Waar gaan we naar toe? - Robert van der Wolk

Waar gaan we naar toe?

Dat is de vraag die menigeen zich wel eens stelt. Waar gaan we naar toe. De cabaretier Hans Teeuwen antwoordt met de filosofische woorden in een verhitte nachtelijke discussie met zijn vader, die hem vraagt waar hij zo laat vandaan komt: “Ja Pa, dat weet niemand toch? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? … Ik weet het niet hoor, pap, maar ik ga naar bed. Ben kapot!”

Heb je ooit afgevraagd wat het doel is van je leven? Waarom ben je hier? Zou het kunnen dat je op deze wereld bent gekomen door een speling van de natuur, waarbij een eicel en een zaadcel bij elkaar komen en negen maanden later jij op de wereld komt? Kan het dat het een simpele oorzaak – gevolg reactie is, waarbij de invullng vna je leven niets meer is dan time to kill?

Jarenlang heb ik gedacht dat er geen ‘zin van het leven’ was. Een ieder doet zijn ding en je roeit met de riemen die je hebt. Soms zit het mee, soms zit het tegen. ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’ (bedankt Bassie). De gebeurtenissen in je leven volgen elkaar op en zijn willekeurig van aard. Ik bedoel, wat heeft het één nou met het ander te maken? Je wordt op een dag geboren als gevolg van een samenloop van omstandigheden en op een andere dag verlaat je dit leven weer als gevolg van omstandigheden (ouderdom, omvergereden door een bus, gestikt in een stuk wortel… wat dan ook).

Eerlijk gezegd word ik niet warm of koud van bovenstaande beschrijving. Op een slechte dag zou ik geen reden zien om mijn bed uit te komen. Voor hetzelfde geld is dit de dag waarop ik aangereden word door de bus en zou mijn leven voorbij zijn. Wat maakt het dan uit wat voor invulling je geeft aan je leven?

Maar zou het anders kunnen? Want als je op een willekeurige dag op de wereld bent gekomen en je gaat op een andere willekeurige dag weer uit dit leven, dan geeft het mij niet de enthousiasme om iets van mijn leven te maken. Het zou toch geen meerwaarde hebben. Maar wat als het leven nu wel een betekenis heeft? Wat nou als je hier bent voor een reden?

Wat die reden is, daar heb ik geen antwoord op. Ten eerste is dat iets wat een ieder voor zich het beste kan bepalen, en ten tweede is dat iets waar je vervolgens je hele leven voor hebt om dat uit te zoeken. Maar stel nou even voor, als was het maar voor een ogenblik dat je een missie hebt in dit leven. Dat je hier bent met een reden. Is het dan niet iets waar je nieuwsgierig naar wordt? Dat je denkt: ‘Oké, nu heb ik in ieder geval een reden om elke dag mijn bed uit te gaan, want vandaag zou ik wel eens de reden van mijn eigen leven kunnen vinden!’

Het verschil tussen leven zonder reden en leven met een reden is enorm. En hoewel in Nederland vrijheid van keuze is, heb ik al bepaald welke van de twee ik het liefste aanhoudt.

Kijk eens waar je nu staat in je leven. Heb je een idee waar je naartoe gaat? Nee? Kijk dan eens terug op je leven.

Een jaar of vijf geleden leerde één van mijn trainers me iets wat ik altijd zal blijven onthouden. In zijn verhaal kwam hij met een metafoor voor de reden van het leven. “Stel je voor dat je op een schip staat. Helemaal vooraan, op de boeg van het schip. Turend over de zee waar je op deinst kijk je alleen uit over een vlakte van water. Je kunt niet zien waar je naartoe gaat. Misschien heb je een idee. Maar een duidelijk uitgestippelde route blijft onzichtbaar voor het blote oog.

Maar op het moment dat je naar de achtersteven van het schip loopt, wat zie je dan? De aandrijving van de boot laat een spoor achter waardoor je duidelijk kunt zien waar je vandaan komt. Zo is dat ook voor het leven. Je ziet vaak niet helemaal (of soms helemaal niet) waar je naartoe gaat, maar als je terugkijkt op je leven, dan zie je een duidelijk spoor waar je vandaan komt. En als je ver genoeg terug gaat, dan zie je dat er punten zijn in je leven, momenten, die bepalend zijn geweest voor de positie waar je nu staat.”

Ik geloof niet in toeval. Je maakt keuzes in je leven die bepalend zijn voor je toekomst. Keuzes die je in het verleden hebt gemaakt en keuzes die je vandaag maakt. Welke keuze je vandaag ook maakt, de kans is groot dat het op lange termijn een grote impact heeft voor je leven.

Nu kan het natuurlijk zijn dat je na dit inzicht niet helemaal tevreden bent met de route die je bewandelt. Maar bedenk, dat slechts met een paar kleine aanpassingen je op lange termijn een enorm verschil kunt maken in waar je uiteindelijk terecht komt. ’s Werelds bekende trainer en motivational speaker Anthony Robbins vergelijkt het met een golfspel. De manier waarop je de bal slaat is bepalend voor waar hij terecht komt. Verander je jouw slag met slechts een paar millimeter, dan komt de bal over een lange afstand op een totaal andere plek terecht.

Wanneer je bepaald waar je nu staat en je hebt of krijgt duidelijk waar je naartoe wilt, dan kun je die koers uitzetten, hoe onmogelijk het ook lijkt. Zet je vandaag je eerste stap in de richting van de toekomst die je wilt leven, dan ben je in ieder geval al een stap dichterbij. Zo heb je niet alleen duidelijk waar je naartoe gaat, maar heb je ook een zinvolle(re) invulling van de tijd die je hier tot je beschikking hebt op deze aardbol.

Durf te dromen. En durf je dromen in acties om te zetten.

Wil je meer weten over het stellen en bereiken van doelen of ben je nieuwsgierig naar hoe je meer uit je leven kunt halen, meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief of schrijf je in voor de eerstvolgende IN ZICHT workshop.

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>