februari 12

7 comments

Succes vs. Obstakels

By Robert


Succes zonder obstakels overwinnen. Bestaat dat nog? In mijn belevenis niet. But then again, hoe zou je een succes vieren als je juist niet het gevoel van overwinning op die obstakel(s) ervaart? Het lijkt wel alsof succes onherroepelijk verbonden is aan obstakels. En misschien is dat wel één van de belangrijkste redenen waarom er zo veel mensen zijn die niet de eerste stappen wagen om succesvoller te worden.

In de afgelopen maand ben ik druk bezig geweest met de voorbereidingen voor een niertransplantatie. Rond de kerstdagen ontving ik – ironisch genoeg in verband met het overlijden van mijn vader – een mail en later een telefoontje van een oud collega van mijn ouders. Via via had zij te horen gekregen van de dood van pa en had besloten een mooie kaart te sturen naar mijn moeder. In reactie daarom nam min moeder contact met haar op, en in de loop van het gesprek kwamen de kinderen – mijn broer en ik – als gespreksonderwerp ter tafel.

Bij de mededeling dat ik inmiddels nierpatiënt ben en op de wachtlijst sta voor een transplantatie liet deze vriendin direct weten dat zij bereid was om haar nier af te staan. Een totaal onbaatzuchtige actie van ongekende proporties.

De hele maand januari is zij bezig geweest met het onderzoeken naar de mogelijkheid van orgaandonatie. Je kunt je misschien voorstellen dat het vertrouwen alsook de hoop op een leven zonder dialyse en met meer vrijheid met de dag exponentieel toenam. Ik durfde er weer op te vertrouwen dat ik mogelijk dit jaar nog mijn normale leven weer kon oppakken en de kwaliteiten die ik in me heb nog meer naar anderen over zou kunnen gaan brengen.

Meerdere keren per week hadden we contact en telkens liet zij me weten dat ze honderd procent achter haar beslissing stond en dat ze zo graag wilde dat ik weer een leven vol plezier kon gaan leiden. De donkere winterhemel leek weer open te gaan en verlichtte mijn directe toekomst.

Deze hoop bleek van korte duur toen bleek dat onze bloedgroepen niet overeenkwamen. Hoewel er nog twee andere alternatieven overbleven – een zogenaamde cross-over, waarbij meerdere donoren en ontvangers bij elkaar gezocht worden en een behandeling met medicijnen die ertoe moet leiden dat niet-compatibele bloedgroepen toch matchen – werd het in de afgelopen dagen duidelijk dat ook deze twee opties niet meer tot de mogelijkheden gingen behoren. In het laatste onderzoek – een bloedgroepbepaling en een weefseltypering – werd duidelijk dat deze geweldige vrouw niet in staat was tot het doneren van haar nier.

Nog geen half uur na de uitslag van dit laatste onderzoek belde ze me op met het laatste nieuws en liet me weten dat ze ontzettend ontdaan was door de uitslagen.

Op dat moment was ik met twee vrienden aan het lunchen en liet ik dit nieuws behoorlijk rationeel binnenkomen. Pas later besefte ik de impact ervan, en eerlijk gezegd had ik toch wel even een paar dagen nodig om dit nieuws te verwerken.

Ik herinner me dat ik in het telefoongesprek tegen haar heb gezegd dat ik me hierdoor niet uit het veld zou laten slaan. Dat ik met een optimistische blik naar de toekomst gericht blijf en dat ik ervan overtuigd ben dat er dag komt waarop het goede nieuws tot mij komt.

Dat geloof ik nog steeds. Hoe kan ik anders?

Simpel gezegd hebben we allemaal twee keuzes op dergelijke momenten: of je erdoor laten leiden en de beslissing nemen om je jarenlang depressief en uit het veld geslagen te voelen. Of de terugslag accepteren, verwerken en gefocust blijven op het eindresultaat. In mijn geval: een gezond lijf en de vrijheid die daarmee gepaard gaat.

En ik kan nu al zeggen , dat wanneer dit moment komt ik deze overwinning als nog groter zal ervaren.

Door het vertrouwen en de bereidheid je doorzettingsvermogen aan te spreken op momenten dat het niet meezit bouw je steen voor steen aan de realisatie van de toekomst waar je naar streeft.

Ik heb dit meegemaakt met alle doelen die ik in de afgelopen jaren heb gesteld, en bereikt. Geen enkel doel kwam zomaar uit de lucht vallen in de vorm van de perfecte manifestatie en juist omdat ik bereid was om door te zetten en dat doel te realiseren lukte het ook.

Mijn vraag aan jou: dat waar jij wel eens van gedroomd hebt en de eerste stappen in hebt gezet, was dat iets wat in één keer goed ging? Of merkte je dat je te maken kreeg met obstakels? En wat deed je toen? Gaf je op of zette je door? En misschien de belangrijkste vraag van allemaal nog: wat zorgde ervoor dat je doorzette?

Ik ga door het het zoeken naar een orgaandonor en ik blijf optimistisch. Ik vertrouw erop dat ik in de nabije toekomst dit succes kan vieren en met een tevreden big smile dit doel van mijn lijstje mag strepen. Tot die tijd blijf ik positief gestemd en dankbaar voor alles wat ik op dit moment mag genieten in mijn leven. En geloof me, die liijst is onnoemelijk lang 🙂

Op ons succes,

Robert

 

Wil je leren hoe je jouw doelen gegarandeerd behaald ondanks de obstakels die tevoorschijn komen?

Schrijf je dan nu in voor het IN ZICHT Evenement.

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • ik heb bijzonder veel bewondering en respect voor jouw levensinstelling, positief denkvermogen en de manier waarop je dit weet te vertalen in tekst……….!

   
 • Je raakt mij met je teksten, vol levenswijsheid.
  Dank.

   
 • marilyn schreef:

  Mooie waarheden opgetekend door een man die altijd doorgaat, inderdaad zelfs waar anderen zouden stoppen…Diep respect voor je bereidheid te delen en je inspiratie lief!

   
 • Hai Koekie,
  &
  Een ontzettend mooi stukje waar ik kan voelen dat je het met je ogen dicht hebt geschreven.
  Elke dag maken we er een feest van en geleid door een goeie spirit en positieve instelling naar onzelf en anderen kunnen we gelukkig de dagen afsluiten en vol verheugen een nieuwe dag in gaan.
  Alle obstakels, ook de natuurlijke obstakels zie ik als een onderdeel van het beter geheel, nooit het hoofdonderwerp.
  Wat maakte mij om door te zetten toen ik obstakels trof? ik trek me altijd iets wat terug om ruimte voor me te
  creeren. Ik denk na over een strategie en maak er een project van met een gunstige uitkom..ondertussen blijf ik genieten van alles wat me toekomt 🙂
  Het is een kunst door te blijven gaan, jij beheerst die kunst 100%9
  Als contra denker met een anticyclische eigenwijze karakter, kijk ik het beste van mijn omgeving af en voeg ik alle handige schakels toe aan mijn skills.
  Van jou heb ik afgekeken en bij me gesloten, dat je met heel weinig elementen nog steeds heel erg veel kan genieten.

  Dankje dat je er bent en voor het afkijken 😉

   
 • Jos: dit ene zinnetje vind ik de mooiste van allemaal, omdat het precies het doel treft wat ik ermee beoogt had. Dank je voor je comment!

  Marilyn: Ik vind je een geweldige vriendin en ik ben dankbaar dat ik jou ontmoet heb en heb mogen leren kennen.

  Bo: Dank je dat je bij me wilt afkijken. En ik vind dat je zeker gelijk hebt – dat je de ruimte voor jezelf kunt nemen om te zien hoe je op de beste wijze verder kunt gaan.

  We kijken allemaal wel iets af bij anderen. Dat deden we toen we nog als babies en peuters opgroeiden. Dat deden we toen we naar de basisschool gingen en later naar de middelbare school.

  Over het algemeen stoppen we met observeren als we de volwassen leeftijd bereiken. Alsof er dan iets stopgezet wordt vanuit ons innerlijk, of misschien zelfs wel vanuit onze overtuiging dat we het nu wel zelf allemaal moeten kunnen.

  Modelleren is een vaardigheid die je in mijn optiek de je hele leven kunt blijven toepassen. Pik die kennis, informatie en vaardigheden eruit die een toevoeging zijn aan jouw leven en bouw op die manier je eigen leven uit naar één waar je elke dag met plezier, in volle gezondheid, met groots succes en optimisme de dagen ingaat en er het maximale uithaalt.

  Design your life.

  Bedankt.
  Robert

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >