augustus 4

0 comments

Waar Liggen Jouw Sleutels?

By Robert


 

Ik sta met mijn sleutels in mijn hand in mijn woonkamer. Plotseling valt het licht uit. Het is aardedonk. Ik strompel door mijn woonkamer heen en laat ergens mijn sleutels vallen. Geen idee waar ze zijn. Ik kijk vluchtig rond in het donker en besef dat ik ze zo nooit ga vinden. Buiten echter zie ik de lantaarns in de straat aanstaan. In mijn mind gaat er een lichtje branden.

“Ik blijf toch niet hier binnen in het donker naar mijn sleutels tasten, wanneer daarbuiten het licht brand” denk ik bij mezelf. “Ik ga naar buiten toe om mijn sleutels te vinden.” Eenmaal buiten zoek ik onder en rondom de lantaarnpalen, tot mijn buurman aan komt lopen en vraagt: “Wat is er gebeurd?”

“Ik heb mijn sleutels laten vallen”, antwoord ik. “Laat me je helpen ze te vinden”, reageert hij. We zoeken nu samen naar mijn sleutels onder en rondom de straatverlichting. Na een tijdje vraag de buurman: “waar heb je ze ergens laten vallen eigenlijk?” – en ik antwoord: “Ergens in mijn woonkamer.”

“Dus je wilt me zeggen dat we hier buiten naar je sleutels zoeken terwijl ze ergens binnen liggen? Dat slaat helemaal nergens op.” “Wel”, antwoord ik, “het slaat ook nergens op om in het donker te blijven tasten terwijl er hierbuiten licht is.”

Misschien vind je het een gek verhaal, en misschien moest je zelfs even lachen. Maar is dit niet hetzelfde wanneer we te maken krijgen met een probleem, uitdaging of moeilijke situatie? Dat wanneer er een probleem, een uitdaging of moeilijkheid in onszelf zit, we op zoek gaan naar de oplossing buiten onszelf?

Dat is net zoiets als naar de dokter gaan, hem jouw symptomen te schrijven, en recepten voorgeschreven krijgen voor het behandelen van al die symptomen. Wanneer je de recepten wilt aannemen, zegt de dokter: “oh nee, dit recept is voor je dochter, dit recept is voor je schoonmoeder, en dit recept voor je schoonmoeder.”

Jij bent degene met het probleem. Jij bent degene met de worsteling. Jij bent degene met de uitdaging. Verwachten dat iets of iemand anders buiten jou verandert om beter te worden, is voor velen iets waar ze serieus naar zouden moeten kijken.

Als je een klein beetje gevoelig bent, dan besef je dat jij het grootste probleem in jouw leven bent. Kijk je echter goed naar jezelf, je gewoonten, je gedrag, je overtuigingen en je acties, dan weet je dat je nooit het probleem bent. Jouw gedachten, jouw emoties, jouw lichaam; dat is nooit een probleem; het zijn je instrumenten om te functioneren. Maar feit is, dat voor de overgrote meerderheid van mensen deze aspecten dominant zijn in hun leven. Te identificeren zich met wat ze denken, wat ze voelen en hoe ze eruitzien. Het is een groot verschil of je mind voor je of tegen je werkt.

Alles wat je ervaart komt van binnenuit. Het zijn dan misschien wel jouw ogen die zien, je neus die ruikt, je huid dat voelt en je brein dat denkt –

Hoe je de wereld ervaart hangt volledig van jou af. Dat is misschien een bittere pil om te slikken, maar wel een die je in de bestuurdersstoel van jouw leven houdt. Het leven overkomt je niet; het gebeurt voor je.

Word je daarom eerst bewust welke gedachtes, gevoelens en acties je elke dag herhaald. Dit is wat je uitzendt. Dit is hoe het leven reageert op jou. Wil je het anders? Denk, voel en handel dan ook anders. Herhaal in je gedachten de visualisatie van hoe je het leven wil ervaren. Denk bewust de gedachten. Voel bewust de emoties. En neem bewust de acties.

Wat er binnen in jou gebeurt, is 100% van jou. Hoe je reageert op wat er buiten je gebeurd is daarmee ook jouw verantwoordelijkheid. Wil je dat de wereld om je heen verandert, verander dan eerst zelf.

Denk de gedachten die je wilt denken. Voelde gevoelens die je wilt voelen. Zelfs als de buitenwereld nog niet overeenstemmend is met wat je ervan verlangt. De beste manier om te groeien gebeurt namelijk wanneer je goed in je vel zit. Zit je niet goed in je vel vanwege bepaalde gedachten of gevoelens, dan leef je in een wereld waar onzekerheid, angst en oude, beperkende gewoontes je leven domineren.

Neem dus een kijkje binnen in jezelf. Welke bewuste en/of onbewuste gedachtes en gevoelens wil je veranderen? Welke levens van Zetten wil je meer leven in blazen?

De keus is aan jou.

Hier is mijn vraag voor jou: welke positieve verandering wil jij in je leven zien manifesteren? Ik ben benieuwd naar jouw gedachten. Laat daarom hier onder jouw reactie achter en ik kom er bij je op terug.

Op jouw succes.

Robert

 

Als je dit artikel over introspectie waardevol vond, deel het dan met vrienden uit jouw netwerk door op de sociale mediaknoppen te klikken zodat zij ook van deze informatie profiteren.

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.

About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen om op persoonlijk en professioneel vlak een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om een uitdagend leven te leiden en een mindset te hebben waarmee grenzen verlegd kunnen worden. Gecombineerd met ruim 20 jaar aan kennis leert hij anderen welke tools er nodig zijn om in ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>