Geen werk, geen klusjes, Zon, zee, grenzeloos genieten tot het moment dat je thuiskomt van vakantie een berg e-mails moet gaan beantwoorden en de stress van het alledaagse leven alweer op je schouders voelt drukken; alsof je nooit weg bent geweest.
Bij veel mensen is vrijheid gekoppeld aan vakantie . Weg in eigen land of naar het buitenland, waar de zon en de zee op je staan te wachten en waar je voor even kunt genieten van het onbekommerde leven.
Maar hoe vaak doe je dat eigenlijk in een jaar? Eén keer, twee of misschien drie? Het drukke leven heeft, ongeacht het aantal vakanties dat je hebt in een jaar, toch de overhand en het is daarom een belangrijke vraag hoe je niet alleen je vrijheid in de vakantie kunt ervaren, maar ook zeker buiten de vakantie.
Ik had tot een aantal jaar geleden de stress van het dagelijkse werk goed te pakken. Vroeg opstaan, lange dagen maken en aan het einde van de dag moe terug naar huis reizen om vervolgens een avond op de bank te hangen en bij te komen van mijn werk. Echte vrijheid was niet aanwezig. En dat allemaal om goedkeuring te krijgen van iemand die me enkel in het weekend de vrijheid liet ervaren die ik zo graag wilde beleven.
We zijn allemaal op zoek naar vrijheid. In onze dagelijkse handelingen, in onze gevoelens en in onze gedachtes. Maar er zijn maar een handjevol mensen die daadwerkelijk elke dag doen, denken, voelen en zeggen wat ze werkelijk beleven; veel van ons houden liever het deksel op onze werkelijke gedachten en gevoelens. Waarom is dat?
Allereerst omdat we ons kwetsbaar voelen wanneer we de verantwoordelijkheid nemen voor deze gedachtes, gevoelens en handelingen. “Je kunt er op afgerekend worden” is vaak de gedachte en daaraan vastgekoppeld zit de overtuiging “steek je kop maar niet boven het maaiveld uit”. Dat betekent dat we in veel gevallen volgzaam zijn en blijven in wat een ander – onze manager of baas of zelfs een partner – ons vertelt te doen. Zolang we geen verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gevoelens, gedachtes en handelingen, kunnen we ook nooit het niveau bereiken waarin we werkelijk vrij zijn.
Daarnaast is het vooral angst wat ons tegenhoudt. Angst voor afwijzing, angst voor het onbekende, angst om te falen of om niet goed genoeg te zijn. We zitten vol met angsten. Zolang je in het bekende blijft, ook al is dat niet ondersteunend, weet je zeker wat je hebt. En weten wat je hebt is vaak minder eng dan in het onzekere stappen.
Dit is overigens veelal één van de redenen waarom mensen in relaties blijven die niet meer werken’ de angst om single of alleen te zijn wordt zo eng, dat ze liever in relatie met de ander blijven, ook al is er geen sprake meer van liefde, groei en plezier.
Daag je overtuigingen uit.
Welke overtuigingen liggen ten grondslag aan dat wat jij doet? Ik heb in de jaren dat ik voor een baas werkte drie belangrijke overtuigen gehad die me belemmerde om de vrijheid te ervaren die ik vandaag de dag ervaar.
Dat waren de op angst gebaseerde overtuigingen van plicht, verantwoordelijkheid en dienstbaarheid. Ik vond dat ik de plicht had om alles te doen wat ik aangeboden kreeg van mijn baas, van mijn vrienden en van anderen om me heen. ‘Nee’ zeggen was geen optie, en dat stond onlosmakelijk verbonden met het gebrek aan vrijheid.
Daarnaast had ik ook de overtuiging dat ik verantwoordelijk was voor alle werkzaamheden in het bedrijf waar ik werkte. Ik draaide voor mijn gevoel de afdeling in mijn eentje en alles wat er langs me heen ging moest ik controleren, dubbel checken en eigenhandig uitvoeren. Hoewel verantwoordelijkheidsgevoel zeker belangrijk is – je bent uiteindelijk eindverantwoordelijke voor je eigen leven – kan het ook te ver doorslaan en het averechtse effect opleveren.
De derde overtuiging was dat ik me overal en altijd dienstbaar moest opstellen. Dit had zeker banden met mijn overtuiging om geen ‘nee’ te mogen zeggen, alsook de overtuiging dat ik verantwoordelijk was voor het geluk van anderen en het zorgde er dan ook voor dat ik tot in extreme lengtes me dienstbaar opstelde naar anderen, die er soms helemaal niet om gevraagd hadden.
Ook de overtuiging van perfectionisme (“ik moet perfect zijn”) was er één die me behoorlijk tegenhield in mijn vrijheid van denken, doen en voelen. Zolang je blijft streven naar perfectie, zal ‘het (wat dat dan ook is) nooit goed genoeg zijn en zul je altijd genoeg kritiek hebben om ontevreden te blijven. Hoewel kritiek of feedback best effectief kan zijn, heeft het ook het risicovolle element om beperkend te werken. En beperking is zeer zeker geen vrijheid.
Dus wat te doen nu?
Ik zeg zeker niet dat je alles over boord moet gooien en het kluizenaarsleven moet gaan leiden. Het is niet alles of niets. Maar bedenk wel dat wanneer je een bepaald gevoel of een zekere gedachte hebt, dit vrijwel altijd een signaal is van je bewuste of onderbewuste dat er iets is dat gezegd of gevoeld mag worden. Zeker in contact met anderen.
Ik zeg niet dat je vanaf nu zonder overweging, met je hart op je tong, en zonder enige consideratie alles moet roepen en doen wat er ter plekke in je opkomt. Wat ik wil overbrengen is dat je zelf je eigen vrijheid kunt vergroten door de gevoelens en gedachten die je hebt toe te laten, ze te erkennen en, wanneer gewenst, er actie op te ondernemen als je merkt dat ze eerder een belemmering vormen dan een vrijheid.
Zeg op een liefdevolle manier tegen je partner dat de aanpak van hem of haar niet de beste is bij jou en dat je hem waardeert voor zijn inspanningen. Vertel je baas dat het ook belangrijk voor je is om jezelf de rust te gunnen door deze week niet over te werken, en daardoor de komende weken effectiever en efficiënter bent omdat je meer in balans bent.
En wat gevoelens betreft: een emotie is een gevolg van een gedachte. Soms lijkt het alsof het omgekeerd is (eerst de emotie en dan de gedachte), maar toch is er altijd – ook al is dat in een flits van een seconde – een gedachte of overtuiging die iets in je losmaakt om een bepaald gevoel naar voren te schuiven.
In de meeste gevallen is een directe of acute emotie (er gebeurt iets en je reageert meteen, zonder er bij stil te staan of dit wel het gevoel is dat je wilt inzetten om te reageren) er één waar je niet bij hoeft na te denken en waar de automatische, al dan niet geconditioneerde piloot de reactie op zich neemt.
Wanneer dit een reactie is die je ondersteunt: prima. Niets aan veranderen. Wanneer dat niet het geval is, onderzoek dan of je die automatische piloot kunt herconditioneren. Dit kun je onder meer doen door jezelf alert te houden op je eigen gedrag.
Daarnaast zijn er ook nog zoiets als fundamentele emoties. Emoties als pijn, verdriet of intense blijheid zijn hier goede voorbeelden van. Wanneer je relatie uitgaat of wanneer er een dierbare overlijdt, wanneer je zo intens gelukkig bent omdat je een doel behaald hebt; laat die emotie toe. Ongeacht of het een positieve of negatieve is (en ik moet zeggen dat er voor mij bijna geen labels meer op hoeven te zitten; emoties zijn actiesignalen). Het werkt juist bevrijdend om ze toe te laten in plaats van ze op te potten en weg te schuiven.
Vrijheid komt in vele vormen, en de vrijheid om te denken en te voelen wat er werkelijk in je leeft is er één die we absoluut mogen toepassen op dagelijkse basis. Je hebt het recht op die vrijheid en ongeacht de sociale conditionering van de maatschappij (nog zo’n heerlijk containerbegrip; wie is de maatschappij en waar woont die precies?) waarin nagenoeg iedereen de angst voelt voor de irreële en ongefundeerde afwijzing van de anderen omdat zij gedrag vertoont of zou kunnen vertonen wat mogelijkerwijs buiten de norm zou vallen (en daarom zich dus maar aanpast op de modus van het gangbare in plaats van het eigen-wijze), is het aan jou om die vrijheid te claimen en te tonen.
Geniet dus niet alleen van je vrijheid tijdens je vakanties, maar juist ook in het alledaagse leven.
Hier is mijn vraag v oor jouw vandaag: wat betekent vrijheid voor jou? Ik ben benieuwd naar je mening, dus laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
PS: Deel dit artikel met je mensen die je kent die ook wel wat meer vrijheid willen.
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.