Hoe Neem Ik De Juiste Beslissing?

12 Beslissingen Die Je Vandaag Kunt Nemen Om Je Leven Een Boost Te Geven

Uiteindelijk draait het om kiezen, zo simpel is het. Ongeacht de situatie, zijn het de keuzes die we maken hoe we op die situaties reageren, dat ervoor zorgt welke uitkomst we beleven.

Een beslissing neem je in het moment. En iedere beslissing die je neemt is de beste die je kunt maken. Een betere keuze is er immers niet, en slechtere keuzes wil je natuurlijk niet maken.

Dat elke keuze een consequentie heeft moge duidelijk zijn. Het zijn vaak de keuzes die we nemen die ons meer plezier of verlichting van pijn op korte termijn opleveren, dan op langere (denk bijvoorbeeld aan het roken van een sigaret). Maar welke keuzes werken nu ook goed voor langere termijn?

Een keuze is als een startpunt voor een nieuwe loop binnen de levensmarathon. Zo’n keuze, bijvoorbeeld om jezelf een paar goede hardloopschoenen aan te meten onderweg, om in de metafoor te blijven, kan bepalend zijn voor hoe je je verdere leven leeft.

Zie een keuze daarom als een mentale toevoeging op je leven. Hoe langer je bij zo’n lange termijn keuze blijft, des te makkelijker wordt het om hem te onderhouden en hem te integreren in je leven.

Hieronder vind je 12 beslissingen die je vandaag al kunt nemen om je leven een boost te geven. Probeer ze uit en kijk welke voor je werken.

1. Lees zoveel boeken als je kunt
Kennis is macht wordt ook wel gezegd. Maar kennis is vooral verrijking. Hoe meer je weet, hoe beter je keuzes worden. Ignorance isn’t bliss

2. het leven is te kort om verlegen te zijn
Verlegenheid is vaak gerelateerd aan onzekerheid. De ironie is, dat er te veel zaken zijn om onzeker over te zijn, en allen zijn extern. Kies ervoor om vanuit jezelf met meer zekerheid de wereld in te stappen en kansen te grijpen die op je pad komen.

3.  Zeg elke dag ‘Ik hou van je’
Zeg het tegen je geliefde, tegen je ouders, je kind; zelfs als er niemand is om het tegen te zeggen, zeg het  dan tenminste tegen jezelf. Deze kleine woorden betekenen meer dan wat dan ook; het is één van de fundamentele behoeftes van ieder mens.

4. Los miscommunicatie zo snel mogelijk op
Ruzie ontstaat vaak wanneer de één boos wordt omdat de ander over een grens is gegaan (dit is de betekenis van boosheid). In plaats van je gelijk te willen behalen om iets wat vaak erg klein van belang is, vat de koe bij de horens en luister naar elkaar met de intentie zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Heb je liever gelijk of ben je liever gelukkig?

5.  Omring jezelf met mensen die beter zijn dan jij
Iedereen heeft zijn vaardigheden, talenten en expertises. Omring jezelf met mensen waar je van kunt leren. Of het nu gaat om hoe je een langdurige liefdevolle relatie aanhoudt of hoe je financieel vrij kunt worden; leer van anderen die ‘er’ al zijn. Dat zijn de betere leermeesters.

6. Zet een megadoel
En committeer jezelf eraan om deze ook te behalen. Grote doelen kunnen eng zijn, maar ze geven je eveneens een enorme boost, zelfs al in de voorbereiding ervan. Ren een marathon, beklim een berg, spaar voor een vakantie van 3 maanden; doelen stellen (en behalen) helpt je meer uit je leven te halen en meer geluk en succes te creëren.

7. Investeer meer in jezelf
Jij bent de meest waardevolle persoon van jouw wereld. Investeer daarom ook in je gezondheid, je welzijn, je mentale, psychische en emotionele gemoedstoestand en vul je kennis en vaardigheden aan met nieuwe.

8. Minder spullen, meer ervaringen
Rijkdom is niet per definitie meetbaar in de hoeveelheid spullen die je bezit, maar eerder in hoeveel je ervaren hebt. Bovendien, spullen kun je toch niet meenemen; ervaringen kunnen je nooit meer afgepakt worden.

9. Overkom een angst
Wat het ook is waar je bang voor bent, angst is haast nooit echt (vandaar de acroniem in het Engels: False Expectancies Appearing Real – F.E.A.R.). Neem vandaag het besluit dat je tenminste 1 angst gaat aanpakken in de komende 2 maanden. Je zult versteld staan hoeveel je er mee wint; zelfvertrouwen, eigenwaarde, moed en durf, het overwinnen van een angst doorbreekt barrières en helpt je groeien tot de persoon die je nog meer kunt zijn.

10. Laat je verleden het verleden – focus op vandaag en morgen.
Hoewel dit makkelijker gezegd is dan gedaan, past ‘ie goed in dit lijstje. Neem de beslissing om je verleden niet langer voor je te houden, mar laat het plaats maken voor het hier en nu en de toekomst. Wat er ook gebeurd is in het verleden, fysiek kun je er niets meer aan veranderen – enkel nog de richting van de herinnering is te wijzigen. Deal ermee, geef het een plek en begin vandaag met je nieuwe leven.

11. Help een ander, help jezelf.
Eén keer per maand betaal ik iemands boodschappen, gewoon omdat dit me een heerlijk gevoel geeft. Ik help iemand en daarmee gun ik mezelf ook de genoegdoening van het geven. Kunnen ontvangen is uiteraard belangrijk, en geven zonder iets terug te verlangen werkt minstens net zo motiverend. Doe iets voor een ander, zelfs al kost het niets. Geef zonder te herinneren, en ontvang zonder te vergeten.

12. Voed je brein en je lichaam
‘Garbage in, garbage out’, gaat het gezegde als het gaat om slechte voeding. Ik denk eerder ‘Garbage in, garbage stays. And garbage multiplies. In deze betekent garbage zoveel als ongezond eten, negatief nieuws en langdurige luiheid. Door gezonder te eten, meer positief nieuws in je op te nemen en meer te bewegen zal er ook meer energie in je vrijkomen waar je – zonder onnatuurlijke hulpmiddelen – meer uit je dagen kunt halen, meer kunt bereiken en meer kunt doen.

Wat is jouw beslissing die je een boost heeft gegeven of geeft? Deel hieronder de beslissing die jouw leven ten goede heeft veranderd of waarvan je nu merkt dat het je ontzettend veel goed doet.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>