Zo’n tien jaar geleden zat een jonge student aan zijn bureau en stelde zichzelf de vraag: hoe ver kan ik mijn idee om mijn rode paperclip te verruilen voor iets groters en beters, doorvoeren? Dit rode paperclip verhaal werd uiteindelijk legendarisch, omdat de student met slechts enkele slimme acties zijn paperclip wist te verruilen voor een huis.
Tijdens een ontspannen ritje in de trein naar mijn moeder kijk ik een video, waarin ik van John Assaraf hoor, een spreker in de film The Secret, hoe hij van zijn mentor leerde, op welke manier doelen stellen het beste werkt. De vraag die hem gesteld werd blijft bij me hangen, en zet me voor de rest van de reis aan het denken over mijn toekomst.
Waar wil ik mijn leven voor verruilen?
Hoewel de vraag in eerste instantie raar kan klinken, is de vraag op zich helemaal zo gek nog niet; elk uur, elke dag, kortom, elk moment verruilen we onze tijd en onze handelingen voor iets anders. Als werknemer verruil je je tijd voor geld (dit geldt ook voor veel zelfstandige ondernemers), je verruilt de tijd die je overhoudt voor ontspanning, intimiteit, het onderhouden van vriendschappen, shoppen, en ja, zelfs slapen.
De grootste en belangrijkste factoren nemen vaak ook de meeste tijd in beslag. Het werk dat je overdag doet, je studie, de acht uren slaap die je nodig hebt. Elke week heeft een ieder van ons 176 uur ter beschikking, waarvan de meesten van ons er zo’n 40 werken, 20 reizen, 50 slapen, en zo’n 15 koken en eten. Met alle andere kleinere taken, zoals de boodschappen, het huishouden en klusjes, schat ik, dat we per dag zo’n 4 tot 5 uur overhouden om zelf in te delen.
Voor menigeen geldt dat deze 5 uren verruild worden voor de televisie; een welkome afleiding die de dagelijkse sleurgevoelens wegwast, onder het genot van een knapperig chipje en een dorstlessend drankje.
Je leven verruilen voor werk, reizen, het huishouden en je slaap lijkt mij niet bepaald het meest ideale leven om te leiden, en als je een frequent lezer van deze website bent, dan vermoed ik dat dit ook voor jou geldt. Maar waar verruil je je leven dan liever voor?
Het is niet dat we niet weten hoe een ideaal leven eruit kan zien; het is vaak de overtuiging dat zo’n leven niet mogelijk is. Het is moeilijk om te bedenken hoe een leven er anders uit kan zien, terwijl we elke dag opnieuw te maken hebben met ‘de harde realiteit’. Deze discrepantie tussen dromen en idealen en realiteit en werkelijkheid lijkt zo groot, dat de overbrugging ervan niet meer in onze handen ligt.
In een wereld waar er steeds meer gebeurt in minder tijd, en hetzelfde verwacht wordt van onze acties en handelingen, hebben we onze hersenen geconditioneerd om te geloven dat als we iets willen, het ook direct moet gebeuren. Het “klaar-terwijl-je-wacht-syndroom” noem ik het.
Alles moet sneller, efficiënter, effectiever en beter. Wat gisteren nieuw en goed was, is vandaag alweer oud en achterhaald. Dit geldt vooral voor technologie, maar ook andere industrieën maken dezelfde ontwikkelingen door.
De belofte dat je gelukkig wordt met het nieuwste van het nieuwste is al lang en breed achterhaald, en toch lijken we nog steeds in deze utopie te geloven. De koopkracht is zelden zo hoog geweest als dat het nu is, en steeds meer geld wordt besteed aan externe zaken.
In bijna alle gevallen kopen we wat we willen, en niet wat we nodig hebben. Dit is een groot verschil. Kijk eens naar wat je in je eigen huis hebt. Hoeveel van alle spullen heb je werkelijk nodig, en hoeveel ervan is eerder iets wat je leuk vindt en wilde hebben?
Begrijp me goed; mijn huis heeft ook genoeg spullen, die niet tot een noodzaak behoren, maar wel een leuke decoratie geven aan mijn woning. Tegelijkertijd wil ik je wel benadrukken dat de meeste waarde ligt in hoe ik mijn tijd, energie en geld besteed dat wat mij van binnenuit gelukkig en succesvol maakt: investeringen in persoonlijke ontwikkeling, het groeien van mijn werk, en het verbinden met mijn partner.
Tijd is de meest waardevolle luxe die je hebt. Je kan het maar eenmalig besteden, en het komt nooit meer terug. Wanneer je kunt zien dat je leven een aaneenschakeling van momenten is, dan kun je concluderen dat hoe je je tijd besteed, en waarvoor je het verruilt, je op korte of lange, en soms op korte én lange termijn gelukkig en succesvol kan maken.
De tijd die je gegeven is om op deze aarde te zijn is eindig. En daarom is het verstandig om nu, niet straks of ‘ooit’ even de tijd te nemen, en bij jezelf te rade te gaan, wat werkelijk belangrijk voor je is, en waar je je tijd voor wilt verruilen.
Het leven volgens je idealen mag dan wel wat tijd kosten – het geeft je, in ieder geval volgens eigen zeggen en ervaring, wel de meeste vervulling. Met name de grote doelen die je stelt helpen je om een beter mens te worden, en dus een beter leven te leiden. Dit soort leven hangt niet af van externe technologische ontwikkelingen of trends. Het is het inzicht dat het de interne technologie is die ons gelukkiger, succesvoller en zelfs gezonder maakt.
Als je vandaag één ideaal of doel zou kunnen stellen waar je voor de komende weken of maanden aan zou durven werken, door elke dag een klein stapje te nemen in de richting van dat ideaal, wat zou dat dan zijn? Waar zou jij dat deel van je leven voor verruilen?
Laat hieronder je reactie achter, zodat we allemaal een voorbeeld kunnen zijn voor een ander.
Op jouw succes,
Robert
Beste Ilse,
Een zorgboederij klinkt als een mooi ideaal. Welke eerste stap kun je vandaag nemen om dichterbij te komen?
Mijn eigen zorgboerderij. Klinkt simpel, maar als studentje journalistiek die antikraak leeft lijkt dat mijlenver te zijn