De 2 Strategieën Die Echt Contact Maken Bewerkstelligen

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties, Word Een Expert In Communicatie

1  comments

 

 

Een man komt zijn huis binnen na een lange dag werken en ziet zijn vrouw in de keuken het eten voorbereiden. Moe als hij is, sjokt hij naar haar toe en geeft haar een kus op haar wang. De vrouw reageert lichtelijk geagiteerd en duwt de man van zich af, zodat ze verder kan met haar voorbereidingen voor hun gezamenlijke avondmaal.

Als jij in dit verhaal de man zou zijn, hoe zou je dan reageren? Zou je verontwaardigd zijn, of juist boos? En hoe zou je je voelen als je in de schoenen zou staan van de vrouw?

Voor de meesten van ons geldt dat, in welke positie je ook zou staan, je je niet prettig zou voelen (en misschien is dat zelfs nog wel een understatement). En de kans is zelfs aanwezig dat je je afgewezen voelt, om dat wat je ervaart als gevolg van de actie van de ander, zij het in woorden of daden.

Het is lang niet altijd even makkelijk om jezelf in de schoenen van de ander te verplaatsen en te begrijpen waarom de ander doet, wat hij of zij doet. Je ziet enkel het resultaat van je eigen actie naar de ander, en die blijft vaak zonder duidelijke reden achter in een situatie.

Natuurlijk kun je de ander vragen naar de reden van hun gedrag of respons, en soms is dat niet altijd de beste weg om in te slaan. Antwoorden als ‘Gewoon”, “Dat vind ik niet leuk” of “ik ben bezig” geven vaak maar een half antwoord, als ze dat al in de eerste plaats doen.

De vraag is dus: wat kan je zelf doen om zo’n situatie te vermijden, of te voorkomen?

In dit artikel geef ik je de twee praktische “routes” die je kunt gebruiken om elke vorm van communicatie of contact met een ander soepeler en beter te laten verlopen.

Het zijn deze twee basisprincipes van communicatie, die je in staat stellen om de filters waarmee je door je eigen ogen jouw realiteit ziet, in te zetten, zodat je op dezelfde situatie een andere realiteit ziet, en daarmee dus ook een andere aanpak kunt creëren om in contact met elkaar te komen.

Klinkt technisch? Laat ik je uitleggen wat ik bedoel.

De manier waarop je de wereld om je heen ervaart, is gebaseerd op dat wat je gelooft, hoe je op dat moment in je vel zit en daar waar je op focust. Dat wat je gelooft is, net als voor het overgrote deel waar je op focust, een onbewust proces; dat wil zeggen dat je er niet bij stilstaat dat dit proces zich afspeelt. Hoe je in je vel zit is voor het overgrote deel een bewust proces, omdat je direct de gevolgen ervaart van de emotionele staat waarin je verkeert.

Wanneer je dus moe je eigen huis binnenkomt en je partner een kus wilt geven, dan projecteer je diezelfde energie op je partner. Dat op zichzelf kan al een reden zijn voor je geliefde om je van hem of haar af te duwen.

Maar het draait niet alleen om je eigen energie aanpassen, wanneer je je partner tegemoet treedt (iets wat we allemaal van tijd tot tijd vergeten) – je bewust worden van het proces waar de ander zich in bevindt is eveneens een clou, dat je de gelegenheid biedt om je contact en communicatie met hem of haar te verbeteren.

Verander je Perceptie
De eerste manier waarop je je contact met de ander kunt veranderen en verbeteren, is door je perceptie, over dat wat er bij de ander gebeurt, aan te passen. Kan het zijn dat je partner zo gefocust is op haar eigen project, dat ze niet geïnterrumpeerd wil worden en ze daarom jou van zich afduwt? Kan het zijn dat je timing niet de beste is? Kan het zijn dat ze liever écht contact met je wil maken en niet alleen maar voor een vermoeide kus op de wang wil gaan?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom iemand doet wat hij doet, en dat wat je ziet als gevolg van iemands beslissing, is slechts het eindproduct; de reactie.

Door je perceptie te veranderen, vermijdt je een gedachtenproces, dat zich in sneltreinvaart kan openbaren en manifesteren tot een mening, waarbij jij je afgewezen voelt, omdat de ander je niet ziet of handelt op een manier, waarvan je verwacht of vindt dat de ander moet reageren en er uiteindelijk een miscommunicatie ontstaat, waarbij de verwijten over en weer vliegen – allemaal gebaseerd op een perceptie die zich heeft weten om te toveren tot een interpretatie en vervolgens een realiteit die rigide en onbeweeglijk is geworden: de jouwe.

Verander Je Procedure
In niet alle gevallen is het je perceptie die voor een reactie zorgt, waarbij je je afvraagt hoe dit nu in vredesnaam tot stand is gekomen. Soms is het je aanpak, je timing of de manier waarop je handelt; je procedure waarmee je een situatie ingaat.

Bedenk, dat als je staat te koken je niet alleen gefocust bent op het klaarmaken van het eten, want in zekere zin kijk je er ook naar uit om samen met je partner aan de eettafel te zitten om het contact wat je met elkaar wil hebben te verdiepen en te verbreden (en niet alleen de dagelijkse gebeurtenissen doornemen als persoonlijke nieuwslezer).

Wanneer je geliefde dan thuiskomt en je een slappe zoen geeft op je wang, dan kan de intentie nog zo goed zijn van hem, maar dan is zijn timing daarin niet de beste. Immers, je wilde wachten tot je echt tijd had voor elkaar en niet zo even tussen de bedrijven door elkaar herkennen.

In plaats van hem van je af te duwen omdat zijn timing niet goed is, kun je je procedure ook aanpassen en hem zeggen dat je speciaal voor vandaag een romantische en smakelijke maaltijd aan het klaarmaken bent, zodat je echt wat quality-time met elkaar kunt doorbrengen.

Ook als je in de schoenen staat van de ander en je ziet dat de ander bezig is met iets waarbij hij of zij de focus heeft op iets anders dan jou, verander dan je aanpak. Kom met een andere energie, bereid jezelf eerst voor op een liefdevolle ontmoeting met je partner en creëer de beste setting om je partner te ontmoeten.

Soms is het je perceptie, soms je procedure en soms beiden, die er voor zorgen dat je een goede connectie en communicatie kunt creëren. Onthoud dat het niet altijd zo is zoals het lijkt, zeker als je enkel door je eigen ogen kijkt naar de situatie.

Je aanpassingsvermogen is een enorme toevoeging om een betere communicatie en een sterker contact met elkaar te maken, waarbij je nieuwsgierigheid naar de ander groter is dan eventuele oordelen over zijn gedrag. Dit is wat werkelijke verbinding voor mij betekent.

Hoe ga jij om met situaties waarbij je niet altijd de gewenste resultaten hebt die je wilt? Wat zijn jouw tips om écht contact met een ander te kunnen maken?

Deel dit artikel op de sociale media door op de knoppen hierboven te klikken en geef je reactie hieronder.

Let’s connect!

Op jouw succes,

Robert

 


Tags

echt contact maken, hoe maak je contact met anderen


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Ik ga hem delen onder studenten aan wie ik zo juist een training gesprekstechnieken heb gegeven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!