door Wim Belt
Geld is voor veel mensen een beladen woord. Er zijn zelfs mensen die er kwaad op worden wanneer je het er over hebt. Het is ook niet voor niets dat veel mensen negatieve overtuigingen hebben wanneer het om geld gaat als “geld maakt niet gelukkig”, “geld groeit niet aan bomen”, “geld is de wortel van al het kwaad” etc. Het gevolg van dit soort overtuigingen is dat mensen geen of weinig geld verdienen, hard moeten werken voor hun geld en een vechtend leven moeten leiden. Ik weet dit want ik was jaren één van deze mensen.
Als iemand tegen mij zegt dat geld niet gelukkig maakt vraag ik altijd “hoe weet je dat, heb je het dan ?”. Welvarende, rijke mensen zul je deze opmerking namelijk nooit horen maken. Mensen die deze opmerking maken zeggen eigenlijk “Ik geloof niet dat ik in staat ben om veel geld te verdienen”. Het heeft dus meer met de eigenwaarde te maken van de persoon dan met geld. Geld maakt ook niet gelukkig, dat klopt. Maar het maakt je ook niet ongelukkig. Geld heeft namelijk niets met geluk te maken maar het draagt wel bij aan. Met andere woorden: wanneer je gelukkig bent kan veel geld je nog gelukkiger maken omdat je meer van jezelf kunt geven. Echter, wanneer je ongelukkig bent zul je niet gelukkiger worden. Toch moet ik zeggen dat ik meer mensen ken die ’s nachts wakker liggen met zorgen hoe ze de rekeningen moeten betalen, dan mensen die wakker liggen omdat ze te veel geld hebben.
Maar wat is geld nu eigenlijk? Door de wijze waarop wij op school worden onderwezen hebben de meeste mensen het idee dat geld een ruilmiddel is voor de tijd die zij in een werkgever of bedrijf stoppen. Uren verruilen voor geld. Dit is voor de meeste mensen het enige model dat ze kennen. Maar als dit waar is, waarom verdient de één dan meer dan de ander? Precies….omdat de één meer waarde geeft voor het bedrijf dan de ander en dit nu is precies wat geld is. Geld is een waardemeter die aangeeft hoeveel waarde jij aan de wereld geeft. Als iemand dus zegt ‘Ik vind geld niet belangrijk’, zegt hij of zij dus ‘Ik vind het niet belangrijk om waarde aan de wereld te geven.’ De gedachte moet dan ook niet zijn “Hoe kan ik meer geld verdienen” maar “hoe kan ik meer waarde aan de wereld geven”.
Wat vind jij jezelf waard? Hier gaat het om. En welke waarde kun jij geven aan zoveel mogelijk mensen. Voor veel mensen een confronterende vraag, omdat de meesten (ook als gevolg van ons onderwijssysteem) een laag zelfbeeld hebben.
Laten we eens kijken op welke wijze je geld zou kunnen verdienen en waarom je dit geld verdiend.
De eerste methode is uit arbeid. Zoals gezegd, uren verruilen voor geld. Het mag duidelijk zijn dat dit altijd gelimiteerd is. Je hebt namelijk niet meer dan 24 uur in een dag. Verder is het ook een kwetsbare manier van geld verdienen, omdat je altijd afhankelijk bent van jezelf. Als jij weg- of uitvalt, valt ook je geldstroom weg. Dit is dan ook de reden waarom de meeste mensen in angst leven.
Heb je er wel eens over nagedacht waarom een werkgever je betaalt? Hiervoor zijn twee redenen te noemen, onthoudt ze goed, zeker als je meer geld bij je werkgever wilt verdienen.
Je wordt betaald omdat je werk doet wat je werkgever niet wil doen, of kan doen. Wat denk je, welke van de twee betaald beter? Wil je dus meer geld verdienen bij een werkgever dan zul je dus werk moeten gaan doen die hij of zij niet kan doen.
Je begrijpt dat deze wijze van geld verdienen een kwetsbare manier is. Ik zeg het wel eens in mijn seminars “je wordt op school opgeleid om andere mensen rijk te maken en zelf arm te blijven”. Als je dan ook nog weet dat 90% van de mensen hun werk niet vanuit passie doet, maar alleen omdat het moet, dan zie je dat dit geen succesvol model is.
In het volgende artikel schrijf leg ik meer uit over de drie moedelleb die rijke en welvarende mensen gebruikebn. Deze modellen kunnen leiden naar financiële onafhankelijkheid, mits goed toegepast.
Wim Belt is 54 jaar en serial entrepreneur. Zijn “name of fame” heeft hij gehaald door het feit dat het hem is gelukt om in 14 maanden absoluut financieel onafhankelijk te worden. Door focus, persoonlijke ontwikkeling en het aanzetten van meerdere assets heeft hij dit doel weten te bereiken. Via Cosmos Infinity leert hij mensen om dezelfde weg in te slaan. “Een leven op te bouwen waarin je mag en niet moet, waarin jij je eigen waarde bepaalt en je passie kunt leven. Het is mijn visie dat dit bijdraagt aan een volwaardig leven en verbetering van de wereld.”
[…] het vorige artikel hebben we naar het model gekeken wat de meesten van ons is geleerd op school: zorg dat je een goede […]