mei 1

1 comments

Wie motiveert de motivator?

By Robert


E en rijke man met flink wat grond en bezittingen besluit een feestje te organiseren voor zijn enige dochter, die op het punt staat het ouderlijk huis te verlaten.. Nu gaat het echt om een hele rijke vent; miljoenen euro’s op de bank, duizenden hectare grond, een enorm huis en alle spullen die je zo’n beetje zou kunnen bedenken, waaronder een gigantisch groot zwembad. Nou, zo’n ‘uitvlieg-feestje’ zou nog best wel eens gezien kunnen worden als iets wat Amerikanen ‘group-prospecting’ noemen: alle sterke, knappe en slimme mannen uit het hele land werden uitgenodigd.

Het feest was geweldig en zo tegen middernacht nodigde de gastheer de mannen uit bij het gigantische zwembad, die hij had laten vullen met krokodillen en piranha’s.

De gastheer zegt vervolgens tegen de heren “De eerste die in dit zwembad springt en van de ene kant naar de andere zwemt, krijgt van mij 5000 hectare van mijn beste land. En als je het land niet wilt, dan bied ik je 1 miljoen euro in contacten aan. En als je dat niet zou willen, dan bied ik je de hand van mijn dochter aan, zodat je haar kunt trouwen. Nou, ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen, want volgens mij is het overduidelijk, dat onze dochter enig kind is. En degene die haar als vrouw voor het leven krijgt, zal uiteindelijk alles krijgen wat ik bezit.”

De woorden waren nog niet gezegd of er klonk een harde plons van iemand die het zwembad inging, vrijwel direct gevolgd door een druipende jonge man die aan het andere eind van het zwembad stond. Hij had een wereldrecord gezet dat nooit meer geëvenaard zou kunnen worden.

De gastheer was vol opwinding en rende naar de jonge man toe, en terwijl de jonge man zichzelf aan het uitschudden was van zijn vliegensvlugge zwem, zei de gastheer “Gefeliciteerd, knul! Dat is werkelijk waar fantastisch!” De rijke man vraagt “Wil je de 5000 hectare van mijn beste grond?” De jonge man antwoord “Nee, meneer”. De gastheer vraagt vervolgens “Wil je dan de 1 miljoen euro in contanten?”, waarop de jonge man zegt “Nee, meneer”.

“Wel,” zegt de rijke gastheer, “dan neem ik aan dat je de hand wilt van mijn mooie dochter en haar wilt trouwen?” De jonge man antwoordt voor de derde maal “Nee meneer”. Hierop reageert de rijke man stomverbaasd en zegt “Wel knul, in hemelsnaam, wat wil je dan?!”, waarop de jonge man antwoord: “Ik wil graag de naam van de gast weten, die me in het zwembad heeft geduwd”.

Hoe lang?
Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn, dat de jonge man gemotiveerd was. Maar ik denk dat we het er ook over eens kunnen zijn, dat er bij de meeste mensen enige verwarring is over motivatie. Eén van de meeste vragen die ik krijg over motivatie – tijdens mijn trainingen of seminars – is “Waar staan je deelnemers over een week? Of over een maand? Of over een half jaar van nu?” – Met andere woorden: is motivatie permanent?

Mijn antwoord is dan meestal erg simpel. Motivatie is niet permanent. Maar dat is douchen ook niet. Maar dat betekent niet dat ik douchen afkeur. Sterker nog, ik moedig het ten zeerste aan! Eten is ook niet permanent, tenzij je niet eet, maar dan zal weldra je gezondheidstoestand permanent zijn.

Motivatie is niet permanent, om de simpele reden dat we ook met demotivatie te maken hebben. Demotivatie vindt elke dag plaats. Er is meer verwarring over motivatie en positief denken, dan vrijwel alles wat ik in mijn persoonlijke en professionele leven ben tegengekomen.

Drastische verandering
Maar als je in staat bent om je motivatie en je positieve denken in te zetten op een continue basis, dan ben je in staat om je leven drastisch te veranderen.   Het is goed om zelf je motivatie te vinden; om van oude, belemmerende gewoontes af te komen of om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar het is vaak ook erg effectief om naar seminars of trainingen te gaan die je inspirerend lijken. Uiteindelijk gaat het erom, dat je jouw drive vindt om je motivatie te vergroten. Het voordeel van een evenement of een seminar is dat je makkelijker mee stroomt in de golf van motivatie. Als je met een groep mensen uit je dak gaat (op een positieve manier), dan werkt dat vaak synergetisch (het 1+1= meer dan 2 effect), dan wanneer je in je eentje bent.

Positieve mindset
Kies ervoor om een positieve mindset te hebben. Kies ervoor om een goed humeur te hebben, goed in je energie te zitten. En als er dan een keer een dag komt waarop je niet lekker in je vel zit, besef dan, 1) dat het niet onoverkoombaar is, 2) dat je jezelf de tijd mag gunnen om je down te voelen (neem die
downtijd ook; bijvoorbeeld een paar uur voor kleine dingetjes tot een paar dagen of een week voor de grote teleurstellingen), en 3) probeer dit motto eens: “Go with the flow” Doe het met stijl en met een glimlach.

Het is je gedrag dat besmettelijk is, je kunt er dus beter voor zorgen dat jouw gedrag de moeite waar is om besmet mee te raken. Als je de griep zou willen, dan zou je gaan naar iemand die de griep heeft. Om de juiste mentale mindset te hebben, kun je het beste gaan naar mensen die die mindset hebben. J

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Robert, Omring jezelf met de mensen die doelen bereikt hebben, die jij graag wilt bereiken. Wees de leergierigste in de groep van de mensen om je heen, wees coachable and you will go beyond what you thought is possible!
  Top artikel.
  grtz
  Jorgen

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >