augustus 5

1 comments

Vooruit

By Robert


Een tijdje geleden schreef ik het al: om vooruit te gaan moet je soms een stap terug nemen om opnieuw je beste route te bepalen. Toen ik eind mei hoorde dat ik acuut gedialyseerd zou moeten worden, stond voor mij de wereld even stil. Inmiddels is mijn wereld weer langzaam gaan draaien. Binnen een week moest ik het verlossende woord geven om mijn internist te melden welke van de twee soorten dialyse ik voor de komende tijd zou gaan doen.

Het was geen makkelijke keuze, want ik wist dat ik hoe dan ook een deel van mijn vrijheid zou moeten inleveren. Vrijheid waar ik zo op gesteld ben, en die ik in de meeste gevallen for granted nam. Helaas, en gelukkig tegelijkertijd, zijn er momenten als deze waarop ik besef dat ik leef, en – belangrijker nog – dat ik dankbaar mag zijn voor wat ik aan rijkdommen in mijn leven heb.

Specialisten hebben me verteld dat, omdat nu zowel mijn alvleesklier alsook mijn nieren niet meer werken, ik in aanmerking kom voor een dubbele transplantatie. Beide organen worden dan vervangen, en, wanneer alles goed aanslaat, zal ik niet alleen weer een goed werkende nier hebben, maar zal ik ook van mijn diabetes af zijn. Een beperking die ik al meer dan 20 jaar met me draag en die me heeft getekend voor het leven.

Toch besef ik dat ik niet bij de pakken neer moet gaan zitten. Zoals Zig Ziglar – een spreker op het gebied van persoonlijk en zakelijk succes – zegt: reserveer down time. Tijd waarop je jezelf toestaat om je rot te voelen. Beleef het, ervaar het, en maak vervolgens de keuze om eruit te stappen.

Het is de prijs van succes, zo zie ik het. Ik prent in mijn hoofd dat ik voor de komende maanden drie keer per week aan het dialyse apparaat mijn bloed zal laten zuiveren. Voor uren vastgebonden zitten door middel van twee stalen naalden. Één die al het bloed eruit trekt, de ander die het na de zuivering er weer inpompt. Dit is het prijskaartje wat aan mijn goede gezondheid hangt. En ik besef, dat ik dit niet anders kan dan direct betalen. Bovendien komt erna nog de ingrijpende dubbele transplantatie, met alle risico’s van dien. Maar ik blijf gericht op het eindresultaat; een gezond lijf. Werkende, gezonde organen.

Ik ben niet van plan op te geven, ook al vind ik het stiekem ontzettend eng om alleen al te denken aan wat er de komende tijd op me staat te wachten. Maar ik weet dat mijn geest, mijn mind sterker is dan wat dan ook. Ik heb 40 laserbehandelingen aan mijn ogen overleefd, daarnaast nog eens 8 oogoperaties. Daarbovenop nog eens 4 andere operaties. Zelfs een coma kon mij niet opgesloten houden.

Mijn wil is sterker dan ooit. Mijn wil om te leven, om meer uit mijn leven te halen. Om mezelf en anderen te laten zien dat beperkingen enkel in de geest van je self-image zitten. Beperkingen die waarschijnlijk verouderd zijn, en niet meer nodig zijn om aan vast te houden.

Mijn tijd aan het dialyse apparaat breng ik niet slapend of afwachtend door. Nee, want ook daarvoor is het leven te kostbaar. De tijd die ik nu verplicht voor mezelf moet nemen, deel ik zo in, dat ik er het meeste uit kan halen. Ik heb een eigen bedrijf, run een aantal websites, schrijf e-boeken en artikels, ontwikkel mezelf meer op die gebieden die ik belangrijk vind en sluit af en toe mijn ogen om één te zijn met de stilte in mijzelf.

Één van mijn nieuwe uitdagingen ligt op het digitale vlak. Een nieuwe website is volop in ontwikkeling, waar ik met regelmaat nieuwe artikels op zal plaatsen op het gebied van diabetes en gezondheid. En om mijn eigen grenzen nog wat verder te verleggen schrijf ik deze artikels in het Engels. Je kunt nu al een kijkje nemen op www.diabetes-and-health-blog.com en op www.diabetes-and-health.com

Een goede vriend van me schreef laatst een mooie quote, die ik erg passend vindt voor deze blog. It’s not what happens to us what makes us who we are, it’s what we do with what happens to us! You make things happen with people around you!”

Het gaat om hoe je met dingen omgaat. Tegenslagen, ook wel problemen of onverwachte verrassingen genoemd, zijn er in alle soorten en maten, dat heb ik nu wel uit eigen hand mogen ervaren. En zelfs met de wetenschap dat ik er nog niet ben, weet ik dat het alleen de manier is waarop ik er mee omga, bepalend is voor hoe de situatie voor mij zal zijn.

Leef in het nu, richt je blik op de toekomst. Blijf optimistisch. Geef nooit op. Je bent sterker dan je denkt. Je bent groter dan je denkt. You CAN do it!

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

  • yes you can!!!!!!!!!

     
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >