Optimaliseer Je Relatie – Leer te Luisteren Met Volledige Aanwezigheid

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

6  comments

 

De nummer 1 behoefte waar we allemaal behoefte aan hebben is om gezien en gehoord te worden. Wanneer je aandacht geeft aan een ander, dan heb je de sleutel te pakken in het ontwaken van de kwaliteit van je relaties. Luister daarom niet alleen met je oren, maar vooral met je hart.

Om echt te kunnen luisteren naar anderen is het belangrijk om te weten dat je met je hart luistert. Vanuit deze verbinding, die voorbij gaat aan de verbinding vanuit je mind en het ‘begrijpen’, kun je de ander werkelijk zien en horen voor wie ze zijn. En wanneer je dit cadeau terugkrijgt zul je merken hoe diepgaand de impact is van écht luisteren.

“The Reality of The Other Person Lies Not In What He Reveals To You, But What He Cannot Reveal To You. Therefore, If You Would Understand Him, Listen Not To What He Says, But Rather To What He Does Not Say.”
~ Khalil Gibran

Het is dit soort luisteren dat je relaties werkelijk kan transformeren. Want wanneer je luistert met je hart, dan kun je verbinden met het hier en nu van de ander, alsook met de emoties die achter de woorden liggen die gezegd worden… of niet gezegd worden.

Vaak genoeg besteden we alleen aandacht aan wat we zelf willen zeggen in antwoord op wat we eerder gehoord hebben van de ander. We wachten in het beste geval af totdat er een pauze komt, zodat we kunnen inhaken met onze eigen meningen. Op zulke momenten is er geen sprake van écht luisteren.

De 3 Niveaus van Luisteren

Er zijn drie niveaus van luisteren. Het eerste niveau is het luisteren met de oren. Het tweede niveau is met de mind, en het derde niveau is met het hart.

Het is alleen wanneer je op het derde niveau bent, en een verbinding van hart tot hart kunt maken kun je luisteren met je volledige aanwezigheid. Het resultaat hiervan is intimiteit op zielsniveau.

Relaties bestaan om je te laten zien dat er een open en veilige plek is waar je je volledig jezelf kunt zijn. Dit ‘geven’ en ‘ontvangen van je aanwezigheid, van je werkelijke zelf, is waar relaties werkelijk om gaan.

Eén van de manieren om je te helpen deze verbinding aan te gaan met een ander, is door je eigen mentale rommel op te ruimen, zodat je vanuit de stilte van binnenin met nieuwsgierigheid, aanwezigheid en compassie de ander kunt horen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door meditatie. Meditatie helpt je om allereerst met jezelf de verbinding aan te gaan. Van daaruit kun je ook de verbinding met een ander aangaan. In plaats van polarisatie, waarbij je niet echt in staat bent om te luisteren naar de ander, is het zo belangrijk om te voelen dat je vanuit je volledige aanwezigheid in het hier en nu de ander kunt horen voor wat hij of zij te zeggen heeft, ook als er geen woorden gebruikt worden.

Parallelle Monoloog

Wanneer je in een conversatie bent met iemand, dan ontstaat er vaak een parallelle monoloog; een situatie waarbij de één eerst praat, en vervolgens de ander, en vervolgens weer de een. In zo’n gesprek vinden er vak twee monologen plaats waarbij de beide gesprekspartners niet volledig aanwezig zijn bij wat de ander te vertellen heeft. In plaats daarvan borduren ze voort op wat ze zelf eerder gezegd hebben en negeren daarbij, vaak onbedoeld, de werkelijke gevoelens en behoeftes van de ander.  Een dergelijke vorm van verbinding zorgt vaak voor polarisatie en chaos.

Gestructureerde conversatie

Om dit patroon te doorbreken kun je een simpel proces hanteren dat zorgt voor veiligheid en verbinding.

Fundamenteel gezien is het belangrijk om te beginnen met spiegelen. Door de ander te spiegelen geef je terugkoppeling aan wat je gehoord hebt. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

Spiegelen

  • Laat me even kijken of ik begrepen heb wat je zei
  • Heb ik dit goed begrepen?
  • Is er nog meer wat je hierover wilt zeggen?

Validatie

De volgende stap is om erkenning te geven aan wat de ander heeft gezegd. Erkenning of validatie wil zeggen dat je kunt zien hoe het voor de ander in elkaar steekt en zelf de empathie kunt bieden om hun woorden te begrijpen; alsof je door de ogen en oren van de ander begrijpt waarom de ander zegt wat er gezegd wordt.

Ook al hoef je het niet eens te zijn met de reden waarom de ander zegt wat hij of zij zegt; het is wel belangrijk om de begrijpen waarom de ander het zegt. Vanuit begrip kun je namelijk validatie bieden, waardoor de ander zich gezien en gehoord voelt, en wat leidt tot een sterkere en diepere verbinding.

Empathie

De derde stap is het kunnen laten zien van empathie. Voorbeelden van hoe je empathie kunt laten zien zijn:

  • Ik kan me voorstellen dat je je … voelt
  • Is het dat je je … voelt?

Op deze manier creëer je een gestructureerde conversatie waarbij je werkelijk de ander kunt horen voor wat er gezegd wordt, zelfs als de werkelijke boodschap in de stiltes tussen de woorden liggen.

Onthoud dat elke relatie ups en down heeft, en dat conflict soms een goede tool kan zijn om elkaar werkelijk te horen en dus dichter tot elkaar te groeien in jullie intimiteit en relatie met elkaar. Vermijd daarom niet conflict, maar hanteer het proces van hierboven om je connectie in goede banen te leiden.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Wat is het dat jij nog meer nodig hebt om werkelijk vanuit volledige aandacht en bewustzijn de ander te horen?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom hieronder een reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

 

Robert

 

Als je dit artikel over relaties en luisteren waardevol vond, deel het dan met vrienden in je netwerk door op de social mediaknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

 

 

 

 


Tags


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Beste Josta,

    Hier heb je iets heel wezenlijks te pakken: de parralele monoloog.

    We trappen er allemaal wel eens in; dat we inhaken op wat de ander zegt, en de indruk wekken dat we de ander gehoord hebben – maar vergeten dat de ander eerder echt gehooord wil worden en niet een antwoord of reactie wil hebben op wat hij of zij zojuist gezegd heeft.

    Nu hoeft niet elk gesprek altijd even diepgaand te zijn. En in veel gevallen is luisteren, enkel luisteren, meer dna voldoende om de ander te laten weten dat je hem of haar werkelijk hoort.

    Dank je wel voor je reactie,

    Robert

  • Hi Kim,

    Ja, het blijft een constante oefening 🙂

    Groet,

    Robert

  • Beste Etty,

    Wat je schrijft is heel herkenbaar, en dis is vaak de valkuil van persoonlijke ontwikkeling: wat je leert wordt op den duur als vanzelfsprekend gevonden en aangenomen als ‘common sense’; “iedereen weet dit toch?!”

    Volgens de auteur van Geweldloze Communicatie draait het inderdaad m empathie en compassie in het kunnen horen wat de nader werkelijk zegt, en zelfs welke behoefte erachter zit.

    Is de ander echter niet in staat om met diezelfde compassie en empathie naar jou te luisteren dan hebben we alsnog de keuze om zelf wél op deze manier de ander te horen. Dit versterkt in ieder geval de communicatie tussen twee personen en draait het niet om het ego dat roept dat het net zo veel aandacht en empathie wil als dat je zelf net gegeven hebt.

    Het is niet makkelijk, en we worden er allemaal vaak genoeg in getest. De keuze om bij de ene met meer aandacht, compassie en empathie te luisteren en bij de ander minder is een persoonlijke, en het lbijft een continue afweging in elk moment om te zien en te voelen wat nu de beste keuze is.

    Robert

  • Beste Robert,
    Ik hou van een goede conversatie. Wel heb ik mezelf erop betrapt dat ik me vaak schuldig maak aan paralelle monoloog, ervan uitgaande dat de ander zich gehoord voelt wanneer je regelmatig inhaakt, maar blijkbaar is dat niet altijd het geval.

    Ik moet spiegeling ook bewuster hanteren denk ik.

    Goed artikel hoor, bedankt voor het delen.

  • Hi Robert,

    Ik denk dat ik vaak al zo naar iemand luister. Niet altijd natuurlijk, ik heb ook momenten dat ik zelf mn verhaal graag kwijt wil. Maar ik denk dat ik vaak wel met mn hart luister.

    Vond het wel een goed stuk en zal nu waarschijnlijk vaker bewuster hier mee bezig zijn.

    Gr kim

  • Beste Robert,
    Bedankt voor je artikel. Ik ben ooit daar geweest en heb dat systeem als heel prettig ervaren. Toen bleek dat ik het enige was dat met empathie luisterde, voelde ik me qniet meer gehoord. Ook was ik niet meer bestendig tegen verbale aanvallen. Ik heb moeten leren om per persoon de keuze te maken ‘hoe’ ik luister.

    May the wind be at your back.
    Etty

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    Geoptimaliseerd door Optimole
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!