Elimineer Zelfsabotage In 5 Makkelijke Stappen

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

2  comments

Hoe gedreven je ook bent om je doelen te bereiken en succesvoller te worden in die gebieden die belangrijk voor je zijn, het aspect van zelfsabotage komt vaak genoeg om de hoek kijken. Hoe komt het toch dat dit gebeurt, en belangrijker misschien nog, hoe elimineer je zelfsabotage?

Zelf heb ik me meer dan eens afgevraagd hoe het toch komt dat ik iets verkloot wanneer ik op het punt sta om een resultaat te behalen. Het lijkt wel alsof er een automatisch mechanisme aanschoot zodra ik op het punt stond een nieuw doel te realiseren, of zelfs nog voordat ik goed en wel onderweg was.

Misschien stond je zelf wel eens op het punt om door te breken, en ‘wammes!’, voor je het wist zei je de verkeerde woorden, miste je die belangrijke meeting, of sneerde je naar iemand, of zette je gewoon niet door. Wat is dat toch?

Zelfsabotage is er om één enkele reden, en het is een fundamentele pijler om menselijk gedrag beter te begrijpen. Als je jezelf saboteert om door te zetten, dan associeer je meer pijn met het doorzetten van wat je doet. Je saboteert jezelf als een manier om jezelf te stoppen iets te doen, waarvan jij denk of gelooft dat het je op een bepaald vlak meer pijn zal opleveren.

Er zijn tal van variaties waarop mensen zichzelf kunnen saboteren. Voor de één is dat op het gebied van relaties, voor de ander is dat financiën, en voor een derde is dat succes. Ook in deze laatste categorie kun je jezelf saboteren, omdat, zodra je op het punt staat om ergens je succes in te behalen, je mind het succes associeert met pijn, bijvoorbeeld omdat je gelooft dat als je succesvol bent, er minder mensen om je heen blij zijn en je zullen blijven ondersteunen.

Het gevolg is dat je moet kiezen tussen succes en alleen zijn, of niet succesvol zijn en je vrienden behouden. Voor velen is de (onbewuste) keuze snel gemaakt, zelfs als de bewuste wil er is om succesvoller te zijn. Zelfsabotage is daarom in feite een manier van je mind om je te beschermen voor (meer) pijn.

Het wordt tijd om weer de kapitein te worden van je eigen schip. En de manier om dat te doen is door de betekenis of de associaties, die je hebt van je zelfsabotage te veranderen.

Nu is het ook belangrijk om te vermelden dat niet alles wat je doet dat je weerhoudt om succesvol te zijn, onder de noemer van zelfsabotage valt. Soms maken we gewoon slechte beslissingen. In plaats van nu te denken dat je mind een gigantisch beest dat zelfsabotage heet, moet overwinnen, omdat je ziet dat je deze maand al twee keer te laat bent gekomen op een belangrijke meeting, is het misschien wat overbodig om jezelf te conditioneren dat je op alle vlakken jezelf aan het saboteren bent.

Uiteindelijk doen we alles, zelfs zelfsabotage, met een positieve intentie. Die intentie is, in geval van zelfsabotage, om je te weerhouden van potentiele pijn die je zou ervaren als je je acties blijft doorzetten in de richting van je doel, of zelfs je doel zou bereiken.

In plaats van jezelf dus voor de kop te slaan omdat je beseft dat je jezelf saboteert, doe je er beter aan om je mind te bedanken voor het ontwijken van dit potentiële gevaar. Immers, je mind is je beste tool die je kunt inzetten om je doel te bereiken.

Zoeken naar een overtuiging die er niet is, omdat je gelooft dat je jezelf saboteert wanneer dat niet het geval is, zal je niet helpen om verder te komen; het zorgt er juist voor dat je die gedachte versterkt, en er vervolgens ene overtuiging van maakt. Talking about self-fulfilling prophecy

Aan de andere kant, wanneer je wel weet dat je jezelf saboteert, dan heb je nu een inzicht dat je meer mogelijkheden biedt om bij je doel te komen.

De beste manier om zelfsabotage te elimineren op eenvoudige wijze, is door het volgen van vijf simpele stappen te nemen. Deze stappen helpen je om te zien of je jezelf saboteert door middel van een bepaald gedrag, en waarin je dit gedrag kunt verruilen voor ander, beter gedrag. Hier zijn de vijf stappen.

1. Identificeer het gedrag dat je ervan weerhoudt om je doelen te bereiken.

Wat is het precies dat je doet? Wanneer vertoon je dit (soort) gedrag? En wat brengt het je wanneer je dit gedrag inzet? Weten wanneer je terugvalt of zelfsabotage-gedrag inzet helpt je om op die cruciale momenten straks een andere strategie te kiezen.

2. Vraag jezelf: “Wat is de positieve intentie van dit gedrag?”

Ook al lijkt het in eerste instantie niet iets positief (zoals je heil zoeken in roken, overmatig eten, uitstelgedrag), er zit altijd een intentie achter die berust op het positieve. Welke pin probeert je mind van je af te houden? Welke behoefte bevredigt je gedrag op korte termijn? Onderzoek voor jezelf welke intentie achter je gedrag zit.

3. Creëer tegenwicht of balans door je mind te trainen dat het je op deze manier niet helpt.

Doe dit op papier; schrijf op wat het je kost (dus wat voor pijn het je oplevert) als je dit gedrag aanhoudt, en wat het je in positieve zin oplevert als je het wel verandert.

4. Interrumpeer het patroon.

Doe iets wat je mind absoluut niet ziet aankomen, en herhaal het zo vaak als mogelijk.Gebruik bijvoorbeeld je lichaam; ga dansen, hardlopen of draai een pirouette in je woonkamer. Zolang je je oude patroon onderbreekt , en dit vaak genoeg herhaalt, koppel je de trigger los van je gedrag en creëer je straks sneller en gemakkelijker een nieuwe, betere gewoonte die je wel ondersteunt om je doelen te behalen.

5. Herhaal en oefen het behalen van je resultaat zonder het gebruik van zelfsabotage.

Creëer een nieuw patroon. Associeer pijn met het niet doen, en plezier van het wel doen van dit nieuwe gedrag. Op die manier leer je jezelf aan om dit nieuwe patroon te gebruiken, en daarmee te versterken.

Onthoud dat sommige van de meest succesvolle mensen aan zelfsabotage doen. Dat een bepaalde handeling of gedrag niet op de lange termijn werkt, kan je mind alsnog interpreteren als iets dat wel werkt op de korte termijn. De clou is juist om jezelf niet voor je kop te slaan en je er slecht over te voelen; het is niet meer dan een patroon dat je van tijd tot tijd hanteert om iets op de korte termijn te helpen.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag.

Herken jij een gebied in jouw leven waarin je jezelf saboteert, en waar je deze techniek kunt toepassen om van zelfsabotage af te komen?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom hieronder ene reactie achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: Deel dit bericht door op de Facebook en Google+ knoppen te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren. 


Tags

wat is zelfsabotage, zelfsabotage elimineren


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Inzicht behoort inderdaad tot het eerste deel. Je moet je erst bewust zijn dat je jezelf ergens integehoudt of saboteert voordat je de diepte in kunt gaan. Vanuit het inzicht dat je verkrijgt hoe de vork werkelijk in de steel zit kun je de volgende stappen nemen, en daarbij is hulp van bijvoorbeeld een coach of therapeut zeker een effectieve aanvulling.

    Er zijn genoeg blinde vlekken waar we zelf niet van op de hoogte zijn, of die we simpelweg niet opmerken. Samenwerken met een professional biedt daarin een paar extra ogen en hersens om een breder veld te overzien, en dus ook om op te merken wat er in eerste instantie over het hoofd gezien is.

    Niet alles is zelfsabotage, maar wanneer dit het wel is, dan is het goed om dit zo snel mogelijk aan te pakken; zelfsabotage kan voor veel problemen zorgen, en hoe sneller dit aangepakt wordt, hoe beter.

  • Moeder schreef:

    Mooi artikel om helder en zonder emoties te kijken naar wat er speelt. Ik ben ervan overtuigd dat inzicht de eerste stap is. Iemand die zichzelf saboteert zal n manier vinden om deze aanpak te vermijden. Deskundige hulp / ondersteuning is daarbij gewenst denk ik

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!