blijvende Verandering Komt Van Binnenuit

Blijvend Succes Komt Van Binnenuit

Afgelopen week zat ik in een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Je zou wellicht denken “Iemand die al zo veel jaren bezig is en anderen leert om succesvoller en gelukkiger te zijn in zowel het persoonlijke alsook het professionele leven hoeft toch niet meer een training te volgen voor persoonlijke ontwikkeling? Het tegendeel is waar.

Elke stap die we voorwaarts nemen, levert nieuwe inzichten, nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden op, die we allen kunnen inzetten om huidige uitdagingen aan te pakken en gemakkelijker een leuker en ‘more fulfilling’ leven te leiden.

Tegelijkertijd leveren nieuwe ‘gebieden’ ook nieuwe uitdagingen op. Wanneer je je op onbekend terrein begeeft, dan kun je ook niet volledig anticiperen wat er komen gaat. En dat is hetzelfde met jouw persoonlijke groei.

Om de persoon te worden die je wilt zijn, betekent het dat je vanaf het punt waar je je nu bevindt stappen neemt om daar te komen. Onderweg leer je nieuwe vaardigheden en gaat het je steeds gemakkelijker af om met bepaalde uitdagingen om te gaan. Maar wanneer je je doel behaald hebt, houd je ontwikkeling dan op? Nee, natuurlijk niet.

Geluk en succes is nooit een definitief doel; het is een proces. En dat proces maakt je telkens een stukje beter – in de kwaliteiten die je bezit, in de vaardigheden die je ontwikkelt en verbetert, en in de persoon die je uiteindelijk wordt. Het mooie is: er is geen plafond.

Voor sommige mensen kan dat ontmoedigend werken. “Altijd maar doorgaan” en “Er komt nooit een einde aan” zijn enkele van de antwoorden die ik vaak te horen krijg. Mijn antwoord is simpel en kort: hoeveel sta je jezelf toe om nu gelukkig te zijn?

Zoals ik in mijn boek Geef Nooit Op heb beschreven: Cherish the chase as much as you treasure the trophy. Het gaat niet zozeer om de eindbestemming, als wel om de route die je aflegt om er te komen. Want het is de weg die je maakt tot de persoon die je moet zijn om je doel te bereiken.

In het In Zicht seminar vertel ik dat doelen stellen belangrijk is, maar waarom het nog belangrijker is om een interne shift te maken die je maakt tot de persoon die je wilt worden. Want iedereen kan een doel behalen op basis van doorzettingsvermogen of geluk. Maar het behalen van alle doelen, keer op keer, dat is iets wat alleen diegenen kunnen doen die de verandering van binnenuit maken.

Met de training van afgelopen week heb ik niet alleen een aantal oude en niet-ondersteunende overtuigingen en gewoontes los kunnen laten, maar heb ik ook een begin gemaakt met het nemen van de volgende stappen om nog meer geluk, plezier, succes en vrijheid te ervaren. En zeg nou zelf: hoeveel meer sta jij jezelf toe om gelukkiger, blijer, succesvoller en vrijer te zijn?

Welke stap kun jij nemen om dichter bij jouw ideale IK te komen?

Op jouw succes,

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>