For the nerdy wizzkid in us all.
Drie priesters gaan een middagje vissen. Twee van hen zijn al langer bekend met deze tak van sport, de derde, een jonge priester, is hierin nog zo groen als gras. De drie stappen in een roeibootje en roeien naar het midden van het meer dat ze uitgekozen hebben om op te vissen. Na een paar uur bezig te zijn geweest zeggen de twee ervaren vissers tegen de nieuweling dat ze honger hebben gekregen en dat ze aan wal gaan om te lunchen. De twee stappen uit het bootje en lopen moeiteloos over het water het land op.
De nieuweling ziet dit en zegt tegen zichzelf ‘Wow! Hoe doen ze dat? Het is een wonder! Het is een wonder!’ En terwijl hij dit zo uitspreekt, bedenkt hij dat als zij dit kunnen, hij het ook moet kunnen.
Dus de jonge priester begint te bidden zo hard hij kan en zegt ‘Lieve God, geef me de kracht om over water te lopen. Alstublieft, ik weet dat ik het kan. Ik weet het gewoon. Als zij ’t kunnen, dan kan ik het ook.’
Zodra de priester klaar is met bidden raapt hij zijn moed bij elkaar, staat op en zet de eerste stap buiten het bootje.
De man valt met een plons in het water en gaat volledig kopje oder alvorens proestend zijn verbaasde hoofd weer boven het wateroppervlak te steken.
De twee lunchende heren hebben dit hele tafereel vanaf de kant aanschouwd en nadat de nieuweling kopje onder is gegaan, zegt de een tegen de ander: zullen we hem de volgende keer eerst vertellen waar de rotsblokken liggen waar we over teruggelopen zijn?’
Nieuwsgierige attitude, methodieken en technieken
Elk magisch resultaat dat iemand produceert heeft een onderliggende structuur. En wanneer je weet wat die structuur is, dan kun je hem kopiëren. Op deze gedachte is het hele veld van NLP op gebouwd. Als je begint met een nieusgierige kijk op de wereld dan kun je erachter komen hoe iemand zo’n magisch resultaat behaalt.
Door de methodiek van rolemodeling kunnen we uitvinden wat het precies was waarom iemand een dergelijk resultaat heeft bewerkstelligd.
NLP wordt soms wel gedefinieerd als een attitude (een soort houding). Richard Bandler, één van de co-creators van NLP omschrijft het zelf als een attitude gecombineerd met methodieken die een spoor van technieken achterlaat.
Die attitude is er één van nieuwsgierigheid. Want met een flinke dosis nieuwsgierigheid kun je er immers achter komen hoe iemand tot zijn of haar magische resultaat is gekomen. En met de juiste technieken kun je dat resultaat herhalen.
Daarmee wordt succes in één keer niet iets wat voor de ander is weggelegd, maar voor iedereen beschikbaar, zodra je weet welke technieken je moet gebruiken om dat succes binnen te halen.
Studie van subjectieve ervaring
Bandler omschreef NLP ook als een studie van subjectieve ervaring: We hebben allemaal onze eigen kijk op de wereld (en daarmee slaan we gelijk ook de brug naar Quantum Physics) - de één ziet hem als een overvloedige plek waar we zijn gezegend met rijkdommen, terwijl de ander de wereld ziet als een plek van schaarste waar mensen in armoede leven, en waarin ze struggelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Sommige mensen zien de wereld als een levendige planeet waar men geweldige relaties en contacten heeft en in goede gezondheid en prettige energie verkeert, terwijl anderen hem zien als één waar alles moeizaam gaat.De vraag die je dan vanuit je nieuwsgierige attitude zou kunnen stellen is:
Wat bepaalt hoe de één de wereld ervaart en hoe de ander hem ziet?
Deze vraag omvat eigenlijk de kern van de studie van subjectieve ervaring en de volgende vraag zou dan zijn: hoe kunnen we die subjectieve ervaring omvatten en hem overdraagbaar maken en het heft in eigen handen nemen voor wat betreft de gebeurtenissen en resultaten die gebeuren in ons leven, en onze wereld?
Hoe krijgen we het klaargespeeld om onszelf te helpen om van één bepaalde kijk op de wereld naar een andere te gaan, en daarmee onze realiteit in ons voordeel te veranderen?
Deze vragen hebben allemaal betrekking op NLP, kwantum fysica en ons algehele bewustzijn.
Wat je gelooft is wat je ziet
Misschien ben je het spoor (bijna) bijster geraakt. Ook dat is niet vreemd. No worries, though. Ik leg het je uit.
Onze mind is opgebouwd uit twee delen - de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft is de dominante sturing in onze rationaliteit en het rechterdeel is verantwoordelijk voor het creatieve/emotionele deel in je. Hoewel de rechterhersenhelft op zich in staat is om de overtuigingen die de linkerhersenhelft heeft op de wereld te kunnen veranderen, is het de rationele kant van de mind die de nieuwe ideeën van de rechterhersenhelft kan blocken, wanneer deze niet sterk genoeg zijn om als geloofwaardige overtuiging voet aan rationele grond te zetten. Simpel gezegd: je ratio bepaalt grotendeels wat je gelooft over jezelf, anderen, en de wereld.
Om die reden houden we vast aan bepaalde overtuigingen waar we al jarenlang bekend mee zijn. Of het nu gaat om de overtuiging dat je niet zonder sigaret de dag doorkomt, waarom je niet in staat bent een gezonde relatie aan te houden of vastzit aan een plafond van je financiële of over-all succes. Je mind gelooft wat er destijds aan input is binnengekomen en zal er voor zorgen dat die opgeslagen informatie matcht met jouw werkelijkheid.
Hoe langer een overtuiging in je hoofd zit, hoe sterker die overtuiging is geworden en hoe meer moeite je daarom moet nemen om die overtuiging te veranderen.
Wellicht vraag je jezelf nu af welke limiterende overtuigingen in jouw rationele mind rondzwerven en hoe je in Godsnaam die overtuigingen verandert?
Wel, een overtuiging verander je door nieuwe informatie te geven. Zie het als een verouderde versie van een softwareprogramma dat een updat krijgt waardoor het hele systeem beter werkt. De oudere 'versie' geeft resultaat X, en de nieuwre versie geeft resultaat Y. En het mooie is, dat een ieder van ons de IT-expert van ons eigen hoofd is. Wat jij bedenkt, kun jij programmeren.
Als je me tot zover nog volgt, vraag je je misschien nu af hoe je je overtuigingen aanspreekt om die verandering aan te gaan en mogelijk te maken.
Wel, het antwoord is vrij simpel.
Je mind decodeert bewuste berichten naar overtuigingen op twee manieren:
- middels beelden
- middels emotie
Wanneer je een eindresultaat visualiseert en het gevoel wat het je oplevert fysiek kan ervaren in je lijf, dan open je de weg tussen je creatieve deel en je rationele deel. Deze samenwerking herhalen op dagelijkse basis creëert een nieuwe verbinding waarop je nieuwe overtuiging werkt.
Hoe werkt dat in mijn hoofd dan?
Wetenschappers kunnen nu meten wat visualisatie en emotie met je doet. Neuronen (elektrische pulsen) worden bij elke gedacjte afgevuurd en vliegen via het netwerkstelsel van je mind van punt A naar punt B. Hoe vaker diezelfde gedachte (die bij langdige herhaling een overtuiging wordt) gedacht wordt, hoe sterker de verbinding tussen A en B. Zo maak je een overtuiging.
Bekijk dit meesterlijke filmpje hieronder maar eens. Het geef je een uitleg over de werking van de wereld in je hoofd.
Dat wat je gelooft wordt je werkelijkheid. En de grap is dus, zodra je je overtuigingen verandert, verander je ook je werkelijkheid. Een gedachte die vroeger tot de zweverige, spirituele geitenwollensokkndrages behoorde, maar die nu dus ook wordt ondersteund door de wetenschap.
Dus, wat wil jij geloven? Misschien kunnen we toch over water lopen... 😉
Awaken possibilities.
Robert
[…] De Wetenschap van Succes October 15, 2011 – Posted in Persoonlijke Ontwikkeling Tweet Voor de nerdy nlp opleiding wizzkid in ons allen. Drie priesters Gaan EEN-middagje Vissen. Twee van hen zijn al Langer Bekend voldaan this tak van sport, de Derde, EEN-Jonge Priester, is hierin Nog za groen ALS gras. De Drie Stappen in EEN-roeibootje en roeien Naar het Midden Van het meer DAT ZE uitgekozen Hebben […]… Robert van der Wolk […]
Je hebt daar een goed punt te pakken, Bo. Het leven is maakbaar, ongedefinieerd in de details waar we onze ervaringen op berusten. En in dat opzicht hebben we de vrije keus om het leven als een Die Hard film te ervaren, of als Alice in Wonderland of als Requiem for a Dream.
Het gaat inderdaad niet om het hebben, maar meer nog om het ervaren. Vaak koppelen we alleen het ervaren aan het hebben, waardoor we een vertroebeld beeld van de wereld in onszelf, en om ons heen ervaren.
De schoonheid van leven is dat het alles is wat je wilt, en meer.
Een voorbeeld vond ik in dit YouTube-filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=hqdJHCiGiH8
Dank je wel voor je comment.
We leven een 3D film en we kunnen ‘m zo spectaculair maken als we willen..en zo ook zo saai als we willen..
Het hebben-en-niet-hebben heeft eigenlijk niets te maken met het leven die je beleefd. We weten het diep van binnen allemaal en we zouden ons leven er meer naar moeten inrichten, want we komen het meest fantastisch tot ons recht wanneer we uit liefde handelen en liefde koesteren.
Klinkt cliché toch?
Try it! you got nothing to lose cause you already got the life you live!
Bo