Fouten Maken Is Niet Erg

Creativiteit

3  comments

door Ron de Joode – Jouw Schrijfcoach

Fouten maken. Het is zo’n beetje de nummer 1-oorzaak waarom volksstammen mensen hun dromen niet najagen of hun doelen niet realiseren. Zelf leefde ik ook jarenlang in angst en durfde niet te schakelen. Geen risico’s nemen. Dat was wel zo veilig en dan kon je tenminste ook niet lelijk op je gezicht gaan, dacht ik. In deze twee artikelen deel ik open en eerlijk hoe mijn eigen proces verliep, dat fouten maken niet erg is en geef ik je tips over hoe jij je voordeel kunt doen met het maken van fouten. Adviezen die ik het liefst tien jaar geleden al had gekregen…

Wie mij een beetje kent, weet dat ik erg gedreven ben. Een van mijn grootste inzichten die ik opdeed in de afgelopen vijf jaar is dat ik met die energie soms iemand enorm kan overdonderen. Mensen deinzen letterlijk een stapje terug als ik in die “tsjakka”-modus raak. In mijn bevlogenheid kom ik soms tot de meest creatieve plannen. Zo heb ik drie jaar geleden in een opwelling getracht om mijn bedrijf een compleet nieuwe koers te laten varen. Ik nodigde enkele vrienden uit om met mij dit avontuur aan te gaan. Ik vergat echter een aantal belangrijke zaken. Zo vroeg ik bijvoorbeeld niet of zij hetzelfde doel voor ogen hadden. Evenmin informeerde ik naar de verwachtingen die zij hadden. Het resultaat: na een paar weken haakte nummer 1 af, iets later nummer 2 en weer wat later nummer 3 zodat ik uiteindelijk met één zakenpartner overbleef. Wij besloten een v.o.f. te beginnen, omdat we toen nog dachten op één lijn te zitten.

The Sky leek the limit…
Samen droomden we ervan hoe we honderden mensen konden enthousiasmeren en inspireren met het geven van workshops op het gebied van persoonlijke groei. En de sky leek the limit. Ik moest erg lachen toen de medewerkster van de Kamer van Koophandel opmerkte dat het opzetten van een v.o.f net zoiets is als een aangaan van een huwelijk. “Je zit echt aan elkaar gebonden”, drukte zij mij op het hart. Ik zag op dat moment geen vuiltje aan de lucht. Dus handtekening zetten en gaan met die banaan. Nog geen twee weken later vertoonde onze samenwerking de eerste barsten. Ik kreeg het gevoel dat ik met een heel ander iemand te maken had dan in de maanden ervoor. En het leek erop dat ik alle teksten, promotiematerialen en inhoud van de trainingen moest schrijven. Na een heel lang gesprek met deze zakenpartner kwam ik tot de conclusie dat ik beter kon stoppen. Ik toog naar Hoofddorp om bij de Kamer van Koophandel de samenwerking op te heffen. Zo gezegd, zo gedaan…

Juridisch getouwtrek
Maar het venijn zat in de staart… Een paar weken na onze urenlange exit-conversatie plofte er een brief op de deurmat. Toen had ik pas in de gaten wat de medewerkster van de Koophandel had bedoeld. Het juridisch getouwtrek over de financiën en andere zaken begon. Het leek wel een scheiding! Ik zal de details hierover verder besparen, het heeft me bloed, zweet en tranen gekost. En ik ben een vriendschap kwijtgeraakt. Ik heb fouten gemaakt. Had me beter moeten voorbereiden. Me nog meer moeten verdiepen in potentiële partners. Wat hun beweegredenen waren. En of deze wel in mijn plaatje pasten. Mijn opbrengst: een verbroken vriendschap, bijna 2000 euro verlies en geen nieuw bedrijf, laat staan cursisten om te trainen.

Eigenlijk was ik bang…
Wat ik ervan geleerd heb? Ontzettend veel. Zo zal ik niet meer zomaar in zee gaan met business partners. Ik scan ze eerst door en door, praat met ze en probeer helder te krijgen of hij of zij wel de juiste man/vrouw is met wie ik wil samenwerken. Een joint-venture, waarbij ieder vanuit zijn eigen bedrijf de expertise levert, is wel bespreekbaar. Maar ik zal niet zo gauw meer een team opzetten zoals ik eerst deed. En een les – misschien nog wel het belangrijkste inzicht – die ik over mezelf leerde, is dat ik eigenlijk heel bang was. Ik had uit angst gehandeld. Ik verbloemde mijn angst om zelf, dat wil zeggen: helemaal op eigen benen, een bedrijf te runnen.

Controleer goed wat voor vlees je in de kuip hebt…
Inmiddels doe ik dat wel. Ik ben een online business als Jouw Schrijfcoach begonnen, waarbij ik mensen begeleid bij het schrijven van een non-fictieboek. Dat ligt dicht bij me, ik ben immers al meer dan twintig jaar tekstschrijver annex journalist. De fouten waren levenslessen en brachten mij, zij het met een omweg, dichter bij mijn doel. Ik adviseer je, als je een (zakelijke) samenwerking aangaat, om eerst goed te kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. Maak niet dezelfde fouten als ik deed, maar leer ervan!

In het volgende artikel geef ik je zeven adviezen over hoe je met fouten kunt omgaan, zodanig dat je er jouw voordeel mee doet. Als je nu al vragen, opmerkingen of suggesties hebt, post ze dan hieronder.

Succes!

Ron de Joode

Jouw Schrijfcoac


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Victor Verlon schreef:

  Wat een vreselijk verhaal. En helaas herkenbaar. Gelukkig valt die 2000 euro mee, ik heb ernstigere verhalen gehoord. Sommige mensen zijn geruïneerd.

  Ongeacht het bedrag, beschouw het als ‘leergeld’. En te zien aan je artikelen heb je de lessen tot je genomen. Doet me goed.

  Voor iedereen: check van te voren met wie je wilt samenwerken. Niet alleen een potentiële zakenpartner, zelfs als hij/zij een (jeugd)vriend(in) is. Check de leverancier, de een website designer. De potentiële werkgever, enzovoorts.

  Trouwens, de rondejoode-site lijkt niet te werken. Wellicht verstandig om een 301-redirect te maken naar een andere site die wel online is.

  Veel succes!

 • Ron de Joode - Jouw Schrijfcoach schreef:

  Dag Bo,

  Ik ben het volkomen met je eens als je zegt dat je het enthousiasme uit jezelf moet halen, je moet leven vanuit je passie. Dat roep ik al tijden en ik leef het nu ook eindelijk.

  Wat als een hobby begon, een blog opzetten over schrijven van boeken en artikelen, groeit langzaamaan uit tot een professionele business, waarbij ik zowel online en vanaf volgend jaar ook offline (seminars) naar buiten treed.

  Maar eer dat gebeurde, moest er wel heel wat water door de spreekwoordelijke Rijn stromen, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Ik heb me lang verbitterd gevoeld over wat ik in dit blogartikel beschrijf. Inmiddels heb ik het achter me kunnen laten, de persoon in kwestie vergeven en is mijn blik op de toekomst gericht. Daarbij reken ik zeker op mezelf en op al die mooie, inspirerende, energieke en dynamische mensen die gaan meeliften op mijn succes. Want als je er echt voor openstaat, ontmoet je de juiste mensen… (een magisch mechanisme) 🙂

  En ik zie zeker in dat samenwerken – partneren – mij in rap tempo naar een hoger niveau zal tillen, zowel prive als zakelijk. Wat mij wel duidelijk is, is dat ik hierbij vooral mijn eigen grenzen mag bewaken en mijn eigen keuzes mag maken. Oftewel mijn eigen lijnen trekken.

  Niet vanuit angst, maar vooral vanuit mijn eigen kracht. Dat inzicht is misschien nog wel het grootste geschenk dat ik de afgelopen maanden heb ontvangen.

  Dank je wel voor je reactie en goede zaken toegewenst!

  Groet terug van mij,
  Ron

 • Beste Ron,

  Dankje voor het delen van een stukje ervaring 🙂
  Samenwerken met een partner is zo ontzettend leuk en is een grote wens voor velen, toch blijkt het vaak in de praktijk een classis-outcome te hebben.

  Vertrouwen zakelijk niet voor lief nemen en het risico en mogelijk gevolg nooit onderschatten, is makkelijker gezegd dan gedaan..

  Na heel wat zakelijke mislopers heb ik steeds hetzelfde eruit kunnen halen. Dat is hoe succesvol of hobby-matig je een bedrijf ook maar mag runnen, je het stukje enthousiasme altijd uit jezelf moet halen en niet uit je bedrijf.

  Een enthousiaste ondernemer rekent niet maar rekent op zichzelf 😉

  Groet van mij,
  Bo

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!