februari 20

9 comments

Days Of Our Lives

By Robert


 

[calc id=713]

——————————————————————————————————————-

Vorige week had ik het over het nemen van je rust. Vandaag schrijf ik over de tegenhanger ervan: actie nemen.

Naar aanleiding van een aantal opeenvolgende gebeurtenissen en opmerkingen die ik de afgelopen week heb verzameld, besloot ik deze column te schrijven.

Wist je dat als je 100 jaar oud wordt, je slechts 36.525 dagen (inclusief schrikkeldagen) hebt geleefd? Toen ik dat uitrekende stond ik versteld van het lage aantal. 36.525 dagen. Al snel berekende ik hoeveel dagen ik er nu al op heb zitten en met mijn 29 jaar en paar maanden zijn dat toch gauw al z0’n 10.691 dagen oud.

10.000 dagen!? Wat weinig.

Ervan uitgaande dat je 100 jaar oud wordt en dus de 36.525 dagen volmaakt, bekijk eens hoe oud je nu bent en hoeveel dagen je nu al hebt geleefd. Makes you think right…

Wat is er gebeurd met die tijd? Wat valt er nog te doen in de tijd die over is? En misschien de belangrijkste vraag van alles nog: hoe kijk je nu naar je leven?

Afgelopen week was ik bij de uitvaart van de tante van mijn moeder. Een mooie en bijzondere plechtigheid en eerbetoon aan een vrouw die 86 jaar voor vele mensen haar hart, aandacht en liefde heeft gegeven.

Hoewel ik haar niet vaak heb ontmoet, heb ik haar in de laatste paar weken van haar leven regelmatig aan de telefoon gesproken. Omdat zij, net als ik, vrijwel geen gezichtsvermogen meer had (naast nog andere zeer vervelende en limiterende kwalen als Parkinson), bedachten we dat we wel eens een aantal raakvlakken zouden kunnen hebben. En dus besloten we om elke vrijdag met elkaar aan de telefoon te gaan zitten.

Elke keer weer was het een boeiend gesprek dat over duizend en één dingen ging – met name omdat tante er nar vroeg. Hoewel ze niet in staat was om zelfstandig te leven, zorgde ze er wel voor dat haar interne wereld zich bleef uitbreiden door aan anderen te vragen wat hen bewoon in hun leven. Oprechte nieuwsgierigheid, een ware kwaliteit.

In die telefoongesprekken heb ik haar enkele passages voorgelezen uit mijn boek en praatten we over wat NLP precies inhoudt. We hadden het over doorzettingsvermogen en omgaan met tegenslagen en obstakels – iets wat we denk ik beiden in de afgelopen jaren wel veelvuldig hebben meegemaakt.

Tijdens de uitvaart – ik denk dat het was tijdens een muziekstuk – dwaalden mijn gedachten even weg, even weg van het nu. En ik merkte dat mijn gedachte mij meenam naar hoe deze voor mij bijzondere dame geleefd zou moeten hebben. Wat zou ze meegemaakt hebben? Wie zou ze ontmoet hebben? En hoe zouden anderen haar herinneren?

Die laatste vraag werd sneller beantwoord dan ik had verwacht, want een ieder die het woord nam om iets over zijn of haar ervaringen met tante (of Omi, zoals ze genoemd werd) te delen, vertelde een verhaal over een vrouw die een grote impact heeft gehad op de levens van henzelf en anderen om hen heen.

86 jaar. Oftewel zo’n 31.600 dagen.

Mijn punt is deze: bekijk je leven eens vanuit een andere hoek. In plaats van in jaren te rekenen, bekijk en calculeer eens hoe oud je in dagen bent. Misschien dat je dan beseft dat je van het totaal aan dagen (ergens tussen 28.000 en 33.000 dagen) er waarschijnlijk al een derde of zelfs al de helft van geleefd hebt.

Hoe heb je die dagen ingevuld?

In de opbouwfase van je leven, de eerste 5.000 dagen van je leven, ben je druk bezig met het tot je nemen van informatie, overtuigingen, normen en waarden die bij je horen. Vaak zijn deze doorgegeven door je ouders of andere invloedrijke personen in je leven.

In de tweede 5.000 dagen (tot je 27e levensjaar ongeveer) ben je aan het onderzoeken welke van die overtuigingen, vaardigheden en normen en waarden nog steeds bij je passen en welke je wilt houden en welke niet.

Voor de meesten van ons begint langzamerhand vanaf ons 10.000e levensdag de wereld anders te draaien. Langzaam worden we zelfbewuster, maken we andere keuzes op basis van nieuwe inzichten en geloven we ofwel dat we ons leven niet in de hand hebben ofwel dat we stukje bij beetje ons leven kunnen vormgeven.

Ik stel voor om dit laatste te doen. Design your life.

En met de klok tikkende – God mag weten hoeveel dagen ons nog resten – lijkt het me geen overbodige luxe om te zeggen: wat kan ik vandaag doen om te zorgen dat ik nu, én morgen, nog meer kan genieten van mijn leven, anderen kan helpen en het enorme potentieel wat in mijn schuilt zo veel mogelijk kan benutten?

Vul je dagen in met nuttige en waardevolle dingen die goed voor jou en anderen voelen.

Bedenk eens hoe je op je leven zou willen terugkijken als je op dag 36.525 zou staan? Wat wil je bereikt hebben? Hoe wil je geleefd hebben? Hoe wil je liefgehad hebben? In hoeverre wil je ertoe gedaan hebben?

Maak van je leven geen automatisme. Er komt een dag waarop je leven zal eindigen. En wanneer dat is, dat weet niemand. Maar dat het komt, dat weet iedereen. In plaats van te gaan zitten afwachten tot dat moment komt, gebruik en benut de tijd die je hebt zo veel en zo goed als mogelijk. Alleen op die manier creëren we allen een wereld waarin we onszelf tot het volste kunnen laten zien.

Om je een indicatie te geven hoeveel dagen oud je bent heb ik bovenaan deze post een applicatie geplaatst waar je kunt uitrekenen hoeveel dagen oud je bent. Typ in de eerste tabel je geboortedatum in, en typ in tabel twee de datum van vandaag in. Klik vervolgens op ‘Caclulate’ en je ziet hoeveel dagen oud je vandaag bent.

Op ons succes,

Robert

 

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Hallo Robert,
  Leuke post met mijn dikke 14000 dagen zit ik wat hoger, gelukkig word ik een dikke 150, oftewel 54 787 dagen. Zit ik nog niet eens op 25%.

  Ten aanzien van actie, ben ik sowieso van mening dat Action speaks louder than words. Wanneer je alleen zegt dat je dingen doet ben je een praatjesmaker, wanneer je doet wat je zegt ben je daadkrachtig. Wat wil je liever zijn?

  Ik zie je snel
  grt
  J

   
 • Ik ben nu 14,857 dagen oud, en als ik me bedenk wat ik die 14,857 dagen al mee gemaakt heb, dan kan ik niet helemaal zeggen dat ik “stil gezeten heb”.
  Ik had, vast en zeker, nog veel meer kunnen beleven, maar de geschiedenis heeft het tegendeel bepaald.
  En de toekomst, de komende 23,168 dagen (bij benadering) ?? Daarin hoop ik nog een hoop positieve, en iets minder negatieve ervaringen te hebben !
  Ik ga er voor !!

   
 • Goed om te horen Paul!
  Je intentie om ouder dan 100 jaar te worden vind ik een geweldig streven, en de vraag die ik je dan ook graag wil meegeven is: hoe wil je precies die 23.000+ dagen invulling geven? Wat wil je nog doen met je leven? Waar wil je uiteindelijk op terugkijken?

  Bedankt voor je reactie.

  Robert

   
 • Jorgen, super dat je 150 jaar oud wordt! Wat een rijk (vervolg van je) leven zul jij hebben!

  Ik ben het met je eens, dat daden meer betekenis hebben dan woorden. Ik zeg vaak dat een miljoen euro makkelijker is uitgesproken dan verdiend, en daarmee onderbouw ik je uitspraak.

  We hebben allen een gelimiteerde tijd. En de vraag die ik met deze blog stel is: wat wil je doen in de tijd die je ter beschikking hebt gekregen?

  Zoals je weet geloof ik in de kracht van de mind, en met de juiste tools bereik je precies datgene waar je je zinnen op zet.

  Bedankt voor je reactie.

  Tot gauw.

  Robert

   
 • We brainen een end weg met z’n tweeen en de dagen optellen verbaasde ons op zo’n manier dat het aantal zo willekeurig, niet in ronde getallen, weinig is eigenlijk.

  Het is een goeie bewustwording om je te realiseren dat ieder moment een stukje van je leven in beslag neemt, hoe lang en hoeveel je ook maar hebt, iedere dag gaat eraf en kun je onvergetelijk maken 🙂

  Ik spaar een hoop mooie dagen met je op en draag ze iedere dag lekker met me mee!

   
 • Ja Bo, het was echt een verbazingwekkende ontdekking. We gaan er van uit dat we ontzettend veel jaren voor ons hebben, zeker als we jong zijn. Nadenken over wat de toekomst voor ons betekent doen we nauwelijks. En als we dan eenmaal ‘echt begonnen zijn’ aan ons leven (voor velen zo vlak na hun schoolperiode), dan zijn we vaak vergeten wat we werkelijk willen, of we hebben het weggestopt op zo’n diepe, duistere en onbereikbare plek in onszelf dat we niet meer geloven dat het leven maakbaar is. Het gevolg: leven zonder doel, zonder al te veel genot en in sommige gevallen zelfs geleefd worden.

  Door je bewust te worden van de beperkte hoeveelheid tijd (dagen of jaren; dagen vind ik persoonlijk beter te bevatten omdat zo’n periode korter is en makkelijker voor te stellen), besef je misschien (en hopelijk) ook meer dat je niet het eeuwige leven hebt en alles maar voor je uit kunt schuiven… tenzij je natuurlijk geen ene moer geeft om je eigen leven en de inhoud ervan 🙂

  Elk stukje is inderdaad in potentie een onvergetelijk deel van je leven. Het is in staat je leven te verrijken, je comfortzone te vergroten en het plezier ervan te doen toenemen. Leef elk moment bewust – dat maakt het leven in het nu geweldig, en dat maakt het werken naar een doel fenomenaal!

  Ik ben blij dat ik flink wat dagen met je mag doorbrengen. We brainen veel, we sparren veel en we hebben ontzettend eel plezier. De exacte ingrediënten voor een boeiend, heerlijk en ontzettend leuk leven 🙂

  Dank je.

  Robert

   
 • Ha, ik heb al 24.603 dagen geleefd, en wil een feestje op de 25.000 ste dag!!
  Liefs van Mam

   
 • @Mam: daar gaan we voor zorgen! Dat is dan op 24 maart 2012.

   
 • Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through
  some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >