De Kracht van Aanraking

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

0  comments

Binnen NLP is het gebruikelijk om te praten over woorden – hoe ze te gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken en hoe ze in te zetten als middel om een verbinding sterker te maken. Maar iets wat nogal eens vergeten kan worden bij NLP en diens beoefenaars, is het gebruik van aanraking of gevoel.

Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn eigen ervaring. Een goede vriendin van me, met wie ik vaak koffietjes drink en waarmee ik graag blijpraat over de voortgang van ons beider leven, is zo’n persoon die gevoel inzet. En met effect!

Ergens in de eerste paar keren dat ik met haar van mijn toenmalige werk ‘ontsnapte’ om (ook toen al) samen van een verse espresso te genieten, merkte ik dat zij tijdens haar verhaal heel subtiel contact met me maakte door haar hand even op mijn onderarm of hand te leggen. Heel kort maar, niet langer dan een seconde of wat.

Die aanraking zorgde er bij mij vanaf het begin af aan al voor dat ik me meer op mijn gemak voelde bij haar. Ik had nagenoeg geen contact met mijn andere collega’s – te meer omdat ik toen nog niet echt helemaal op mijn gemak was bij anderen; ik vond mezelf toen al een ietwat stil persoon, een soort silent Bob. Die teruggetrokkenheid resulteerde in een isolatie op mijn afdeling, en een kloof tussen mij en de rest van het bedrijf.

Toch was het deze dame die voor een ander gevoel zorgde bij me. Een gevoel van veiligheid. Van vertrouwen. Onze koffieafspraken ontstonden steeds vaker en ik vond het altijd een heerlijk moment om met haar de deur van het bedrijf achter me te sluiten, een tafeltje bij de espressobar te vinden en op te kunnen gaan in een wereld gecreëerd door en enkel onderhouden tussen ons.

Het is niet dat er verliefdheid opspeelde, want ik wist dat ze getrouwd was en een kindje had, maar het was het gevoel van vertrouwen, en het idee dat ik meer werd begrepen in datgene wat ik met haar kon delen over mezelf en de onderwerpen waar we het over hadden.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder, maar nog steeds hebben we een fantastisch contact. Met regelmaat doen we nog steeds koffietjes en nog altijd raakt ze even mijn hand of arm aan als ze iets tegen me zegt.

Dat kleine gebaar, dat zorgt er bij mij altijd weer voor dat ik me gezien voel.

Mijn moeder is ook zo’n persoon die de kracht van aanraking goed weet toe te passen. Niet alleen bij mij, maar ook bij anderen – vrienden, kennissen, zelfs cursisten die komen leren zijde schilderen – ze weet het dusdanig toe te passen op een bijna bewust onmerkbare wijze dat ze wordt gezien als een warm, liefdevol en interessant persoon. En dat is ze ook.

Effect van aanraking
Wat er gebeurt als je aanraking toepast, is niet altijd met 100% zekerheid te zeggen. Er kunnen onbewuste triggers bovenkomen, negen van de tien keer zijn dit wel positieve triggers.

Probeer het eens. Kijk voor jezelf wat de resultaten zijn en zie wat voor een kracht aanraking kan hebben in jouw contacten, zowel privé als zakelijk.

Op ons succes!

Robert


Tags

aanraking, gevoel, NLP, veiligheid, vertrouwen


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!