Nederlanders leven in een “Ik-cultuur”, een maatschappij waar we meer met onszelf en onze eigen familie bezig zijn dan met anderen. Dit is niet goed of slecht, maar eerder een constatering. Zo’n Ik-cultuur kan daarom soms voor uitdagingen zorgen wanneer het aankomt op het stellen van vragen naar anderen om hen beter te leren kennen.
In een recent artikel van
Datingkiezer staat uitgelegd dat er ongeveer 3 miljoen Nederlanders geregistreerd staan op het totaal van datingwebsites. Ondanks de tekst en uitleg dat het vrijgezelle leven zo heerlijk is, blijkt er dus ook behoefte te zijn aan het vinden van een connectie of verbinding met een ander.
The future ain’t what it used to be
– Yogi Berra
Tijden veranderen. Zaten we in de 20
e eeuw nog meer met elkaar aan de tafel om elkaar beter te leren kennen, ongemakkelijk en zenuwachtig, tegenwoordig vliegt onze wijsvinger over het scherm van een telefoon of tablet en leren we iemand kennen in een fractie van een seconde en op basis van hoe de persoon er uitziet.
Het is daarom ook niet gek dat mensen meer willen op persoonlijk en interpersoonlijk vlak, maar ‘vergeten’ (lees: geconditioneerd) zijn
hoe je dat ook alweer doet.
Technologie is geweldig. Zonder de ontwikkeling van technologie zouden we nog steeds leven in grotere armoede, minder voorzieningen en meer gezondheidsrisico’s. Dat gezegd hebbende, is technologie niet the
end all and be all.
Want hoe leer je nu iemand beter kennen via een scherm? Het antwoord is simpel: het is de bedoeling dat je verder gaat dan dat.
Iemand beter leren kennen wil zeggen dat je
nieuwsgierig wordt naar de ander. En dat betekent vaak dat je een aantal goede vragen hebt die anders zijn dan de geijkte ‘Wie ben je, wat doe je?
De reden waarom mensen bij elkaar blijven is niet omdat ze allebei van pizza houden, of omdat ze allebei ochtendmensen zijn. De reden waarom mensen bij elkaar blijven is, omdat ze gemeenschappelijke waarden hebben, dingen die belangrijk zijn in hun eigen persoonlijke leven, waar ze niet zonder willen leven, en die ze in anderen graag terugzien, omdat het onderdeel uitmaakt van wie ze werkelijk zijn.
Om iemands waarden te ontdekken is het daarom van belang, zeker als je de ander nog niet zo goed kent en bereid bent om hem of haar beter te leren kennen, vragen te stellen die ingaan op wat iemand belangrijk vindt, of die verband houden met iemands zienswijze, overtuigingen of lifestyle.
Hier zijn enkele van die vragen:
- Hoe wil je dat de toekomst er voor jou uitziet ?
- Als je iets nieuws zou ondernemen, wat zou dat dan zijn?
- Waar heb je spijt van?
- Wat is je beste of mooiste herinnering?
- Hoe was je tien jaar geleden?
- Wat heb je in de afgelopen tien jaar ontdekt?
- Als je jezelf aan een ander zou omschrijven, wat zou je dan zeggen?
- Wat zijn je drie beste kwaliteiten??
- Wat doet je hart sneller kloppen?
- Hoe zou je over een jaar in het leven willen staan?
Overtuigingen
Niet alleen wil je iemand beter leren kennen door vragen te stellen over wat belangrijk is voor je gesprekspartner. Hoewel emotie een grote rol kan spelen in hoe je zelf de ander ziet, is het na verloop van tijd ook goed te weten te komen wat iemands beweegredenen zijn voor hoe ze zich gedragen. Dat wat je beweegt om wel of niet in actie te komen (je gedrag) is een direct gevolg van bewuste en onbewuste overtuigingen.
Een overtuiging kun je zien als een gedachte waar je totale zekerheid over ervaart, ongeacht of het werkelijk zo is. Je overtuigingen zijn niet alleen onder te verdelen in het bewust en onbewuste deel, maar ook in de twee categorieën, ondersteunend en beperkend.
Vragen die een overtuiging naar boven halen bieden een uitstekende manier om iemand nog beter te leren kennen. Hier zijn enkele voorbeelden.
- Welke gedachte komt dagelijks voorbij?
- Wat voor persoon staat echt achter jouw imago?
- Wat denk je dat je drie beste vrienden/vriendinnen over jou zeggen?
- Wat maakt jou bijzonder?
- Kun je drie overtuigingen of waarden noemen als het aankomt op geld? Bijvoorbeeld: voor mij betekent geld…
- Wat is jouw visie op het leven?
- Welke karaktereigenschappen vind je belangrijk?
- Waar hecht je het meeste waarde aan?
- Wat is een van jouw beperkende overtuigingen?
- Hoe definieer jij succes?
Persoonlijke Vragen
Persoonlijke vragen bieden toegang tot de mens achter de vertoning. Je leert meer te weten komen over de ander met persoonlijke vragen, en al zijn deze vragen niet al te serieus van aard, toch kun je de ander beter leren kennen met de antwoorden die je krijgt.
Gebruik deze vragen in groepsverband, bij het vormen van een nieuw team, of gewoon één-op-één als je genoeg tijd hebt; vaak leiden ze namelijk tot meer gespreksstof en heb je boeiende conversaties als resultaat.
- Waar komen we vandaan?
- Bij wie of waarin vind je genegenheid?
- Hoe ziet de toekomst eruit volgens jou?
- Hoe ziet jouw ideale week eruit?
- Wat kun je bewerkstelligen in 1 dag?
- Wie zou je zijn als je een superheld was?
- Hoe ziet jouw vrouwelijke/mannelijke kant eruit?
- Wat zou je nog willen veranderen in jezelf?
- Welke kwaliteit wil je perfectioneren?
- Met wie resoneer je het meeste?
Voorzetvragen
Je hoeft natuurlijk niet altijd een vraag op de man af te vuren. Soms zijn voorzetvragen prima vragen om een vervolgvraag op los te laten. Voorzetvragen geven vaak toegang tot de vraag ‘Waarom?’. Niet alleen heb je jouw belangrijke vraag kunnen stellen, maar tevens ben je in staat om deze een vervolg te geven door de reden achter het antwoord te horen.
- Beschrijf jouw ideale wereld.
- Met wie zou je vrede willen sluiten of vergeving vragen/geven?
- Wat voor kleur sokken heb je voor het laatst gekocht?
- Wie zou je zijn als je voor 1 jaar iemand ander zou kunnen zijn?
- Wat is jouw zwakke plek als je gestressed bent?
- Is er iets dat je nog nooit aan iemand hebt verteld?
- Wat is de titel van jouw autobiografie?
- Wat is de achterflap tekst van jouw autobiografie?
- Zou je ergens voor sterven?
- Wat zou je doen als je geen geld zou hebben?
Dieptevragen
Er zijn tal van vragen te vinden om op een authentieke manier te communiceren met iemand en zo de ander nog beter leren kennen. Het uitgebreide rapport
Communicate to Connect gaat hier dieper op in en geeft talloze additionele tools om vanuit authenticiteit met iemand in contact te staan.
Authentiek contact biedt ruimte voor de lagen die onder de verschijning liggen. Het laat zien wie je werkelijk bent op verschillende vlakken, en geeft ruimte om ook connecties onderling te maken.
Onthoudt dat elke vraag een dieptevraag kan worden, wanneer je om uitleg vraag of de ander de ruimte geeft om uitleg te geven. Voorbeelden die je kunt gebruiken zijn “wat maakt dat belangrijk voor je?”, “Vertel daar eens wat meer over”, of simpelweg “omdat…”.
Een dieptevraag gaat net als de andere vragen of de binnenkant van iemand. Hoe denkt de ander, en hoe denken zij over het onderwerp? Wat is belangrijk voor ze, wat is essentieel? Welke behoeftes zijn hiermee gemoeid, of wat beweegt iemand om te doen zoals zij doen?
Wat belangrijk is, in elk contact, is om nieuwsgierig te zijn en te blijven naar de ander. Oordelen, meningsverschillen of andere zienswijzen lokken vaak een discussie uit of zorgen op z’n minst voor een kloof tussen jou en de ander. Neem de wereld van de ander waar, en zie het zonder oordelen. We hebben allemaal onze eigen manier van handelen, en er is er geen die perfect voor iedereen is.
Wees NEO: Nieuwsgierig, Eerlijk en Open – en stel vragen vanuit interesse, belangstelling en fascinatie. Met de juiste mindset wordt het een stuk makkelijk om te krijgen wat jij wilt, omdat je a) weet wat je wilt, en b) vanuit authenticiteit kunt geven wat een ander nodig heeft.
Voorbeelden van dieptevragen zijn:
- Hoe zie jij de dood?
- Wat was jouw mooiste moment deze week/maand?
- Wie wil je zien, en wat wil je doen/hebben over 10 jaar?
- Als je één talent/vaardigheid van iemand zo kunnen kopiëren, wat zou je dan van wie overnemen?
- Wat is je eerste herinnering?
Willekeurige vragen
- Welke items staan er op jouw bucket list?
- Welke app open je het vaakst op je smartphone?
- Noem eens een ideaal van je?
- Wat durf je vandaag te doen om eindelijk eens aan te pakken in je financiële leven?
- Wie zou je zijn als je potentieel onbegrensd zou zijn?
- Wat betekent ‘handicap voor jou?
Met deze 51 vragen leer je iemand nog beter kennen. Onthoud, dat het niet enkel de antwoorden zijn waar je op zoek naar bent, maar dat het de juiste vragen zijn die je wilt stellen om verder en dieper te komen in je contact.
Of je wilt weten of iemand bij je past, of je wilt graag met iemand kennismaken – omdat je wilt leren hoe je dat gemakkelijk kunt doen of omdat er een nieuw persoon is bijgekomen in een groep – het stellen van vragen biedt je bij uitstek een ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, en om de groei – of je nu in een vroeg stadium van jullie relatie bent of al vergevorderd – gaande te houden.
Welke vraag of vragen zou jij als eerste stellen om iemand beter te leren kennen? Laat hieronder je reactie achter, en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
Deel dit artikel door op de Facebook, Messenger, Google+ en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat vrienden en volgers uit jouw netwerk ook van deze informatie zullen profiteren.
PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.
iemand beter leren kennen, persoonlijke vragen, relatievragen, vragen om iemand beter te leren kennen, vragen voor je vriend, vragen voor je vriendin
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.