Onlangs ben ik begonnen met het maken van groenteshakes, ter compensatie voor de koolhydraatrijke, vetrijke en veelal minder gezonde etenswaren die ik tijdens mijn lunch of diner klaarmaakte. Hoewel het in het begin een flinke omschakeling was – niet wetende hoe ik een groenteshake moest klaarmaken, niet weten in welke verhoudingen mijn shake het lekkerst zou smaken, en ook niet weten hoe ik na deze omschakeling consistent kon blijven in mijn eetgewoonten – na enige oefening en doorzetting was ik dan eindelijk zo ver om permanent over te stappen naar een gezondere lifestyle. Waarom?
Het meest fundamentele in ons leven is het leven zelf. En om dat leven zelf optimaal te houden, lijkt het mij noodzakelijk dat we die dingen doen die ons sterker, gezonder, energieker en weerkrachtiger maken. Daarbij hoort een goede keuze van voeding tot de prioriteiten.
Toen ik vorig voorjaar te horen kreeg dat mijn nierfunctie drastisch verslechterde, was het voor mij geen moeilijke keuze om een verandering in eetgewoonte te kiezen. Natuurlijk hou ik nog steeds van een hamburger zo nu en dan, en ik zeg het liefst ook geen nee tegen een stukje chocola. Maar waar het werkelijk om draait, is of je overall gezond leeft of niet.
Weten waar je eten vandaan komt vind ik belangrijk. Weten wat er in mijn eten zit, vind ik minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker. Mijn dagelijkse eten gaat verder dan alleen beseffen dat groente goed voor me is (in ieder geval beter dan een hamburger).
Onlangs heb ik de documentaire Food, Inc. gezien, en eerlijk gezegd sloeg ik stijl achterover van hetgeen de film mij over onze voedselindustrie wist te vertellen. In de afgelopen 50 jaar is de manier waarop we met ons eten omgaan zo drastisch veranderd, dat het niet in vergelijking staat met de 10.000 jaar.
Genetisch gemanipuleerd eten, gekke koeienziekte, varkenspest, de E. Coli bacterie – het zijn allemaal verschijnselen die hun oorsprong vinden in de manier waarop ons voedsel bereid wordt, en daarmee beïnvloedt het onze gezondheid, de hoeveelheid energie die we dagelijks hebben en uiteindelijk de levensuur van ons leven zelf.
De overstap naar een groenteshake vond ik in het begin best eng. In die zin, dat ik verwachtte dat het me veel moeite zou kosten om dit tot een ritueel of eetgewoonte om te zetten. Maar ik moet zeggen, door me wat meer te verdiepen in één van de belangrijkste fundamentele bouwstenen van het leven alsook door simpelweg de shakes om te zetten naar smakelijke smoothies, lijkt het alsof het me een stuk makkelijker afgaat.
Ik voel me beter. Meer energie, en bovenal een krachtiger en positievere mindset. Het voelt goed om op deze manier aan mijn gezondheid te werken. Ik ben bewust van wat ik eet, en voor de eerste keer in mijn leven weet ik zeker dat ik op een versterkende manier aan mijn toekomst aan het bouwen ben. En dat is precies waar ik het in eerste instantie ook om deed: om een betere toekomst te hebben.
Het zijn kleine stapjes die ik telkens neem, maar alle kleine stapjes bij elkaar opgeteld zorgen wel voor een groots resultaat.
Hoe wil jij jouw toekomst eruit laten zien? En in welke mate kan eten daarin voor jou een rol spelen? Neem eens een kijkje in je eetgewoontes. Laat sneller suikerrijke, vetrijke en ongezonde etenswaren staan, en durf de stap te nemen om vandaag te bouwen aan jouw droomtoekomst.
Want zeg nou zelf: wat heb je eraan als je straks je ideale droomleven leidt, en je leeft niet lang genoeg om ervan te genieten?
Op jouw succes!
Robert
[…] lezers die op mijn site terecht zijn gkeomen op een van mijn artikelen over voeding, ne met name groentesmoothies. De vraag die daarbij naar voren wordt geschoven is: heb je ook een recept voor me, zodat ik aan de […]
Hi rob, zou je ook een soort van receptje kunnen geven? Kunnen we meteen beginnen!
Hi Rob,
Binnenkort zal ik hierover een blog posten. Ik hou je op de hoogte. Aanraden kan ik sowieso om de smoothies zo ‘groen’ mogelijk te houden. Spinazie en Broccoli als vast onderdeel van de smoothie is erg aan te bevelen. Tevens een stuk gember. De groenten, voor de chlorofyl, welke je lichaam ontgift en de gember voor je stofwisseling.
We spreken elkaar snel.
grtz
J
Hai Robert,
..ik zit al een behoorlijke tijd in de foodindustrie en wij ondervinden zeer zekers verandering in eetpatronen, denkende aan allergieën voor bijvoorbeeld gluten. In de massa productie van eten zien we dat hapjes kleiner zijn geworden..
Dat stukje karakter tonen in gezond eten is iets om over na te denken, ik ben een vreetzak, maar ik ben nu wel verleid een groentesapje kennis te laten maken met mijn lichamlijke systeem..en me mentaal voor te bereiden op het feit dat ik mentaal het onderdeel “lekker” uit zal moeten zetten.
Gezond zijn…dat wil ik 100%!