Laat de Rust Terugkeren In Je Hoofd

Optimaliseer Je Gezondheid en Vitaliteit

0  comments

 

Het is woensdagavond, 18:37.

Voor mij rolt zich een lijst uit. Ik sta in de supermarkt en een seconde later doe ik de koelkast open. Die geur nodigt uit voor een voorjaarsschoonmaak!

Meteen ben ik beland in mijn oude studentenhuis. Deze vergelijking nodigt uit tot opluchting. Kennelijk valt mijn koelkast nu best mee! Ha, rust… Ogenblikkelijk zie ik voor me hoe ik in de sauna zit. Poeh, wel erg warm! Ik merk dat ik mijn shawl nog steeds om heb, en doe ‘m af.

Hoe kan ik dit zo snel achter elkaar ervaren? Beschik ik over de Teletijdmachine uit Suske en Wiske, of de DeLorean Timemachine, zoals in Back to the Future? Nee, ik maak gebruik van iets dat nog veel geavanceerder is: mijn gedachten!

In mijn hoofd kan ik alvast mijn huwelijksreis beleven, de boodschappen doen, en met pijn in mijn buik denken aan die ene gênante situatie van de middelbare school.

Geen van deze dingen is Nu. En toch zie ik het levendig voor me. Ik zie de kleuren, ik ruik, proef en beleef.

In het Nu zijn. Dat is niet in het verleden of de toekomst zijn. Het kost de minste energie. Sterker nog: het levert energie op!

Stel je eens voor: wat kost het wel niet om je tijdmachine bij te tanken? Het oproepen van al die oude herinneringen, of het creëren van nieuwe, al die kleuren, geuren en gevoelens.

In het nu zijn is veel meer kostenbesparend. Je hoeft niet iets te bedenken. Het is zoals het is. Meer een constatering van feiten. Accepteren hoe je je nu voelt, wat je opmerkt, hoe het is. Alleen op dit moment kun je beslissingen nemen, iets doen of juist niet doen, genieten, besluiten om je hart te volgen, of juist nog even in het oude vertrouwde te blijven.

Leuke fantasie-uitstapjes kosten trouwens een stuk minder dan wanneer je negatief over jezelf denkt. Bij zo’n negatief stemmetje (je kunt het niet, je bent niet goed genoeg, enz.) betaal je ook voor dat vervelende gevoel, een reservoir aan tranen dat je er zo doorheen jast. Boosheid, jaloezie, verdriet, eenzaamheid, teleurstelling: de hoofdprijs!

Zie het negatieve stemmetje, zo’n interne criticus, als een roddeljournalist die de Prive of Story probeert te vullen. Wie zegt dat alle informatie waar is?

Terug naar het nu. Waar je boos op was, was. Waar je tegenop ziet, bestaat nog niet. Nu ben je zoals je bent. Je leeft nog steeds, ondanks, of dankzij alles wat er is gebeurd. En je weet absoluut niet wat nog gaat komen. Het kan A zijn, maar door een kleine speling in het lot ook B, of zelfs C.

Natuurlijk is het goed om vooruit te denken. Te plannen. Creatief te zijn. Het is belangrijk dat je dan direct opschrijft wat er in je op komt. Denk je er te lang over na, dan gaat het je veel energie kosten.

Probeer een gedachte over het verleden of de toekomst te laten komen en gaan. Ga er niet op in, of er in mee. Je BENT de gedachte niet. Je HEBT gedachten.

Breng jezelf na het afstand nemen van een gedachte, liefdevol weer terug naar waar je nu bent. Wat zie je Nu? Wat hoor je Nu? Wat ruik je Nu? Wat proef je Nu? Wat voel je Nu?

Deze 4 tips helpen je daarbij:

1. Trakteer jezelf af en toe eens op een lekker-voor-je-uitstaar-momentje, niet ergens specifiek aan denken. Gewoon lekker vanaf de bank of een bergtop ins blaue hinein staren. Ook dan ben je bezig met het opruimen van je hoofd!

2. Houd een notitieblokje bij de hand: om op te schrijven wat je nog moet doen, je planning. Als je het opschrijft, verdwijnt het uit je hoofd, en door het aan het papier toe te vertrouwen, vergeet je het niet. En dat geeft rust!

3. Neem liefdevol afstand van je negatieve gedachten: probeer afstand van ze te nemen door het bijvoorbeeld als een verhaal van een roddeljournalist te beschouwen. Stop de gedachte liefdevol en focus je op iets in het nu (zoals ik nu opmerk: het geluid van het tikken van mijn vingers op de toetsen van de laptop).

4. Accepteer waar je Nu bent: eigenlijk is het gek als je niet accepteert waar je Nu bent. Hoe je Nu zit, kijkt, voelt, ruikt is echt waar. Voorkom dat je het andersom ervaart. Weerstand tegen het Nu helpt niet, het wordt er toch niet anders van. En aangezien je toch niet je gedachten bent, werkt het ook niet als je denkt dat je gedachten waar zijn, het brengt je niet zoveel.  Gewoon lekker accepteren dat je niet voor niks bent waar je Nu bent. Daar hebben oude beslissingen (die je destijds in het Nu hebt genomen, de beste beslissingen die je toen kon nemen) toe geleid.

Het vereist enige oefening. Maar je zult echt merken dat je je al snel veel opgeruimder voelt. Meer gefocust. Relaxter. En vooral: met meer energie!

Ik wens je een heerlijk opgeruimd hoofd toe, waar de voorjaarsschoonmaak doorheen is geraasd!

Warme groet,

Margaretha

(die nu opmerkt hoe witte wollige wolken langzaam voorbijdrijven in een knalblauwe heldere hemel, en letterlijk ins blaue hinein aan het staren is… heerlijk….. 🙂 )

Margaretha Schokker is Volg-je-hart-specialist. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt je je hart te volgen, dichter bij jezelf te komen en om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag. Vanuit haar bedrijf Reinvent Yourself! biedt ze speciale coaching en training om je leven makkelijker te maken. Kom eens langs op: www.reinventyourself.nl.


Tags

hier en nu, liefdevol, mindfulness, notitieblok, roddeljournalist, tijdmachine, toekomst, verleden


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!