Zelfacceptatie - Fundament Voor Succes - Robert van der Wolk
3

Zelfacceptatie – Fundament Voor Succes

 

 

Zelfacceptatie begint al in de eerste jaren van je leven. Met invloeden van je ouders, broers en zussen en andere belangrijke mensen.

De mate van zelfacceptatie hangt voor een groot deel af van de mate van acceptatie die je ervaart van de belangrijke mensen in je leven.

De attitude die je naar jezelf hebt wordt voor een groot deel bepaald door wat je denkt dat de attitude van anderen is naar jou. Wanneer je gelooft dat andere mensen positief over je denken, dan gaat je eigen level van zelfacceptatie en eigenwaarde direct omhoog.

De beste manier om een gezonde persoonlijkheid op te bouwen berust op hoe goed je jezelf en je gevoelens begrijpt.

Laat Het Licht Doorschemeren

Je kunt dit doen door de simpele oefening van zelfonthulling. Om jezelf werkelijk goed te kunnen begrijpen, of om de gedachten en gevoelens over moeilijk dingen, die het verleden zijn gebeurd, te stoppen, moet je bereid zijn om dit aan ten minste één persoon te onthullen. Je moet bereid zijn om je hart te luchten. Je moet afstand nemen van de gedachten en gevoelens, door ze te laten zien aan iemand die je niet schuldig of beschaamd laat voelen over wat er in het verleden is gebeurd.

Inzien Wat Je Hart Doet Kloppen

Het tweede deel van het ontwikkelen van je persoonlijkheid is een gevolg van zelfonthulling, en het heet zelfbewustzijn. Enkel wanneer je aan iemand anders kunt laten zien welke werkelijke gedachten en gevoelens er zijn in je leven, wordt je bewust van die gedachten en emoties. Wanneer de ander alleen maar luistert zonder commentaar te geven of je te bekritiseren, wordt je bewust van de persoon die je bent en waarom je doet wat je doet. Je begint perspectief te ontwikkelen; iets wat de Boeddhisten “ detachment” noemen.

Wees Eerlijk Naar Jezelf

Dit is het goede deel. Nadat je door zelfonthulling en zelfbewustzijn bent gegaan kom je aan bij zelfacceptatie. Je accepteert jezelf voor de persoon die je bent, met de goede en de slechte punten, met je krachten en je zwaktes, en met de normale tekortkomingen die bij het mens-zijn horen. Wanneer je de vaardigheid hebt ontwikkeld om een stap terug te nemen en eerlijk naar jezelf te kijken en met anderen te delen dat je niet perfect bent, maar dat dit alles is wie je bent, dan ontwikkel je een soort verhoogd gevoel van zelfacceptatie.

Maak Een Inventaris Van Je Successen

Het maken van een inventaris van jezelf is een belangrijke oefening in het ontwikkelen van hogere mate van zelfacceptatie. Het gaat er hierbij om dat je de positieve dingen benadrukt en de negatieve minimaliseert.

Denk eens aan je unieke talenten en gaven. Denk eens aan kerncompetenties, de dingen waar je exceptioneel goed in bent en die verantwoordelijk zijn voor het succes in je professionele en persoonlijke leven.

Denk Aan Je Toekomst

Denk eens aan de toekomstige mogelijkheden en dat jouw potentieel nagenoeg onbegrensd is. Je kunt gaan en staan waar je wilt en doen wat je werkelijk wilt doen. Je kunt de persoon zijn die je werkelijk wilt zijn. Je kunt grote en kleine doelen stellen, plannen maken en kleine stappen nemen om ze te realiseren. Er zijn geen grenzen aan wat je kunt behalen behalve de grenzen die je in je eigen mind creëert.

Overkom Obstakels en Creëer Positieve Verandering

Creëer een helder beeld over wat je wilt en wie je bent, cultiveer je eigenwaarde en zelfvertrouwen die je nodig hebt om actie te nemen in de richting van je doelen, en oefen de discipline die nodig is om alles te doen wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Actie-oefeningen

Dit zijn drie stappen die je nu kunt nemen om je ideeën om te zetten in acties.

1. Neem de tijd met je partner of goede vriend(in) en deel wat je dwarszit en wat nog steeds voor je negatieve gevoel zorgt.

2. Ontwikkel perspectief over je probleem door er van een afstandje naar te kijken en je in te beelden dat dit iemand anders is overkomen. Wat voor advies zou je die persoon geven?

3. Blijf voortdurend denken aan de goede dingen en de resultaten die je behaald hebt in het verleden. Herinner jezelf er regelmatig aan dat je een goed persoon bent en dat je een hoop goede dingen in je leven gedaan hebt.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welke ontdekking heb jij over jezelf gemaakt in het licht van zelfacceptatie?

Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat daarom je comment hieronder achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over zelfacceptatie waardevol vind, deel het dan met je vrienden door op op de Facebook, Mail en WhatsAppknoppen te klikken hieronder.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Shanne Thebrath schreef:

  Robert ik heb bewondering voor je hoe je uitdagingen in het leven ziet. Ik heb een gestoorde buurvrouw die mij het leven zuur maakt en mij pest.

  Ik probeer mijn eigen leven te leiden maar levensvreugde gaat achteruit.

  Heb melding gemaakt bij bouwvereniging en wijkagent op aanraden van de huisarts. Deze vrouw heeft al op allerlei plaatsen gewoond en mensen getreiterd.

  Ik ga proberen beter orde in dag en nachtritme te krijgen en zo mijn gezondheid en rust in mijn hoofd te verbeteren.

  Groet Shanne.

   
 • Paul schreef:

  Dat ik fouten mag maken en dat ik mag laten weten als ik het ergens mee oneens ben. Lange tijd is dit taboe geweest voor mij. Door hier kleine stapjes in te zetten bevestig ik aan mezelf dat ik mezelf aan het accepteren ben 🙂

   
 • Robert schreef:

  Hi Paul,

  Mooi inzicht! Je mag jezelf zeker accepteren voor het feit dat niet alles perfect hoeft te zijn en dat je fouten mag maken. Sterker nog, fouten maken helpt je juist om beter te worden. Soms zijn het de “negatieve” ervaringen, de zogenaamde foutendie voor de grootste inzichten en openbaringen zorgen. Van daaruit kun je altijd nieuwe beslissingen nemen om je pad te volgen, met meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en daadkrachtige enerige.

  Bedankt voor je reactie.

   
 • >