Heb Jij Het ABC-Virus Onder De Leden?

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

0  comments

 

In deze koude dagen is het makkelijk om een verkoudheid of een griepje op te lopen. Maar het hele jaar door staan we eigenlijk allemaal blootgesteld aan het ABC-virus, en dit virus is niet alleen gevaarlijk en besmettelijk, het is eveneens schadelijker dan vele andere virussen. Het ABC-virus is namelijk een virus van de mind.

Het ABC-Virus

Het ABC-virus is een virus van de mind. Het zijn gedragingen, gebaseerd op overtuigingen, gewoontes en patronen. De meeste van deze zijn gecultiveerd door jarenlange herhaling en blootstelling aan anderen die ‘besmet’ zijn met het virus. Het ABC-virus loop je namelijk niet zomaar per ongeluk op; het is een gevolg van conditionering, onverwerkte emotionele pijn en ego.

Symptomen

Het ABC-virus bestaat uit de volgende symptomen:

  • Aandacht vragen
  • Beschuldigen
  • Claimen

Daarbij zijn tal van andere randsymptomen te ontdekken, en al deze symptomen zijn terug te herleiden naar onder meer een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde, angst en onzekerheid. Hoe je jezelf werkelijk ziet namelijk is meer dan de manier waarop je je aan de buitenwereld presenteert. Het is niet zozeer het imago dat je omhooghoudt om je van je beste kant te laten zien; het zijn de kleine micro-scheurtjes die je in je imago kunt ontdekken wanneer je dat van dichterbij bekijkt.

Ooit heb ik geschreven dat mensen uniek zijn, niet hun problemen. De wijze waarop we naar onszelf kijken en omgaan met de problemen (lees: het verschil tussen je huidige situatie en je gewenste situatie) geeft al vaak een helderder beeld, zeker voor het getrainde oog of de zelfreflecterende ziel, hoe we omgaan met onverwachte of ongewenste situaties. En belangrijker nog: de redenen waarom we dat doen.

Het ABC-virus komt voort uit contractie; het gevoel dat we tekortkomen, niet genoeg hebben of zijn. Om die reden trekken we de aandacht naar onszelf toe, zelfs wanneer dat negatieve aandacht is. Immers, negatieve aandacht is ook aandacht. Het vervult de behoefte om gezien te worden, dat je belangrijk bent, zelfs als dat betekent dat je dit op een destructieve manier verkrijgt.

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden om aandacht te vragen, en allen zijn ze erop gericht om het tekort dat je in jezelf voelt op te vullen. Het probleem hierin is echter wel dat geen enkele externe factor dit tekort kan opvullen. Daarmee blijft het ABC-virus in je systeem zitten.

Wanneer aandacht vragen niet of niet genoeg werkt, dan is beschuldiging vaak een onbewust doch logische vervolgstap. Krijg je de aandacht niet door het te vragen van anderen, dan verkrijg je het wel door iets of iemand te beschuldigen van het ongeluk dat je momenteel zelf ervaart. “Hij maakt mij boos”, “Jij hebt me gekwetst”, “Zij houdt geen rekening met mijn gevoelens” zijn hierin slechts enkele voorbeelden van beschuldigingen die we naar anderen gooien om het ego te geven wat het wil: gelijk hebben, ten koste van een ander.

Claimen is hierin ook een variant op. In plaats van de strijd aan te gaan door middel van beschuldiging komt het ook voor dat we gaan claimen: aandacht, tijd, energie, liefde, veiligheid; allen berust op het tekort dat we binnen in onszelf voelen, en wederom buiten onszelf leggen om op te vullen. Claimen komt daarnaast ook voort uit de overtuiging dat je ergens recht op hebt. Hoewel dit in sommige gevallen klopt, bedoel ik het in deze context niet vanuit een vorm van entitlement, maar vanuit het tekort dat we voelen. We hebben allemaal recht op liefde, veiligheid en erkenning, en dit begint te allen tijde bij jezelf. Kun je dit niet aan jezelf bieden, dan kan het een logisch gevolg zijn om ze te claimen bij anderen.

Iedereen vertoont dit gedrag van tijd tot tijd. Daarmee is het ABC-virus er een dat altijd latent aanwezig is, en wellicht nooit helemaal uit je systeem zal komen. Toch kun je genoeg doen om de impact die het ABC-virus heeft te minimaliseren.

De ABC-Remedie

De ABC-remedie helpt het tegengaan van het ABC-virus, en bestaat eveneens uit drie componenten die gericht zijn op hoe je zelf in het leven staat. Het is namelijk wanneer je de kracht uit jezelf weet te halen dat voor meer balans zorgt en leidt tot meer zelfvertrouwen, eigenwaarde en empowerment.

De ABC-remedie bestaat uit de volgende onderdelen:

Aantrekkelijk

Aantrekkelijk wil niet per sé zeggen dat je er goed moet uitzien, maar legt meer de nadruk op dat wat je aantrekt. Hoe zijn je gedachten en gevoelens over een hele dag genomen? Focus je op dat wat werkt en wat je hebt, of wat niet werkt en ontbreekt?  The Law of Attraction sluit hier goed bij aan, en zorgt wellicht voor meer verheldering; wat wil je in de wereld zetten om te hebben, doen en te zijn wat en wie je wilt? Hoe aantrekkelijker je jezelf vindt, des te groter je ook de vibe kunt uitstralen (dit heet charisma) vanuit zelfvertrouwen en het gevoel van zekerheid dat je meer in je leven kunt en mag verwelkomen. Je leeft niet vanuit een tekort, maar vanuit expansie en overvloed.

Bezield

Werk is hierin een goed voorbeeld. Doe je wat je doet met passie? Sta je elke dag op met het gevoel dat je een positief verschil maakt in je eigen leven en dat van anderen? Ook facetten als je gezondheid, financiën, relaties en je eigen ontwikkeling bloeien op wanneer je er bezield in bent. Bezieling wil namelijk zeggen dat je er je hart, je ziel en zaligheid zoals dat vaak gezegd wordt, in kunt leggen, wetende dat jij meer dan genoeg bent. Wat je zoekt of nodig hebt hoef je niet bij een ander te vinden, maar juist bij jezelf.

Commitment

Daarbij past commitment heel goed in de ABC-remedie. Ben je gecommitteerd aan jezelf en kun je er werkelijk voor jezelf zijn? In de afgelopen weken heb ik zelf veel geworsteld met dit deel. Ik voelde me niet volledig gecommitteerd aan mezelf, noch aan de contacten met anderen, mijn werk of mijn financiën. Ik sleepte delen van mijn verleden mee naar het heden, welke zorgden voor een gebrek aan commitment. Juist door het oude, niet werkende los te laten, en mezelf er weer op te wijzen dat ik in het hier en nu een nieuwe beslissing kan nemen om volledig voor mezelf te gaan, en daarmee alle andere facetten – werk, relaties, geld, gezondheid – ten positieve kon en zou gaan beïnvloeden, zorgde voor een vernieuwde blik op mijn huidige situatie.

Elke dag hebben we opnieuw de kans om meer uit onszelf te halen. Daarbij kunnen we wel hulp van anderen vragen, maar is het niet het startpunt waar we moeten beginnen.  Misschien ken je de oude slogan van de overheid nog wel: een beter milieu begint bij jezelf. Zo begint ook een betere interne wereld bij jezelf. Of zoals Gandhi het mooi zei: Be the change you wish to see in the world. Legde verantwoordelijkheid voor jouw geluk (of ongeluk) niet bij anderen neer, maar wees verantwoordelijk voor jezelf en haal de kracht om een geweldig leven, gevuld met een overvloed aan gepassioneerd werk, liefdevolle relaties en vitale gezondheid, uit jezelf. Dat is de bron van geluk, succes en overvloed.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Kijk eens eerlijk naar je eigen gedrag; welke delen van het ABC-virus hebben jou wel eens te pakken gehad? En met welke delen van de ABC-remedie kun je dit bestrijden?

Ik ben benieuwd naar je ervaring. Laat daarom je reactie hieronder achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over het ABC-virus waardevol vond, deel het dan met anderen door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook kunnen profiteren van deze informatie.

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!