De Verleiding van Pessimisme

Inspiratie en Motivatie

3  comments

Als ik je een aantal redenen zou geven waarom de economie in de komende maanden naar beneden zou kelderen door de gigantische schuld die Nederland en Europa heeft – wat kan leiden tot verdere inflatie, en wellicht de ontdekking van een nieuwe CoVID-variant, dan zou je hoogstwaarschijnlijk op z’n minst geïntrigeerd zijn. Wellicht zou dat je zelf een negatieve of pessimistische kijk op de toekomst geven.

Zou ik je daarentegen voorbeelden geven waarom ik denk dat het de komende tijd verder beter zal gaan, door aan te halen dat de gemiddelde levensverwachting verder toeneemt, hoe duurzame energie goedkoper wordt of hoe de kracht van elke nieuwe generatie computerchips drastisch toeneemt, dan zou je waarschijnlijk je schouders ophalen en er niet eens een tweede keer over nadenken.

We weten allemaal dat de pessimist erg intelligent klinkt en, in vergelijking daarmee, de optimist naïef. Maar waarom is dat?

Daniel Kahneman, de auteur van het boek Thinking Fast and Slow zegt dat asymmetrie jegens verlies en het luisteren naar pessimisten een evolutionair kenmerk is. Wanneer je ze rechtstreeks met elkaar vergelijkt, dan lijken verliezen groter dan winsten. Organismes die gevaar belangrijker beschouwen dan kansen, hebben een betere kans om te overleven en zich voort te planten.

We hebben de neiging om niet alleen vanwege evolutionaire redenen aandachtiger naar pessimisten te luisteren, maar ook omdat vooruitgang veel langzamer plaatsvindt dan tegenslag. Vooruitgang gebeurt zelden van het ene op het andere moment, maar bij tegenslagen is dat vaak wel het geval. Omdat tragedies en tegenslagen over kortere tijdsspannen plaatsvinden, is het makkelijker om er een intrigerend en overtuigend verhaal omheen te bouwen. En daarom krijgt het ook meer aandacht.

Om een optimistisch verhaal over de toekomst te maken, moet je naar de lange-termijn kijken. Dit wordt vaak echter wel erg vaag en minder interessant voor je mind.

Wanneer je beseft dat je misschien meer gefascineerd wordt door een pessimist dan door een optimist, dan kan dit inzicht je helpen om minder asymmetrisch te worden in de toekomst. De wereld is beter dan je denkt. En je hebt zelf voor een heel groot deel in de hand hoe die wereld er voor jou uitziet en aanvoelt.

Vooruitgang mag zich dan langzamer openbaren dan tegenslag, terugblikken op je verleden, bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar van je leven, kan je helpen om je pessimistische kijk te verruilen voor een positieve. Kijk eens naar deze vragen en laat je gedachten eens gaan over jouw antwoorden erop.

Welke uitdagingen heb je overwonnen? Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt op persoonlijk vlak? En wat dacht je van je relaties met anderen, spiritualiteit en je werk? Welke momenten kun je daarin terugvinden die je leven op positieve wijze hebben gevormd of hebben bijgedragen aan de kwaliteit ervan?

 Ik weet het – het is niet altijd even makkelijk om je gedachten te laten gaan over alles wat goed aan het leven is. Wellicht heb je daarom baat bij één van de volgende pointers.


Focus op jezelf

Vergelijk jezelf NIET met anderen. Of het nu gaat om je relatie, financiën, status of ontwikkeling; het gras is altijd groener bij een ander en dat zal altijd ook zo zijn. Leg daarom de focus op jouw leven en welke positieve ontwikkelingen JIJ hebt doorgemaakt.

Oorzaak – gevolg

In plaats van een mentaal lijstje af te checken raad ik je aan om de diepte in te duiken bij elke gebeurtenis,  beslissing en actie die je destijds genomen hebt en die ertoe geleid heeft dat je verder bent gekomen. Denk terug aan wat de aanzet was, en welk gevolg die positieve beslissing of actie had. Je zult verbaasd zijn over hoe verstrekkend sommige van die positieve consequenties van dat ene moment waarop die gebeurtenis, beslissing of actie plaatsvond. En vaak ook nog op meerdere facetten van je leven!

Neem de tijd

In een wereld waarin alles snel lijkt te moeten gaan, is het jezelf gunnen om stil te staan bij wie je nu bent, waar je nu staat en welke ontwikkelingen daartoe hebben geleid. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je in het moment beter voelt vanwege de oxytocine die vrijkomt in je lichaam, maar ook voor een oprecht gevoel van dankbaarheid. En dankbaarheid is misschien wel één van de grootste bijdragers voor een gelukkig en optimistisch leven.


Ik ontken het niet. We leven in roerige tijden en dat geeft het gevoel dat ook de toekomst onzeker is. Wat er in de wereld gebeurt heeft niemand volledig in de hand; vaak zelfs hebben we er bijna helemaal geen controle over. Maar desondanks ben je niet aan het toeval overgelaten. Jouw kracht, verantwoordelijkheid en grip op jouw leven ligt in jouw handen. Wat je denkt en voelt, hoe je reageert en welke acties je besluit te nemen om jouw eigen toekomst beter te maken dan je verleden.

Dit proces van ontdekkingen, beslissingen en acties is jouw persoonlijke ontwikkeling en in de afgelopen twintig jaar heb ik me ingezet om de meest relevante kennis en vaardigheden op makkelijke wijze te clusteren en aan te bieden, zodat mensen zoals jijzelf de handvatten hebben om niet alleen meer grip op hun eigen leven te krijgen, maar juist ook meer plezier, geluk en succes te creëren voor de rest van hun leven.

Mijn meest diepgaande en uitgebreide cursus in persoonlijk leiderschap en succes is Choicepoints, een programma dat je op twaalf van de meest belangrijke thema’s in je leven helpt grip te krijgen op jouw interne wereld.

Juist nu meer dan ooit is het van groot belang om je, in plaats van je te laten leiden door wat er om je heen gebeurt, te kiezen hoe je innerlijke wereld er uitziet en op basis daarvan de keuzes te maken die je helpen een mooiere en betere toekomst te ervaren.

Ik wil je daarom gedurende Black Friday en Cyber Monday de gelegenheid geven om voor een zeer scherpe prijs kennis te maken met Choicepoints en te ontdekken welke skills en tools je kunt inzetten om meer grip te krijgen op en leiderschap te hebben over jouw leven.

Bekijk hier hoe Choicepoints jou kan leren meer uit het leven te halen.

De verleiding van pessimisme is soms erg groot. Maar het helpt je in geen enkel geval om werkelijk voluit en volledig te kunnen waarderen hoe bijzonder deze tijd werkelijk is. Al tijdens mijn studie tot HR-professional werd ik meer dan eens een ras optimist genoemd. Een label waar ik stiekem best trots op ben, omdat het reflecteert hoe ik me van binnen voelde. Ondanks mijn zeer turbulente geschiedenis ben ik er nog steeds van overtuigd dat mijn toekomst mooier, beter en rijker is dan ooit tevoren. Het beste moet nog komen. En dat is een mindset die ik jou en al jouw dierbaren gun.

Wat zijn jouw gedachten hierover? Wees eens eerlijk over je dagelijkse gedachten en gedragingen. Ben je eerder geneigd om de toekomst somber in te zien of geloof je dat hij juist juist meer mooie belevenissen voor je in petto heeft? Ik ben oprecht benieuwd naar je. Laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • dank robert, fijn dat je weer stukjes schrijft.

 • Mooi gezegd Pim. Dank je wel voor je positieve reactie!

 • mensen hebben een negatieve bias; ik ben een optimist tot in de kist! en vertrouw volledig op het universum, dat alles doet om je ziel te laten groeien.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!