juli 26

3 comments

Eigen Verantwoordelijkheid

By Robert


Heb je wel eens zo’n dag meegemaakt? Dat je in een geweldige energie zit en alles wat je doet niet fout kan gaan? Dat je positiviteit aantrekt, overal waar je komt? Als je antwoord ja is, dan zou je kunnen zeggen dat je in de flow zit. Dan weet je ook hoe geweldig je dan in je vel zit en met hoeveel plezier je aan je dag bezig bent. Dat wat je bezighoudt gaat soepel, en de dingen die je misschien een andere dag niet zo leuk zou vinden, lijken zich te verkleien naar iets wat handzaam en makkelijk op te lossen valt.

Maar hoe zou het zijn om continu in een goede flow te zitten? Hoe zou je je dan voelen? Hoe zou je eruit zien? Hoe zou je jouw dag indelen, als je wist dat je continu in een goede energie zou zitten? Denk er eens over na. Misschien heb je wel een beeld voor je of voel je het ergens in je lichaam.

We hebben allemaal wel eens een minder goede dag, en wel hebben ook wel eens een topdag. Bijzonder is alleen dat we vaker gemiddelde of minder goede dagen hebben dan die topdagen. En het meest bijzondere vind ik zelf dat we daar dan nog genoegen meenemen ook. ‘You can’t always get what you want’, hoorde ik Mick Jagger op de radio zingen, toen ik in België op vakantie was.

Maar dat is het hem juist. Ik kan daar niet in meegaan. Niet omdat ik dwars wil liggen, maar omdat ik niet geloof in het noodlot. Want dat is wat we doen, op het moment dat we de verantwoordelijkheid over ons gevoel uit handen geven. Over hoe we ons echt willen voelen, welke richting we echt op willen gaan, met wie we echt willen zijn, waar we echt willen wonen, wat voor werk we echt willen doen, welke dromen we echt willen leven. Maar het zijn de compromissen die we gaandeweg ons leven hebben gesloten met onszelf. Op onbedoeld advies, op beste intenties van de mensen die het beste met ons voor hebben, van rolmodellen.

Als een filter in ons systeem pikken we dat eruit, waarvan we denken dat het ons veiligheid kan bieden of dat het ons geluk oplevert. Maar met een mindset die gefixeerd is op vertoeven in de comfortzone gaan we veelal voor zaken en dingen die ons weinig inspanning kosten en het meeste plezier. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat ik denk dat het maximum aan dit plezier doorgaans niet hoger dan een 5 0f 6 zal komen op een schaal van 1 tot en met 10.

De clou is om iets te kiezen waar het hart sneller van gaat kloppen. Waar de passie van boven komt drijven op het moment dat we er aan denken. Dat je al begint te glimlachen voordat je je stoutste dromen hebt uitgesproken. Leuke dingen zorgen voor meer energie en meer energie zorgt voor een goede flow.

Het is de tijd geworden om niet in angst en middelmatige veiligheid te leven, maar een risico te nemen en te durven gaan voor die droom die vaak al jarenlang in een stoffig kamertje ergens achting onze hersenpan te voorschijn te halen. Afstoffen, onder de loep nemen en stapje voor stapje kijken wat er gedaan moet worden om het te realiseren. Vaak blijkt dat de daadwerkelijke acties bij lange na niet zo intens, ingrijpend of gecompliceerd zijn als dat je van te voren had bedacht.

Waar het op neerkomt is dit: niemand anders zal jou leven leiden. Niemand anders zal de keuzes voor je maken om ervoor te zorgen dat jij een ideaal leven leidt. Daartoe ben je enkel zelf verantwoordelijk. En als jij iets wilt, dan is het aan jou om die dromen waar te maken. Hoe een ander er ook over denkt, en soms nog wel eens juist omdat een ander er nog wel eens anders over denkt.

Elk moment in je leven is een sleutelmoment. Het biedt je de mogelijkheid om nieuwe grenzen te verkennen, om te groeien. Om meer uit je leven te halen dan je ooit tevoren hebt gedaan.

En het mooiste? Het is een vaardigheid die je al lang en breed onder de knie hebt. Kijk eens naar de afgelopen jaren, waarin je talloze overwinningen hebt behaald, grenzen hebt verlegd en nieuwe uitdagingen bent aangegaan. Het zit in je. Het zit in ons allemaal.

Birds fly. Fish swim. Humans create. Daar zijn wij goed in. Die kracht heb jij.

Welke nieuwe uitdaging ga jij aan? It’s up to you.

Op ons succes.

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • marilyn schreef:

  It’s all in the flow! Words of encouragement after my heavy talk earlier this day, thank you, xxx

   
 • “But if you try sometimes you might find, you get what you need” 😉

   
 • mirjam van wely schreef:

  Hai robert,

  Ik bewonder je ongelofelijk met het zo positief denken over je leven.
  Ik blijf je volgen.
  Groetjes,
  Mirjam

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >