"Je geld of je leven!” - Voor hen die opgegroeid zijn met de stripboeken en tekenfilms van cowboys en bandieten in het Wilde Westen, is dit een herkenbare uitspraak. Maar dit is toch niet het Wilde Westen? En waarom schrijf ik dan over cowboys en bandieten? Ik schrijf toch altijd over persoonlijke groei, mindset, geluk en succes?
Bandietenetiquette
Tegenwoordig lijkt het erop dat de meeste bandieten je niet meer de keus geven als ze je overvallen; ze zijn zelfs minder vriendelijk geworden. “Geef je geld!”. De korte en directe boodschap die op dwingende toon word uitgesproken – soms zelfs alsof het de dagelijkse gang van zaken is, zoals boodschappen doen (hoewel ik de kassière bij de supermarkt dit nooit hoor zeggen) – is het niet een boodschap van keuze, maar van waarbij het alternatief voor het geven van je geld reeds is voorondersteld door het tonen van een dergelijk wapen… die jeugd van tegenwoordig… Geen respect meer voor etiquette.
Mijn geld, of mijn leven
Als ingekleurde stripheld kreeg je in ieder geval nog de keuze voorgelegd. In de hedendaagse tijd is dat helaas dus niet het geval. En dat is jammer. Want hoe zit dat dan met iemand die niet kan zien dat de bandiet een moordobject ter hand houdt?
Ik heb zelf een beperkt gezichtsvermogen, maar loop niet met een blindenstok. Een bandiet die me zou overvallen en zou roepen “Geef je geld” zou ik dan wellicht niet herkennen als een bandiet, en om zomaar iemand geld te geven die er op ondankbare toon om vraagt, dat is nu ook niet mijn stijl. Zo’n
stick-up zou hoogst ongemakkelijk verlopen… tenzij de bandiet me laat weten dat hij een bandiet is en me de keuze zou geven tussen mijn geld of mijn leven!
Nu hoop ik natuurlijk dat niemand ooit in een situatie komt waarbij ze voor deze keus komen te staan. Maar toch maken we ook zonder bandieten met regelmaat de keus tussen geld en leven. En raad eens welke keus je het meeste maakt?
Geld of Geluk?
Stel, je loopt tegen een probleem aan: het beeld-scherm van je telefoon gaat kapot na een val op de stoeptegels. Hoewel je er enorm van baalt dat het ge-beurd is, twijfel je geen seconde in het zoeken van een snelle en uiteraard goedkope oplossing. Op Google zoek je naar de dichtstbijzijnde beeld-schermreparateur voor je smartphone, kijkt naar de prijs en bepaalt vervolgens of je verder zoekt of niet.
Omdat de telefoon doorgaans meer waard is dan de reparatiekosten, niet alleen in chartale waarde, maar ook in emotionele en plezierwaarde, is het een makkelijke beslissing om je geld te verruilen voor een nieuw scherm voor je telefoon.
Maar stel nu eens dat je tegen een onzichtbaar probleem aanloopt, of sterker nog, je loopt er al een tijdje mee. Iets dat binnen in je aan je knaagt, dat je dwarszit en dat je belemmert in je dagelijkse functioneren. In hoeverre ben je dan bereid om er geld aan te besteden om het probleem op te lossen?
Gek genoeg is de meerderheid bereid om zijn of haar kwaliteit van leven te geven in ruil voor het behoud van hun geld, dat overigens toch zal worden gespendeerd aan andere zaken. De overtuiging dat het vanzelf wel over zal gaan, of dat het niet belangrijk genoeg is om er serieus naar te kijken of zelfs de nuchtere beredenering dat het niet duidelijk is hoe lang het duurt voor het probleem is opgelost en daarom ook niet duidelijk is hoeveel geld het zal kosten, en dáárom ook niet de keuze valt op het oplossen van het probleem.
Dit doet me denken aan een grapje dat ik ooit hoorde:
Een man loopt langs een huis waar een man in zijn stoel zit met een jammerende hond naast hem. De hond jammert al vanaf het moment dat de wandelende man de hoek om kwam lopen, en zelfs nadat de man aan het einde van de straat een nieuwe weg wil inslaan, hoort hij dat de hond nog steeds zit te jammeren. Een paar minuten later loopt dezelfde man in tegenovergestelde richting terug, en nog steeds hoort hij de hond jammeren.
Vlak voor het huis van de man in de stoel komt de voorbijganger tot stilstand en zegt: “Het valt me op dat uw hond de hele tijd aan het jammeren is. Wat is er met hem aan de hand?” De man in de stoel antwoord: Dat klopt. Dat komt omdat hij op een spijker is gaan zitten en dat doet ‘m pijn.” De voorbijganger reageert op verbaasde toon:
“Maar waarom staat hij dan niet op en haalt hij die spijker eruit?”, waarop de man in de stoel reageert: “Omdat het hem niet genoeg pijn doet om op te staan, maar wel genoeg om erover te jammeren.”
Nu of Later?
Oké, terug naar ons verhaal. De overtuiging die ten grondslag ligt aan de keuze om wel of geen geld te spenderen aan het oplossen van je onzichtbare probleem en daarmee je effectiviteit, je focus, je doelgerichtheid en dus je kwaliteit van je leven te vergroten, is in mijn optiek een rationele kortzichtige keuze: Nu meer geld, straks meer ongemak.
Hoewel het menseigen is om te kiezen voor korte termijn oplossingen, weet je maar al te goed dat er een prijskaartje hangt aan de oplossing voor je korte termijn keuze op langere termijn. Eet je nu de hele zak met snoep op, dan heb je straks pijn in je buik. Rook je nu een pakje sigaretten per dag, dan heb je straks geen lucht meer om lachen.
Geld en Geluk
Voor hen die zeggen dat geld niet gelukkig maakt heb ik twee opmerkingen. Allereerst: Geld maakt wel degelijk gelukkig. Kijk zelf maar naar hoe blij je bent als je net de winkel uitloopt met je gloednieuwe iPad Air of Galaxy Tab. Het enige is, dat dit geluk niet blijvend is. Op den duur wordt die nieuwe Tab meer vanzelfsprekend en uiteindelijk neem je het niet eens meer in je op dat je er blij om kunt zijn; het is onderdeel geworden van de norm in je leven.
Daarnaast kan geld je wel degelijk gelukkig maken, ook op langere termijn. Denk nog eens terug aan dat onzichtbare probleem van je, dat ene waar je al een tijdje mee loopt en dat langzaam steeds meer begint te knagen aan je. Wanneer je er nu voor kiest om met het geld, dat je anders aan je ondankbare Galaxy Tab zou uitgeven, iets te doen om van dat probleem af te komen, dan investeer je uiteindelijk in jezelf; in je eigen geluk. Wil je dus ook op lange termijn gelukkig zijn, investeer dan in jezelf.
De waarde van geluk
Wat is een gelukkig leven je waard? 100 euro? 1000 euro? 10.000 euro? Wellicht hangt het af van de mate van geluk dat je zoekt, of de mate van ongelukkigheid of ontevredenheid waar je van af wilt. Maar het feit dat je nog steeds aan het lezen bent en dit artikel nog niet hebt weggeklikt, duidt erop dat je wel degelijk geïnteresseerd bent om je lange-termijn geluk te vergroten.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om naar je eigen leven te kijken, naar de waarde ervan en wat het voor jou betekent, en naar de keuze die je hebt om je eigen leven meer in eigen handen te nemen, je niet meer door onzichtbare bandieten te laten overvallen, en om te kiezen voor het leven dat je werkelijk wilt.
Op jouw succes,
Robert
geld, geluk, kwaliteit, leven, succes
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.