Het valt niet mee, crisis of niet. De juiste beslissing nemen is vaak een proces overwegingen van wikken en wegen. Wat is de beste keuze? Wat als ik een keuze maak en het blijkt de verkeerde te zijn? Besluitvoering is niet makkelijk, zeker in onzekere tijden.
Beslissingen bepalen het resultaat van je leven, in combinatie met je acties. Het maakt uiteindelijk niet uit wat voor achtergrond je hebt of uit wat voor opvoeding je komt, maar juist om de beslissingen die je op elk gewenst moment neemt en de acties die erbij horen om tot het soort leven te komen dat je werkelijk wilt leiden.
Beslissingen met je onbewuste mind
We maken elke dag tienduizenden beslissingen zonder er ook maar stil bij te staan. Een automatisch proces dat berust op routine, herhaling en specifieke resultaten op mentaal en emotioneel niveau. Deze beslissingen neem je met je onbewuste mind; het deel dat voor meer dan 95% je leven reguleert.
Met de resterende 5%, waar je bewuste mind de controle over neemt maak je de beslissingen die je automatische en onbewuste mind niet of niet genoeg herkent als patroon. “Hoe ga ik om met Co-Vid 19?” is daar een uitstekend voorbeeld van, evenals de hieruit voortvloeiende vragen.
Besef daarom allereerst dat je de meeste beslissingen neemt op basis van geijkte patronen en routines. Je ‘kiest’ elke dag hetzelfde ritueel wanneer je opstaat, je koffie drinkt, een douche neemt en ontbijt – evenals de handelingen die je de rest van de dag doet. Wil je een structurele en/of systematische verandering aanbrengen, bijvoorbeeld omdat je gezonder wilt leve, of omdat je je relatie een betere toekomst gunt dan je voorgaande relaties, dan is daarbij een heldere en rustige mind één van de eerste stappen om aan te werken. Vanuit een kalme mind kun je makkelijker het overzicht verkrijgen om nieuwe stappen buiten je comfortzone te nemen welke leiden tot een andere uitkomst.
Beslissingen met je bewuste mind
Laten we voor nu focussen op het maken van de juiste beslissing met je bewuste mind. Denk bijvoorbeeld aan kwesties als carrièreswitch, relatiekeuze, een aanschaf met een grote investering of simpelweg het maken van een beslissing wanneer je met een dilemma te maken hebt.
Eén keuze is namelijk geen keuze. Er is één mogelijkheid, en deze keuze heeft geen alternatief. Twee keuzes geven je een dilemma. Het is of het één, óf het ander. In de meeste gevallen heb je pas werkelijk keuzevrijheid wanneer je drie of meer keuzes hebt. Maar wat nu als je te maken hebt met beslissing vanuit een dilemma?
Voorbereiding
De volgende stappen kunnen je helpen om de juiste beslissing te nemen. Dit proces leidt je naar een overzichtelijke bewustwording waarbij je op basis van vooruitzicht en huidige kennis de juiste beslissing kunt nemen.
Daarnaast wil ik ook benoemen dat het maken van de juiste beslissingen feitelijk niets minder is dan het verhelderen wat je waarden zijn. Op basis van je waarden kies je elke dag opnieuw wat je het belangrijkst vindt. Wil je ontdekken wat je kernwaarden zijn, dan kan deze gids je hier goed bij helpen.
In veel gevallen is het maken van de juiste beslissing moeilijk, omdat er meerdere dingen zijn die je wilt realiseren. Daarom is het belangrijk om je prioriteiten te zetten.
Om de juiste beslissing te nemen heb je pen en papier nodig. Er zit te veel in je hoofd, en wanneer je het opschrijft, creëer je overzicht en haal je alle informatie uit je hoofd.
Laten we aan de slag gaan.
Stap 1: Resultaten
Wat zijn je beoogde resultaten? Een helder beeld van waar je op doelt verschaft al veel meer dan enkel een actie die niet in kaart kan brengen waar het toe leidt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Hoe meer je kunt aangeven, des te scherper je focus wordt. Wanneer het gaat om een moeilijke beslissing, zijn er vaak meerdere dingen waar je op zoek naar bent; zet ze daarom in de juiste volgorde van belangrijkheid.
Stap 2: Opties
Welke opties heb je ten aanzien van je gewenste uitkomsten? Kun je er meer dan één bedenken? Weet dat je emoties in deze een grote rol kunnen spelen. Onthoud dat lang niet alle opties de beste zijn op basis van je emotionele gemoedstoestand die het je oplevert. Daarentegen is het wel goed om ze toch op te schrijven, zodat je meerdere opties hebt in de resultaten die je wilt behalen.
Stap 3: Consequenties
Op basis van de opties die je hebt gevonden, zijn er ook verschillende consequenties. Belangrijk hierin is om bij elk van de opties ook uit te schrijven wat de (verwachte) consequenties zijn in positieve en negatieve zin. Een simpele grafiek kan je hierin een snel overzicht geven. De voor- en nadelen geven je in één overzicht direct al meer informatie waar je verder mee kunt. “Als ik optie 1 kies, dan is de positieve consequentie X en de negatieve consequentie Y”. Schrijf per optie uit wat de consequenties zijn.
Stap 4: Evalueer
In deze stap evalueer je de waarschijnlijkheid van alle voor- en nadelen. Hoe groot is de kans dat dit gaat gebeuren? Werk met een schaal van -10 tot +10, waarbij -10 de grootste pijn die je zult ervaren is, en +10 het grootste voordeel wat je zult ervaren is. Evalueer voor elke optie die je hebt.
Stap 5: Minimaliseer Risico’s
Hoe kun je de risico’s van de nadelen minimaliseren? Dit is de centrale vraag die je in deze stap aan jezelf stelt. De voordelen hoef je niet te minimaliseren, maar je wilt juist dat je de risico’s (de nadelen) minimaliseert, zodat je kansen ook verder afnemen dat het je meer zal gaan kosten op de langere termijn dan enkel de voordelen op de korte termijn.
Stap 6: Neem de juiste beslissing
In deze stap neem je de actie(s) die nodig zijn om met de minste risico’s en de meeste voordelen op zowel korte als lange termijn tot je resultaten te komen die je wilt bereiken. Maak hierbij een actieplan, zodat je per stap weet wat je moet doen om tot je gewenste resultaat te komen.
Deze zes stappen helpen je niet alleen op de beste manier om de juiste beslissing te nemen, maar om tevens ook gelukkig te zijn in het maken van de beslissing alsook de consequenties die je beslissingen en je acties je opleveren.
Of je nu te maken hebt met werk dat je niet de passie, voldoening of financiële zekerheid meer geeft, of je twijfelt of je in je relatie moet blijven of niet, of op welk gebied je dan ook voor een moeilijke keuze staat; deze zes stappen helpen je in het nemen van de juiste beslissing.
Ook al weet je dat je niet altijd de beste beslissing zult nemen, het risico dat je loopt door zomaar ad hoc, op basis van je huidige emotionele gemoedstoestand iets te doen, vermindert aanzienlijk met dit proces. Onthoud daarnaast ook dat je te allen tijde op elk gewenst moment een nieuwe beslissing kunt nemen die je helpt om je koers aan te passen en in de richting van je gewenste resultaten te komen.
Zoek naar de beste opties en minimaliseer de risico’s. Het nemen van beslissingen is het belangrijksten element voor succes. Succes is het resultaat van goede beoordelingen, en dus het nemen van de juiste beslissingen.
Goede beoordelingen maken is het gevolg van ervaring. En naarmate je meer ervaring hebt opgedaan in je leven, neem je ook betere beslissingen. Ook al komt ervaring vaak van slechte beslissingen; onthoud dat toen je die destijds maakte, je niet een betere had, en evenmin ook deze zes stappen had in het maken van de beste en juiste beslissing. Vanaf nu heb je die wel.
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: voor welke beslissing sta jij momenteel waarbij je deze zes stappen kunt toepassen om tot de juiste beslissing te komen?
Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom een reactie hieronder achter en ik kom er zeker bij je op terug.
Op jouw succes,
Robert
PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.