[calc id=713]
Vorige week had ik het over het nemen van je rust. Vandaag schrijf ik over de tegenhanger ervan: actie nemen.
Naar aanleiding van een aantal opeenvolgende gebeurtenissen en opmerkingen die ik de afgelopen week heb verzameld, besloot ik deze column te schrijven.
Wist je dat als je 100 jaar oud wordt, je slechts 36.525 dagen (inclusief schrikkeldagen) hebt geleefd? Toen ik dat uitrekende stond ik versteld van het lage aantal. 36.525 dagen. Al snel berekende ik hoeveel dagen ik er nu al op heb zitten en met mijn 29 jaar en paar maanden zijn dat toch gauw al z0’n 10.691 dagen oud.
10.000 dagen!? Wat weinig.
Ervan uitgaande dat je 100 jaar oud wordt en dus de 36.525 dagen volmaakt, bekijk eens hoe oud je nu bent en hoeveel dagen je nu al hebt geleefd. Makes you think right…
Wat is er gebeurd met die tijd? Wat valt er nog te doen in de tijd die over is? En misschien de belangrijkste vraag van alles nog: hoe kijk je nu naar je leven?
Afgelopen week was ik bij de uitvaart van de tante van mijn moeder. Een mooie en bijzondere plechtigheid en eerbetoon aan een vrouw die 86 jaar voor vele mensen haar hart, aandacht en liefde heeft gegeven.
Hoewel ik haar niet vaak heb ontmoet, heb ik haar in de laatste paar weken van haar leven regelmatig aan de telefoon gesproken. Omdat zij, net als ik, vrijwel geen gezichtsvermogen meer had (naast nog andere zeer vervelende en limiterende kwalen als Parkinson), bedachten we dat we wel eens een aantal raakvlakken zouden kunnen hebben. En dus besloten we om elke vrijdag met elkaar aan de telefoon te gaan zitten.
Elke keer weer was het een boeiend gesprek dat over duizend en één dingen ging – met name omdat tante er nar vroeg. Hoewel ze niet in staat was om zelfstandig te leven, zorgde ze er wel voor dat haar interne wereld zich bleef uitbreiden door aan anderen te vragen wat hen bewoon in hun leven. Oprechte nieuwsgierigheid, een ware kwaliteit.
In die telefoongesprekken heb ik haar enkele passages voorgelezen uit mijn boek en praatten we over wat NLP precies inhoudt. We hadden het over doorzettingsvermogen en omgaan met tegenslagen en obstakels – iets wat we denk ik beiden in de afgelopen jaren wel veelvuldig hebben meegemaakt.
Tijdens de uitvaart – ik denk dat het was tijdens een muziekstuk – dwaalden mijn gedachten even weg, even weg van het nu. En ik merkte dat mijn gedachte mij meenam naar hoe deze voor mij bijzondere dame geleefd zou moeten hebben. Wat zou ze meegemaakt hebben? Wie zou ze ontmoet hebben? En hoe zouden anderen haar herinneren?
Die laatste vraag werd sneller beantwoord dan ik had verwacht, want een ieder die het woord nam om iets over zijn of haar ervaringen met tante (of Omi, zoals ze genoemd werd) te delen, vertelde een verhaal over een vrouw die een grote impact heeft gehad op de levens van henzelf en anderen om hen heen.
86 jaar. Oftewel zo’n 31.600 dagen.
Mijn punt is deze: bekijk je leven eens vanuit een andere hoek. In plaats van in jaren te rekenen, bekijk en calculeer eens hoe oud je in dagen bent. Misschien dat je dan beseft dat je van het totaal aan dagen (ergens tussen 28.000 en 33.000 dagen) er waarschijnlijk al een derde of zelfs al de helft van geleefd hebt.
Hoe heb je die dagen ingevuld?
In de opbouwfase van je leven, de eerste 5.000 dagen van je leven, ben je druk bezig met het tot je nemen van informatie, overtuigingen, normen en waarden die bij je horen. Vaak zijn deze doorgegeven door je ouders of andere invloedrijke personen in je leven.
In de tweede 5.000 dagen (tot je 27e levensjaar ongeveer) ben je aan het onderzoeken welke van die overtuigingen, vaardigheden en normen en waarden nog steeds bij je passen en welke je wilt houden en welke niet.
Voor de meesten van ons begint langzamerhand vanaf ons 10.000e levensdag de wereld anders te draaien. Langzaam worden we zelfbewuster, maken we andere keuzes op basis van nieuwe inzichten en geloven we ofwel dat we ons leven niet in de hand hebben ofwel dat we stukje bij beetje ons leven kunnen vormgeven.
Ik stel voor om dit laatste te doen. Design your life.
En met de klok tikkende – God mag weten hoeveel dagen ons nog resten – lijkt het me geen overbodige luxe om te zeggen: wat kan ik vandaag doen om te zorgen dat ik nu, én morgen, nog meer kan genieten van mijn leven, anderen kan helpen en het enorme potentieel wat in mijn schuilt zo veel mogelijk kan benutten?
Vul je dagen in met nuttige en waardevolle dingen die goed voor jou en anderen voelen.
Bedenk eens hoe je op je leven zou willen terugkijken als je op dag 36.525 zou staan? Wat wil je bereikt hebben? Hoe wil je geleefd hebben? Hoe wil je liefgehad hebben? In hoeverre wil je ertoe gedaan hebben?
Maak van je leven geen automatisme. Er komt een dag waarop je leven zal eindigen. En wanneer dat is, dat weet niemand. Maar dat het komt, dat weet iedereen. In plaats van te gaan zitten afwachten tot dat moment komt, gebruik en benut de tijd die je hebt zo veel en zo goed als mogelijk. Alleen op die manier creëren we allen een wereld waarin we onszelf tot het volste kunnen laten zien.
Om je een indicatie te geven hoeveel dagen oud je bent heb ik bovenaan deze post een applicatie geplaatst waar je kunt uitrekenen hoeveel dagen oud je bent. Typ in de eerste tabel je geboortedatum in, en typ in tabel twee de datum van vandaag in. Klik vervolgens op 'Caclulate' en je ziet hoeveel dagen oud je vandaag bent.
Op ons succes,
Robert
contributie, dagen, Doelen, genieten, invulling, kwaliteit van leven, leeftijd, leven, succes, vervullen
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.