Denken vs. Voelen - Robert van der Wolk
4

Denken vs. Voelen

Tijdens een coachsessie met een cliënt van me vraag ik tijdens een oefening hoe het voor haar voelt. “Ik denk dat het een stuk angst is”, antwoordt ze vol overtuiging. Een glimlach komt in me op, want in mijn eigen gedachten hoor ik de stem van mijn trainer Jan, die zegt dat je denkt met je hoofd en voelt met je lijf en je hart.

Het verbaast me hoeveel mensen onbewust claimen dat ze met hun hoofd voelen. Een rationalisatie van emoties, waardoor de betekenis en de intensiteit van die emotie verloren gaat. En dat is jammer, en in mijn optiek op termijn ook desastreus. Want je gevoelens uitschakelen kan op het moment zelf misschien een verstandige keuze lijken (bijvoorbeeld wanneer het gaat om emoties en gevoelens als angst, pijn, irritatie, paniek, woede), toch vergroot je daarmee de druk op de ketel.

Voel je gevoelens
Iedere keer dat je zo’n emotie voelt opkomen en je onderdrukt het (bijvoorbeeld door het te rationaliseren), dan komt er ook meer druk op te staan wanneer het een volgende keer gebeurt. Hoe vaker je onderdrukt, hoe groter de druk. Hoe langer je het onderdrukt, des te groter de explosie – of implosie, en die komt geheid een keer! En dan heb je de poppen aan het dansen, want dan zie je bijvoorbeeld een burnout tegemoet.

Voelen
Het is slimmer, en gezonder om emoties toe te laten. En dat is echt niet zo erg als het lijkt. Emoties zijn er namelijk om je te laten voelen. En wanneer je voelt, dan weet je dat je leeft. En daar draait het toch om: dat je tijdens je leven leeft.

Voor hen die denken dat voelen een angstaanjagend of zenuwslopend proces is – laat me je geruststellen. In sommige gevallen (meestal de minder of niet zo fijne) is het te vergelijken met een achtbaanrit of een parachutesprong voor iemand met hoogtevrees. Je ervaart het, je zit er midden in, vind het niet leuk, maar je weet dat het ook weer voorbij gaat.

Aan de andere kant heeft voelen in positieve zin ontzettend veel meerwaarde. Want fijne emoties en gevoelens worden versterkt wanneer je ze toelaat. Je lacht meer en intenser, je voelt liefde heftiger, je enthousiasme is langer voelbaar… En je bent ook nog eens een enorme magneet voor mensen!

Je omringt je met mensen die like-minded zijn als jijzelf. En dan is de keus om een optimist of een pessimist te zijn toch snel gemaakt lijkt me.

Voelen is dus goed. Met ‘negatieve’ emoties heb je door het toestaan ervan een afvoer voor je eigen systeem, en bij de positieve en fijne gevoelens zul je merken dat ze sterker, krachtiger en langduriger worden.

E-motion
Maar ga er nu niet vanuit dat je een emotie of een gevoel voor altijd kunt vasthouden. Daar is een emotie namelijk niet op gebouwd. Ooit hoorde ik een mooie omschrijving van het woord emotie, en die omschrijving was: emotie is energy in motion. En dat klopt. Alles is energie, en zo ook emoties. Die bewegende energie heeft de bedoeling om te stromen, en niet om vastgehouden te worden of om vast te zitten. Doe je dat wel dan krijg je energierot.

Denken
Aan de andere kant heb je je ratio. Je bewuste mind, die je helpt om verder te komen in je leven, die je waarschuwt voor potentieel gevaar, die je laat zien met je ogen, en die (complexe) problemen en puzzels onderzoekt en poogt op te lossen. Je mind is er om de keuzes van je hart te begrijpen.

En beide heb je ze nodig, ieder voor hun deel. Laat ze samenwerken. Want wanneer ieder zijn eigen deel voor zijn rekening neemt, ben je in balans.

Als je over gevoelens praat, check dan ook bij jezelf wat je voelt en ga niet beredeneren wat je zou kunnen voelen als je gevoeld zou hebben maar nu net bedacht hebt dat je beredeneert wat je voelt. Neem even de tijd om in je lijf te komen en uit je hoofd. Haal een paar keer diep adem desnoods, dat brengt de bloodflow weer wat meer op gang.

We zijn geen robots, hoewel het er soms wel op begint te lijken. We zijn mensen. Robots denken en calculeren alleen, planten voelen, maar denken niet (voor zover ik weet). En wij mensen, wij hebben het beste van beide. Laten we die kwaliteiten dan ook gebruiken!

Als iemand je vraagt “Hoe voel je je?” – zeg dat niet “Ik denk wel goed”, maar neem even een kleine rondleiding in je eigen lijf. Dat lucht op 🙂

Voel!
Het is belangrijk om van tijd tot tijd met je lijf bezig te zijn. Voldoende beweging, sport, af en toe een wandeling, of zelfs een intense vrijpartij (waarbij je niet denkt aan wat je morgenavond wilt eten!!) – het zijn allemaal activiteiten waarbij je je hoofd even leeg kunt maken en kunt voelen.

We werken de heel dag met ons hoofd, en zelfs de meesten van ons hebben een baan waarbij we grotendeels met computers te maken hebben en de hele dag door alleen maar met denkprocessen bezig zijn.

En daarom is het goed om dat gedenk af te wisselen met gevoel 🙂

Gebalanceerd.

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • marilyn schreef:

  Denken,voelen, energie, het staat volgens mij in zeer sterke verbinding met elkaar.
  Vaak krijgt er 1 van de 3 voorrang omdat het handiger is, ongepast, of juist onvermijdelijk.
  Ik geloof dat balans betekent dat je ze allemaal langs gaat om zo op een (uit-)gebalanceerde
  Manier te kunnen antwoorden op de vraag; hoe gaat het met je?

   
 • Jorgen schreef:

  In de westerse wereld zitten veel mensen in hun hoofd en zijn veel mensen vergeten dat de dingen die zij denken voortkomen uit een gevoel wat ze zelf niet meer waarnemen. De Mindfulness trend speelt hier handig en ik moet zeggen ook uiterst effectief op in.

  Mind over Body het wordt wel vaker gezegd, tegelijkertijd het is Mind en Body, Voelen en Denken zijn twee processen die door veel mensen apart worden gezien. Marilyn geeft het al goed aan je geeft 1 van de processen voorrang. Echter het blijkt dat veel mensen Denken dat ze weten hoe ze zich voelen en tegelijkertijd vergeten dat ze bij hun gevoel moeten komen om dat daadwerkelijk te kunnen. Yoga en Meditatie zijn 2 dingen die mij persoonlijk hebben geholpen om dichter bij mijn gevoel te komen. Dit is wellicht een idee voor anderen.

  Thks Rob voor deze post.

  J

   
 • lisa schreef:

  ik zou graag het e-book ontvangen!

   
 • Robert schreef:

  Beste LIsa,

  Je kunt het e-book gratis downloaden via de site. Aan de rechterkant kun je je naam en email adres achterlaten en ontvang je direct het e-book.

   
 • >