Over het taboe eenzaamheid
Ken je dat gevoel?
Je komt bij een verjaardag waar je bijna niemand kent. Groepjes zijn al gevormd en jij moet je er tussen wurmen. Of een netwerkborrel, waar iedereen met elkaar al in gesprek lijkt te zijn. Een drukke winkelstraat of een gezellig feestje.
Teveel dagen thuis zitten als je single bent, terwijl al je vrienden met hun geliefde iets leuks doen. Alleen op vakantie aan de bar hangen. Je de enige op de wereld voelen die zich zo voelt als jij. Al deze situaties heb ik meegemaakt, of zijn er nog steeds, en ze zorgen er soms voor dat ik me wat eenzaam voel.
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam
Eenzaamheid is een gek gevoel, en het lijkt wel een taboe. Maar iedereen kent perioden van eenzaamheid, waarin je wordt teruggeworpen op jezelf. Echter, niet altijd op de ‘zelf’ die je op dat moment leuk vindt. Vaak wordt je teruggeworpen op je innerlijke criticus, dat stemmetje dat op je schouder het hoogste woord voert.
Die van mij is vaak bijzonder streng en negatief kritisch. “Tja, had je maar iets moeten plannen vandaag.” “Logisch dat ze jou niet leuk vinden”. Of: “Kennelijk ben ik niet goed genoeg”. Vaak lijkt het op dat moment alsof je maar te dealen hebt met hoe je je voelt. Alsof de criticus sowieso gelijk heeft, je gelooft hem.
Pareer je gedachten
Maar je hebt juist wel een keuze, hoe lastig die soms ook uit te voeren lijkt. Geef je zelf er niet aan over, maar pareer dat gevoel. Dat zou een psycholoog althans zeggen. En er zit ook wat in.
Je bent namelijk niet je gedachten.
Jij bent degene die aan het stuur zit, de regisseur, degene die kan besluiten om wel of niet op deze gedachte in te gaan. Het begint met afstand nemen, en je niet langer te identificeren met de gedachte. Er kunnen zoveel gedachtes zijn, goede en slechte.
Je gedachten als afspiegeling van je verleden
Gedachten zijn een raar fenomeen. Ze komen en gaan. Ze ontstaan door alle zinnen die jij in je leven hebt gehoord. Kritiek, complimenten, advies, citaten. Enkele daarvan hebben meer indruk op je gemaakt dan andere.
En die vind je vaak terug in je gedachten. Ze wijzen altijd terug naar je verleden, niet naar het heden of de toekomst. Dat is heel positief, want dat betekent dat je ze kunt omvormen en laten gaan. Ze vormen niet de waarheid, maar jouw zelfbeeld. En jouw zelfbeeld wordt gevormd door al jouw aangeleerde overlevingstactieken uit het verleden.
Negatieve gedachten als oud gips
Als je een gebroken been hebt, is het wel zo prettig dat deze met gips kan genezen. Echter, als je het gips laat zitten, loopt het nadat je bot allang is genezen wel behoorlijk lastig. Zo is het ook met negatieve gedachten. Als er eentje langskomt, laat ‘m gaan.
Besteed er geen aandacht aan en zet er duidelijk een punt achter. Meestal is zo’n gedachte allang niet meer op de huidige situatie van toepassing. Bedank je criticus voor de opmerking en geef aan dat je nu geen behoefte meer hebt aan zijn (of haar) advies.
Ga de verbinding aan
Een goede tip is om verbinding aan te gaan. Met jezelf, en jezelf precies zoals jij bent te accepteren. Maar ook juist met anderen verbinding te maken. Als eenzaamheid voor jou betekent dat je verbinding met anderen mist, kijk eens naar waar je die verbinding met anderen al voelt.
Maak dit gevoel sterker, en je eenzaamheid zal minder groot worden. Wat mis je eigenlijk precies, wat betekent eenzaamheid voor jou?
Hoe om te gaan met eenzaamheid
Het belangrijkste is om niet volledig in het gevoel op te gaan, maar actie te ondernemen. Een aantal tips:
- Maak eens een lijstje van contacten die verwaterd zijn. Welk contact zou je willen activeren?
- Organiseer dat je eindelijk die ene cursus gaat doen, of die nieuwe sport gaat beoefenen.
- Doe mindfulness oefeningen om je gedachten te pareren:
- Bied buren of kennissen je hulp aan, door bijvoorbeeld op kinderen of huisdieren te passen.
- Ga eens op zoek naar vrijwilligerswerk bij jou in de buurt.
- Als je een hond hebt, maak eens een praatje met andere hondenbezitters.
- In een kort gesprek met mensen die je op straat of in de supermarkt tegenkomt, kun je ook verbinding ervaren. Gun jezelf oefentijd om hiermee te experimenteren.
Wat doe jij als je je eenzaam voelt?
Warme groet,
Margaretha
gevoelens, hoe ga je om met eenzaamheid, mindfullness
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.