Ik heb altijd gezegd dat pijn onvermijdelijk is, en dat lijden optioneel is. Toch lijkt het erop dat er een goede reden te vinden is waarom we lijden. Een sterk voorbeeld vond ik onlangs in een artikel, geschreven door Mary Morrissey, life coach, spreker en auteur van diverse spirituele boeken.
In 2001 kreeg Mary de kans om één van haar eigen wensen in vervulling te laten gaan: een ontmoeting met Nelson Mandela. Samen met een kleine groep, reisde ze af naar Zuid-Afrika, alwaar ze hem die ene belangrijke vraag, die al zo lang op haar lippen brandde, kon stellen.
‘Hoe kan het, dat na bijna drie decennia van gevangenschap en fysiek zware arbeid, er geen greintje boosheid of wrok is voor al die jaren, dat u bij uw familie had kunnen zijn? En vervolgens vergaf u niet alleen de mensen die u gevangen hebben genomen, maar ging u door en leidde u uw land in de strijd tegen apartheid? Hoe deed u het? Hoe vond u het in uw hart om te vergeven?’
Zijn antwoord: “De man die de gevangenis in ging kon nooit president worden”
In eerste instantie een enigszins verwarrend antwoord. Maar hij vervolgde zijn verhaal. In zijn jongere jaren was hij gewelddadig, boos en niet in staat om iets zinnigs te maken van de omstandigheden waarin hij zich bevond. Hij protesteerde en vocht tegen apartheid, en werd ervoor gearresteerd en opgesloten.
Hij vertelde, dat hij in het begin van zijn opsluiting geloofde dat alles verloren was.
Tot op een dag een nieuwe gedachte in zijn bewustzijn opkwam, als een druppel water op een droge aarde: “Misschien is alles NIET verloren.”
Hij had geen reden om te hopen dat zijn leven beter zou worden. Hij zat gevangen voor zijn hele leven en er was geen hoop op vrijlating. En toch, dat kleine beetje hoop bleef, en hij hing er aan vast als iemand die aan een touw vasthoudt voordat hij de afgrond invalt.
Jarenlang gebeurde er niets om de hoop te rechtvaardigen, totdat Nelson Mandela op een dag een nieuwe gedachte had. Hij begon zich te realiseren dat er een grotere reden was voor zijn gevangenschap. Terwijl hij hierover begon na te denken, vroeg hij zich af: Als mijn gevangenschap deel uitmaakt van het einde van apartheid, hoe zal ik dan zijn, terwijl ik in deze gevangenis zit?
Hij koos ervoor om de persoon te worden die zijn visie kon vervullen, om een einde te maken aan apartheid; een sterke compassievolle man en leider. En dit is wat hem ertoe leidde om brieven te schrijven die de wereld zouden veranderen.
Hij mocht één brief per week sturen en hij begon deze mogelijkheid te gebruiken om te communiceren met de wereld buiten zijn gevangenis. Elke week schreef hij trouw, terwijl hij zijn eigen pijn vergat in het licht van zijn groeiende rol als een symbool voor hoop en vrijheid voor zijn mensen.
De rest is geschiedenis.
Het is de kracht van de vraag die hem in staat stelde om zijn lijden om te draaien naar iets dat de wereld zou veranderen: Als het lijden dat ik doormaak onderdeel is van een groter plan, hoe zal ik me dan moeten opstellen en gedragen, en hoe zal ik dan denken over deze plek als onderdeel van een groter goed?
In elke omstandigheid kunnen we ervoor kiezen om gebukt te gaan onder de situatie waar we op dat moment in verkeren, of we kunnen kiezen om elke beschikbare hulpbron in te zetten, om vast te houden aan onze waarden, stappen te nemen in de richting van onze dromen, en te denken en handelen als de persoon die we willen zijn.
Ik heb de afgelopen 26 jaar te maken gehad met onnoemelijk veel uitdagingen, die zorgden voor pijn en lijden. En, net als Mandela, kwam ik op een dag tot het inzicht dat ikzelf degene ben die een einde kon maken aan deze pijn; door het leven in het moment te accepteren en alle beschikbare hulpbronnen in te zetten om, ondanks de situatie, mezelf ertoe aan te zetten om de persoon te worden die ik wilde zijn, om de doelen te behalen die ik wilde realiseren.
Pijn is inderdaad onvermijdelijk. En het kan je eveneens helpen om de kracht te vinden om de persoon te worden die je wilt zijn, om de verandering te maken die nodig is.
Als je ooit in een pijnlijk of lijdzame situatie gezeten hebt, hoe ben jij er mee omgegaan? En welk inzicht van dit artikel neem jij mee om de persoon te worden die jij wilt zijn?
Laat hieronder je reactie achter, en help anderen met jouw kennis en ervaring.
Op jouw succes,
Robert