over visualiseren
Het is 1987. Ik sta als klein ventje in de woonkamer van mijn ouderlijk huis mee te zingen en te dansen op de muziek van Queen’s Great Pretender, één van de favoriete bands van mijn moeder. Geen idee wat ik toen werkelijk aan het zingen was, maar het klonk goed. Nu ruim 20 jaar later besef ik me ineens waarom het me zo’n fijn gevoel gaf.
Het was pas sinds gisteravond dat ik een vriendin vroeg of ze nog een onderwerp wist voor de blogmarathon – het wordt er niet makkelijker op naarmate er meer ‘kilometers’ achter je liggen. Als antwoord gaf zij ‘Pretending’, en direct moest ik denken aan mijn jeugdige optreden in de woonkamer van mijn ouders.
Associaties vlogen door mijn hoofd heen, want wat ik toen niet wist, heb ik in de laatste 2 decennia van mijn leven wel opgedaan, en dan met name informatie, kennis en gedrag wat me ondersteunt in mijn dagelijks leven. Waar ik op doel? Pretending betekent ‘doen alsof’. En doen alsof is in sommige gevallen het beste wat je kunt doen.
‘Oké…’, denk je nu wellicht. ‘Moet ik dan in mijn contact met mensen (die ik bijvoorbeeld niet aardig vind) dan maar doen alsof en een masker opzetten? Dat is toch niet wat me helpt?’ – Nee, dat klopt. Geen maskers, en dus in dit opzicht ook niet doen alsof.
Wat ik wél bedoel is dat je het beste kunt doen alsof op het moment dat je iets wilt. Bij een wens, een droom, of een verlangen dus. Laat me het je uitleggen.
Er is ooit eens een onderzoek gedaan naar de werking van de hersens, en in dat onderzoek kwam naar voren dat je mind niet het verschil ziet tussen dat wat je ogen zien en dat wat je mind visualiseert als je ogen gesloten zijn; dezelfde delen van je hersens zijn actief! Dat betekent kort gezegd, dat jouw mind zelf in staat is je realiteit, jouw wereld vorm te geven.
Met deze wetenschap kun je bij het vormen, formuleren en concretiseren van wensen, dromen en verlangens (naar doelen) hier dus slim gebruik van maken! Hoe je dat doet?
Het is heel simpel.
Denk aan iets wat je zou willen hebben of doen – een droom of een verlangen. Het kan iets kleins zijn, maar het mag zeker ook iets groots zijn. Heb je het in je gedachten?
Okay, let’s specify:
–Â Â Â Â Â Â Â Hoe ziet het eruit?
–Â Â Â Â Â Â Â Wat voor vorm heeft het?
–Â Â Â Â Â Â Â Waar is het van gemaakt?
–Â Â Â Â Â Â Â Wat voor kleur heeft het?
–Â Â Â Â Â Â Â Als je het aanraakt, hoe voelt het dan?
–Â Â Â Â Â Â Â Heeft het een bepaalde geur?
Elk van deze vragen (en zo kunnen we er nog meer bedenken) stelt je mind in de gelegenheid om je droom of verlangen verder te concretiseren, en daarmee verduidelijking en helderheid te geven aan dat wat je graag wilt. Hoe concreter, duidelijker en helderder je beeld in je hoofd, hoe beter!
Waarom is dit handig?
Zoals ik al zei, je mind kan het verschil niet ‘zien’ tussen dat wat je ziet met je ogen en dat wat je visualiseert als je je ogen dicht hebt. Wanneer je dus iets visualiseert, dan geef je je mind de opdracht om iets te creëren en er naartoe te leven. Daarmee wordt het ‘onechte’ echt. En dat is de magische stap van manifestatie.
Als je niet weet wat je wilt, is de kans ook erg klein dat je het zult krijgen. Als je exact weet wat je wilt, dan ben je veel meer gefocust op je doel. Als een laserfocus ga je erop af; alsof je van grote afstand je target in je vizier hebt.
Hoe gedetailleerder je visualisatie – met alle zintuiglijke waarnemingen erbij – hoe groter de aantrekkingskracht op dat waar je over visualiseert.
Freddy Mercury had gelijk toen hij zei dat hij the Great Pretender’ was. Ik wil best geloven dat hij visualiseerde bij het leven; om op grote podia te staan, voor duizenden fans te kunnen spelen en zingen, wereldtours maken, big bucks verdienen, en zichzelf onsterfelijk maken.
So how about you?
Waar wil jij naartoe?
Wat pretend jij?
Hoe wil jij jouw leven vormgeven?
Visualize, act, dance J
Op ons succes!
Robert