februari 11

0 comments

Wees een goudvis

By Robert


 

Denk je aan een goudvis, dan denk je waarschijnlijk aan een saai leventje. Goudvissen leven in een vissenkom, hebben elke dag hetzelfde uitzicht, hetzelfde interieur, hetzelfde eten en zwemmen letterlijk in rondjes. Waarom zou je dan een goudvis moeten willen zijn?

Wij mensen leven soms alsof we goudvissen zijn. We doen dezelfde acties, hebben dezelfde rituelen en gewoontes en leven in dezelfde patronen. We leven in een box, worden wakker in een box, eten ontbijt uit een box, nemen onze lunch mee in een box, rijden in een box naar het werk, typen op een box, gaan naar huis en staren vaak al etende naar een box voor afleiding, drinken uit een cilinder om in een andere stemming te komen, en gaan vervolgens weer naar onze box om te slapen om de volgende dag weer hetzelfde patroon te herhalen.

Terug naar goudvissen. Deze oranjekleurige visjes hebben namelijk een zeer bijzondere eigenschap waar maar weinigen van weten. Zet een goudvis in een kleine vissenkom en hij blijft klein. Zet je echter dezelfde goudvis in een grotere vissenkom, dan groeit hij evenredig met de grootte van de kom. Laat je de goudvis vrij in bijvoorbeeld een vijver, sloot of zelfs een enorme kweekvijver, dan worden het flinke joekels van vissen.

Het potentieel van een goudvis is daarmee sterk afhankelijk van de omgeving waarin hij zich bevindt.

Wij mensen zijn hierin eigenlijk niet anders. Afhankelijk van de letterlijke en figuurlijke ruimte die we zelf innemen blijven we klein of groeien we. Wist je bijvoorbeeld dat de grootste goudvis ter wereld bijna een halve meter lang is? Dat had je waarschijnlijk nooit gedacht als je naar zo’n klein beestje kijkt bij jou of een kennis thuis.

In de afgelopen maanden heb ik mezelf in mijn huis ‘opgesloten’ om mijn nieuwe boek te schrijven. Weinig tot geen contact met de buitenwereld, dezelfde rituelen en patronen, dag in, dag uit, totaal ondergedompeld in het schrijfproces. Hoewel het boek bijna de laatste letter heeft gekregen, heeft het ook zijn tol geëist; mijn potentieel groeide slechts marginaal. Zelfs met nieuwe ontdekkingen als yoga en zingen bleef mijn leefomgeving hetzelfde. Met uitzondering van de boodschappen, was het toch elke keer weer dezelfde vier muren waarin ik mezelf ‘gevangen’ hield.

Nu het boek zijn eerste fase heeft behaald, is er meer ruimte en tijd gekomen voor nieuwe ontdekkingen. Tijd voor vrienden en uitstapjes, ruimte om me verder te ontwikkelen en te groeien in die gebieden waar ik bekwamer in wil worden. Zo staat binnenkort een seminar in Londen op het programma, en vlieg ik eveneens naar Dublin, Boedapest en Milaan om mijn kennis en ervaringen op het persoonlijk en professioneel vlak uit te breiden. Daarnaast zijn er weer talloze cursussen, programma en prachtige activiteiten in Nederland te doen.

Ieder mens heeft ruimte nodig om te kunnen groeien. Zowel ruimte in de geest als fysieke ruimte.

Ontdek nu het Choicepoints programma. 12 theorieboeken en 12 werkboeken die je begeleiden in het maximaliseren van je keuzevrijheid, het ontwaken van je potentieel en het realiseren van de ultieme jij. Ontvang deze week 4 extra bonussen ter waarde van €232,90. Klik hier voor de details.

Je kunt je leven lang hetzelfde blijven doen, en marginaal groeien door af en toe een kleine stap vooruit te maken. Of je neemt een leap of faith, duikt het diepe in en vervangt je vissenkom voor het open water.

Door de ruimte voor jezelf in te nemen, voor jezelf en je eigen ontwikkeling te gaan, door jezelf uit je comfortzone te halen en door nieuwe avonturen aan te gaan, ontdek je wat je werkelijk in je mars hebt; wat je potentieel nog meer kan geven.

Wees daarom geen goudvis in een vissenkom die alsmaar in rondjes blijft zwemmen. Benut je mogelijkheden, grijp kansen wanneer ze voorbijkomen. Groei mee met de ruimte die je jezelf gunt en inneemt.

Of het nu je gezondheid is, je carrière of je vaardigheden, talenten en mindset; het beste cadeau dat je jezelf kunt geven is de ontwikkeling die je nodig hebt om de persoon en het leven te creëren dat je werkelijk wilt.

Neem geen genoegen met een te kleine vissenkom. Ontdek het leven. Ontdek wat je nog meer in je mars hebt. Ontdek je innerlijke en uiterlijke wereld. Ontdek jezelf. Je leeft tenslotte maar één keer, en voor je het weet ben je weer een jaar of zelfs een decennium verder.

De goudvis, dat ben jij. De vissenkom, die bepaal je zelf. Hoe groot wil je jouw vissenkom hebben? Of kies je er toch voor om de sprong te wagen en het open water in te duiken?

Hier is mijn vraag voor jou: op welk vlak gun jij jezelf meer ruimte om te groeien?

Ik ben benieuwd naar je mening. Laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over ruimte en groei waardevol vond, deel het dan met anderen door op de sociale mediaknoppen te klikken zodat zij ook van deze informatie profiteren.

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.

About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen om op persoonlijk en professioneel vlak een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om een uitdagend leven te leiden en een mindset te hebben waarmee grenzen verlegd kunnen worden. Gecombineerd met ruim 20 jaar aan kennis leert hij anderen welke tools er nodig zijn om in ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>