Je wilt het beste van het beste. Vooruit. Nieuwe wegen verkennen. Maar het gaat je niet snel genoeg. Het lijkt wel alsof je door de dikke stroop moet voordat je eindelijk je gewenste doelen behaalt. De grote vraag is natuurlijk: wat doe je hieraan?
Deze vraag kreeg ik onlangs voorgelegd door een spontane en nieuwsgierige dame die op de stoel naast me in het vliegtuig naar Parijs zat. We raakten aan de babbel en na een korte wederzijdse introductie, legde ze me bovenstaande vraag voor: wat doe je met ongeduld?
Het antwoord is mijns inziens niet 1-2-3- zo op te rakelen; immers er zijn verschillende redenen waarom we ongeduldig zijn in het behalen van een bepaald resultaat. Maar ik zal het toch proberen.
1. Welke Brandstof Gebruik Je?
Waar komt je ongeduld vandaan? Als het gaat om het behalen van een bepaald doel, wat is dan je motivatie om dit doel te behalen? Is het iets dat intern is of juist eerder buiten je ligt?
Wat ik hiermee bedoel is dat het stellen van doelen en het verwezenlijken ervan om twee redenen gedaan wordt: er is een zogenaamde intrinsieke of extrinsieke motivatie. Een intrinsieke motivatie betekent dat je iets fysieks ontastbaars hebt dat als katalysator fungeert. Denk bijvoorbeeld aan genoegdoening, liefde, eigenwaarde of zelfs status.
Extrinsieke motivatie wil zeggen dat een factor buiten jezelf jouw kar duwt. Dit kan een computer zijn, een huis of een auto; het is een tastbaar goed dat je motiveert om in beweging te komen en de route af te leggen om je doel te bereiken.
Je motivatie om een doel te behalen bepaalt voor een deel ook hoe je naar dit doel toewerkt. Des te meer of harder je werkt voor je doel, des te meer je voldoening ook is wanneer je dat doel behaalt – mits je motivatie intrinsiek is. Wanneer je doel extrinsiek is kan het goed zijn dat je onderweg naar je doel je begint af te vragen waarom je in vredesnaam hieraan begonnen bent en kan het gebeuren dat je er steeds meer de pest in krijgt om door te zetten. Gevolg: ongeduld.
2. Waar Focus Je Op?
Een tweede vraag die ik je zou stellen is: hoe graag wil je je doel bereiken?
Achter deze vraag schuilt een gedachte: Cherish the chase as much as you treasure the trophy of simpeler gezegd: are you enjoying the ride?
Als de weg naar je doel een weg van afzien is, vraag jezelf dan af of je wel het juiste doel aan het nastreven bent. Een doel hoort je plezier te geven, evenals motivatie, drive en energie. Als dat niet het geval is, dan wordt het een lange weg en begin je al snel te wensen dat je er klaar mee was.
Oké, ik beken: soms moet je even over een hobbelige weg of door de turbulentie. Maar wanneer je drive groot genoeg is om je bestemming te behalen, waarom zou je dan niet doorzetten én zo veel mogelijk van je rit genieten?
Ik vertel mijn medereisgenoot naast me terwijl we de daling naar Parijs inzetten en de gezagvoerder ons over de intercom mededeelt dat we de stoelriemen vast moeten maken vanwege mogelijke turbulentie, het volgende: “This is what I mean”. Je wilt naar Parijs en je bent bereid om door de turbulentie heen te gaan en tegelijkertijd met mij een gesprek aan te knopen. Waar focus je nu op, en wat is het dat je reis, ook al was het maar voor één procent, aangenamer maakt?
3. Waar Ben Je Bang Voor?
Ongeduld kan soms komen uit angst of onzekerheid. Wanneer je iets nieuws begint is die weg die je aflegt vaak nieuw en weet je niet altijd hoe die weg zal verlopen. Dat brengt onzekerheid met zich meer; een uiting waar angst de bron van is. Deze onzekerheid uit zich vervolgens in ongeduld, omdat je het liefste klaar zou willen zijn met ‘dat hele gedoe’ en je doel bereikt wilt hebben.
De boodschap van angst is vaak nuttig; het betekent dat je je beter moet voorbereiden op dat wat er gaat komen. Je bent niet voldoende voorbereid. That’s it.
Ik hoor je zeggen: “Nogal wiedes, ik doe iets nieuws” – Ja, en het gevoel dat er achter zit – in dit geval angst – hoeft niet de enige te zijn. Door te werken aan je gedachten en overtuigingen kun je jezelf een grote mate van zekerheid aanmeten (zoals je ook deze angst hebt aangemeten).
Door zeker te zijn van wat je wilt, waar je naar toe wilt en welke tussenstops je gaat bereiken, creëer je ook met drive om je doel te behalen. En denk je dat wanneer je de drive, energie en enthousiasme hebt om jouw doel te behalen je nog steeds het gevoel van ongeduld geeft? Het antwoord is natuurlijk Nee.
Maak het doelpunt
Als laatste punt geef ik je nog een 1-2-3’tje mee waar je elk van jouw wensen in het doel kunt schieten.
Je hebt vast een To Do lijst (en als je deze nog niet hebt, begin er dan aan, want To Do lijstjes zijn ontzettend handig!).
Het enige punt is: To Do lijstjes zijn niet genoeg. Ze zijn transactioneel. Dat wil zeggen, de punten die op je lijstje staan brengen je niet de groei of transformatie die je als persoon met je mee wilt, of in sommige gevallen zelfs moét brengen.
Naast een To Do lijstje heb ik dan ook nog twee andere lijstjes die samen een ideale formule opleveren om ongeduld te lijf te gaan.
De tweede is je Stop Doing lijst. Een Stop Doing lijst is niet transactioneel, maar juist transformationeel. Juist door te stopen met zaken die je niet ondersteunen, zoals roken, uitstelgedrag of perfectionisme – verander je een wezenlijk onderdeel aan jezelf; je verandert een ingeslepen gewoonte. En door aan je Stop Doing lijst te werken kom je uiteindelijk tot de derde lijst.
Deze derde lijst is namelijk je To Be lijst. Op je To Be lijst zet je neer hoe de ideale Jij eruit ziet. Wat voor een persoon ben je als je alles bereikt hebt dat je wilt bereiken? Wat zijn de eigenschappen van die nieuwe Jij?
Door aan zowel je To Do alsook je Stop Doing en je To Be lijst te werken, merk je dat je enthousiasme om door te zetten in plaats van afneemt juist toeneemt. Het besef dat je meer in je mars hebt en dat je het ook kunt bereiken levert mij in ieder geval een enorme dosis energie op om juist die kleine en grootse doelen te stellen en te manifesteren.
;Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Wat frustreert jou het meest aan het bereiken van jouw doelen? Laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert