die deze uitspraak in zijn spreekwoordenboek aanhoudt, zit er maar één ding op om te veranderen, en dat is zo snel mogelijk de zin eruit gooien. Vervang hem door bijvoorbeeld ‘Het klinkt uitdagend, en ik ga het doen!’
3. Ik zal het proberen
In mijn seminars en lezingen krijg ik vaak te maken met iemand die iets wil proberen Het woord ‘proberen’ echter, hangt precies tussen actie en nietsdoen, en daarmee conditioneer je jezelf om nooit die extra stappen te nemen om je doel te bereiken. Doe het, of doe het niet, maar ‘probeer’ nooit iets; het zal je eerder teleurstellen, dan blij verrassen.
4. Het ligt buiten mijn comfortzone
Ik ben dankbaar voor wat ik heb en doe in mijn leven, en af en toe achteromkijken en versteld staan over waar ik ben gekomen is zeker een aanrader. Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat, waar je nu bent en wie je nu bent, alleen maar tot stand is gekomen omdat je uit je comfortzone bent gestapt.
Zodra je roept dat iets buiten je comfortzone ligt, weet je dat het belangrijk genoeg is om het na te jagen. Waarom?
Omdat je buiten je comfortzone de persoon vindt die in staat is om jouw doelen te bereiken. Het concept van comfortzone is überhaupt ietwat vreemd, omdat je niet zozeer naar je comfortzone zou moeten kijken, om iets wel of niet te doen, maar jezelf eerder moet afvragen wat je einddoel, je missie of je visie is. Wie zich wil ontwikkelen zal de bereidheid moeten hebben, om de visie voor ogen te houden, en niet de comfortzone als grens te laten zijn.
5. Ik ben er niet goed in/Ik weet niet hoe het moet
Onwetendheid of een gebrek aan vaardigheid is één van de makkelijkste excuses om te blijven waar je bent, en jezelf sterker te maken in je aangeleerde hulpeloosheid. Toen je klein was, zei je toen ‘Wel, ik kan niet lopen. Laat ik dan maar voor de rest van mijn leven blijven kruipen’? Nee, natuurlijk niet. Je werd van alle kanten aangemoedigd om die eerste stapjes te nemen.
Het feit dat je er vandaag niet goed in bent, biedt je de kans om juist vandaag die eerste stappen te nemen om er beter in te worden. Wat het ook is. Ik weet dat, toen ik begon met het schrijven van mijn eerste blogpost, ik er helemaal niet goed in was.
Toch hield ik mijn droom voor ogen: meer mensen van dienst zijn met mijn kennis. En die drive heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag de dag bijna 500 artikelen online heb staan. Ontwikkel jezelf. Ook als je niet weet wat die eerste stap kan zijn. Onderzoek het, vraag anderen, of leer van mensen die al zijn waar jij wilt zijn.
6. Voor hem werkt het misschien, maar voor mij zal dat nooit werken
Vergelijking met anderen die iets hebben of doen wat jij wilt, is veelvoorkomend. En ook al lijkt het alsof die mensen een overnight success hebben behaald, vaak is de weg naar hun succes langer dan te zien is. We geloven echter dat wat we in anderen zien, ook zelf direct moeten hebben of kunnen doen. En dat is een excuus die enkel in je nadeel werkt, omdat je jezelf ermee klein houdt.
7. Je begrijpt het niet
Als je denkt dat anderen jouw ontwikkeling niet begrijpen, dan zit je ego tussen je doel en je resultaat. Er zijn miljarden mensen die allen een eigen pad hebben , en de kans is groot dat er iemand is, die precies hetzelfde doormaakt als jij op dit moment, en een ander resultaat behaalt.
En zeker zijn er mensen die er slechter aan toe zijn, maar die weigeren om de handdoek in de ring te gooien, omdat ze een duidelijke reden hebben waarom ze moeten slagen. Vertel anderen wat er in je leeft. Hou niet alles voor jezelf, maar deel het juist. Hoewel ze misschien niet exact weten hoe iets voelt, kunnen ze je wellicht helpen om de juiste vragen te bedenken die je mindset helpen om verder te komen.
Als je worstelt om vooruit te komen, en je zou deze uitspraken veranderen door gedachtes, uitspraken en acties als “Wat kan ik nog meer doen om vooruit te komen?”, “Ik zie dat iemand anders het resultaat heeft dat ik wil; laat me eens kijken wat ik kan doen om dat resultaat te bereiken”.
Het is makkelijk om je uit het veld te laten slaan door alle stressfactoren en negativiteit die er elke dag op je afkomt. En juist daarom is meer positiviteit belangrijk. Die positiviteit begint met het loslaten van je excuses en je mind te trainen om te kijken en te praten in mogelijkheden.
Voor ik afsluit heb ik nog een vraag voor je: Wat is jouw meest voorkomende excuus die je persoonlijke groei in de weg staat?
Laat een comment hieronder achter, en ik zorg ervoor dat ik er bij je op terugkom.
Op jouw succes,
Robert
Deel dit artikel door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken en dit artikel met mensen in jouw netwerk te delen. Zij zullen je dankbaar zijn, en ik ben dat ook.
het gaat me toch nooit lukken…
Beste Henk,
Mooie toevoeging, en zeker eentje die ik ook vaak hoor. “Morgen, morgen, morgen”
Bedankt!
morgen weer een dag .
komt het vandaag niet dan komt het morgen wel.
maar uiteindelijk doe ik het wel, hoe dan ook.
Haha sowieso proberen 😉