When you change the things you look at, the things you look at change.
Deze uitspraak lijkt op een simpele woordspeling, maar heeft een enorme diepe betekenis. Het laat zien dat wanneer je op een andere manier kijkt naar jouw wereld, de wereld waarin jij leeft en waarin jij centraal staat, de wereld buiten je ook een andere betekenis krijgt.
Stel: je staat op het punt om in de avond de deur uit te gaan, en er is een black-out in je huis. Geen enkele lichtschakelaar werkt nog, en tot overmaat van ramp laat je ook nog eens je sleutels vallen als gevolg van de plof die de black-out inluidde.
Je kruipt op handen en voeten, zoekend naar je sleutels, en bedenkt na een paar minuten dat je zo je sleutels nooit gaat vinden in het donker. Buiten zie je dat de lantaarnpaal brandt, en je brein concludeert dat het een stuk makkelijker zoeken is wanneer je niet in het donker, maar in het licht naar je sleutels gaat zoeken. Je loopt dus naar buiten en begint onder de lantaarnpaal te zoeken naar je sleutels. Na enige tijd komt je buurman langs en ziet jouw naar de grond staren en vraagt: wat ben je aan het doen? – waarop jij antwoord: ‘Ik ben mijn sleutels verloren, en zoek ze nu. Gelukkig heb je een aardige buur, en een ogenblik later zijn jullie beiden op zoek naar je sleutels onder het licht van de lantaarnpaal.
‘Waar ben je ze precies verloren?’ vraagt je buurman na enige tijd. ‘In mijn his’ zeg je al zoekend naar je sleutels buiten. ‘In je huis?’ vraagt je buurman verbaasd. Waarom zoeken we dan hier buiten?’
Maar al te vaak zoeken we oplossingen buiten onszelf, terwijl het probleem daar niet te vinden is, maar juist in onszelf verkeerd. Verwacht niet dat de wereld zich naar jou manier van denken en doen handelt, enkel omdat dit makkelijker is voor jou; nee, kijk eens op een andere manier naar wat er om je heen gebeurt, en onderzoek zelf wat jij kunt doen om jouw eigen denken en doen te veranderen. Op die manier wordt de wereld waarin je leeft een stuk aangenamer, omdat jij het probleem aanpak van binnenuit, en niet hoeft te gaan zitten wachten totdat anderen voor jou veranderen.
Stel je gaat naar de dokter, en je legt hem jouw symptomen voor. De dokter luistert naar je verhaal en schrijft ondertussen een aantal recepten uit voor de symptomen die je beschrijft. Wanneer je je verhaal hebt afgerond en je afspraak bij de dokter ten einde loopt, sta je op en strek je je hand uit om de recepten in ontvangst te nemen, waarop de dokter zegt: Oh, maar deze zijn niet voor jou! Dit recept is voor je schoonmoeder, dit recept is voor je jongste kind, dit recept is voor je buurvrouw, dit recept is voor je vader…’
Wanneer je af kunt stappen van jouw eigen kaart van de wereld, en open staat voor de andere mogelijke kaarten van de wereld, dan verandert daarmee ook je begrip voor andere zienswijzen; ongeacht of je het met die andere zienswijzen eens bent of niet. Het gaat er immers om dat je begrip, je
understanding, ruimer wordt, zodat je daarmee ook beter begrijpt wat de kern van een probleem is en wat je er aan kunt doen om het op te lossen.
Onlangs had ik een aanvaring met mijn moeder. Ik stond op het punt om met mijn vriendin op vakantie te gaan haar Frankrijk, alwaar een familie-vakantiehuisje ons voor de eerste keer zou verwelkomen. In mijn enthousiasme liet ik mijn moeder weten at ik van plan was om mijn fiets, die daar al jaren staat, op te knappen, zodat er mee gefietst kon worden . Mijn moeder voorzag direct een doemscenario waarin haar zoon ergens aan de kant van de Franse weg zou liggen , aangereden door een auto of vrachtwagen. “Je mag niet fietsen; beloof het me!’ zei ze op ferme toon. In mijn verbaasde ergernis (deze discussie hadden we al vaker gevoerd), liet ik weten dat ik geenszins zo’n belofte zou maken, omdat dit ingaat tegen mijn fundamentele manier van leven: grensverleggend en juist kijken wat je nog meer kunt.
Om een lang verhaal kort te maken, de discussie is nog steeds niet gesust. Maar ik heb inmiddels wel kunnen zien
waarom ze zei wat ze zei. En in plaats van een verhitte discussie te voeren met mijn moeder over wel of geen fiets rijden in Frankrijk, waarbij de één gefrustreerd is en de ander in stress en angst leeft, heb ik er voor gekozen om op een andere manier te kijken naar haar opmerking.
Begrijp me goed; ik ben het nog steeds niet met haar eens, En, ik kies er liever voor om mijn eigen starre zienswijze (tijdelijk) te veranderen of flexibeler te maken, zodat ik het contact met mijn moeder in goede kwaliteit kan laten blijven. En doordat ik mijn zienswijze kan veranderen, veranderd ook het probleem dat ik met mijn moeder heb.
Verwacht niet dat een ander voor jou verandert omdat jij dat zo graag wilt. Of het nu gaat om een intieme relatie, een vriendschap of een werkrelatie. De enige die je kunt veranderen is jezelf. En dat begint met je eigen kaart van de wereld.
Stel jezelf de vraag: wat kan ik doen om een andere manier te vinden in het aanpakken van deze situatie? Wat kan ik anders doen?
Ik heb tal van voorbeelden in mijn eigen leven, van omgaan met mijn slechtziendheid tot het bijna dagelijks ondergaan van nierdialyse, en op elk van deze vlakken heb ik er voor gekozen om anders naar de situatie te kijken dan me werd geboden. Niemands zienswijze is daarin perfect, en juist wanneer je tegen een probleem aanloopt, is het veranderen van je zienswijze naar een andere dé manier om ook de situatie te veranderen.
Ik durf te wedden dat we allemaal wel een voorbeeld hebben waarin de quote die bovenaan dit artikel staat van toepassing is.
Wat is jouw voorbeeld? Deel het hieronder en laat weten wat het jou heeft opgeleverd.
Op jouw succes,
Robert
PS: deel dit bericht ook met mensen uit je sociale netwerken door op de Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest knoppen te klikken.
succesvolle verandering, verander je kijk op dingen, verandering van binnenin
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.