Verandering komt niet vanzelf. Het is een gevolg van actie, een resultaat, nooit een oorzaak. We zeggen tegen onszelf ‘Ik zou eigenlijk wat aan mijn (…) moeten doen, omdat, … . Een uitspraak die zelden tot actie overgaat, en velen geïmmobiliseerd houdt, vanwege een mentale overtuiging die hieraan ten grondslag ligt. Tijdens een interessant gesprek met twee creatieve mensen over het opzetten van evenementen, kwam de vraag “Hoe krijg je mensen zover om een andere mindset aan te nemen en ze te laten inzien dat er meer mogelijkheden zijn dan beperkingen?”naar voren. Wat zorgt nou verandering?
De vraag werd toegelicht met een voorbeeld. “Sommige mensen kunnen zich voorstellen dat zij niet in staat zijn om iets in hun leven te veranderen, zeker als ze al een tijd in de situatie zitten waar ze het liefst verandering in zouden willen. Als ze dan bijvoorbeeld naar jou kijken, dan zouden ze kunnen denken dat jij geluk en mazzel hebt gehad, en dat het jou makkelijk afgaat omdat je er aanleg voor hebt.”
Ik kon me goed voorstellen wat hij bedoelde. Zelf heb ik ook aan het begin gestaan van mijn eigen ontwikkeling. Het moment dat ik bij een lezing over persoonlijke groei aanwezig was, en hoorde dat succes niet alleen voor ‘de ander’ was weggelegd, bedacht ik in stilte dat de spreker makkelijk praten had, want hij stond niet in mijn schoenen: geen goede gezondheid, te weinig geld, geen diploma’s, en zo nog een paar andere argumenten. Hoe kon iemand nou zo makkelijk zeggen dat ik meer van mijn leven kon maken dan de huidige situatie waarin ik me bevond?
Verandering: noodzaak of optie?
De andere creatieveling kwam, nog voordat ik met mijn eigen antwoord kon komen, al met de kern van de oplossing: “Ik denk dat mensen die niet willen veranderen ook niet veranderen, en dat mensen alleen bereikt worden als ze open staan om hun situatie te veranderen.” – Yes!
In de regel pakken mensen een probleem of uitdaging in hun leven aan, wanneer ze geen andere oplossing meer zien en de verandering een noodzaak wordt in plaats van een optie. Wanneer je overweegt om een aspect in je leven te veranderen (bijvoorbeeld stoppen met roken, een paar kilo’s afvallen of een nieuwe relatie aangaan), maar er is nog geen noodzaak om de huidige situatie te veranderen – je bent nog niet ziek, je ziet er ook nog best aantrekkelijk uit met die extra kilo’s en je doet het eigenlijk best prima als single – dan blijft er altijd de verleidelijke optie van immobiliteit aanwezig, omdat dit de minste energie vergt. Mensen veranderen pas als de pijn van de situatie groter is dan de angst om de verandering aan te gaan.
Pijn – Plezier
We doen allemaal datgene wat we doen uit twee overwegingen: pijn of plezier. Ofwel we hebben plezier in dat wat we doen en gaan er daarom mee door, ofwel we ervaren pijn (fysiek, psychisch, emotioneel) en willen daar zo ver mogelijk vandaan gaan staan. Wanneer iets ongemakkelijk is, maar we kunnen nog wel dat blijven doen wat we gewend zijn te doen (je gewoontes), dan is verandering optioneel. Is de pijn dusdanig groot, dan is verandering niet optioneel meer, maar een must.
Voor mensen die denken dat zij niet in staat zijn om een aspect in hun leven te veranderen, omdat hun situatie hen niet in staat stelt dat te doen, geldt over het algemeen dat zij niet open staan om ook daadwerkelijk iets te veranderen aan de situatie, omdat deze nog niet erg genoeg is. Het klinkt misschien oneerbiedig om te zeggen, en als je bedenkt waarom je zelf niet stopte met roken, die paar kilo’s kwijt raakte of je baas om opslag vroeg, dan is de kans zeer reëel dat dat niet gebeurde omdat je huidige situatie nog comfortabel genoeg was om het pad van verandering in te slaan.
Ben je klaar voor verandering?
We hebben allemaal argumenten waarom we iets niet doen, of iets wat we niet optimaal vinden (of zelfs schadelijk is voor ons) wel doen. De vraag die je jezelf het beste kunt stellen is dan: ben ik klaar voor verandering?
Deze vraag kan twee antwoorden geven: ja of nee. Is je antwoord nee, stel jezelf dan de volgende vraag: wat kan ik doen om de verandering als een noodzaak te gaan zien in plaats als een optie? Deze manier van vraagstelling stimuleert je brein om te zoeken naar antwoorden die je kunnen helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren.
Je antwoord kan natuurlijk ook al direct ‘ja!’ zijn, wat inhoudt dat je er genoeg van hebt om wat betreft dit aspect (je huidige situatie) in te blijven zitten en iets beters zoekt. Een goede manier wat je helpt is een plan van aanpak. Wat kun je doen om de situatie te veranderen? Misschien is het om twee keer per week een uur te gaan sporten als je die extra kilo’s nu eindelijk eens kwijt wilt zijn, misschien is het een vriend of vriendin met wie je iets actiefs kunt gaan doen, misschien is het een kleinere maatregel die over langere termijn zorgt voor je gewenste resultaat (bijvoorbeeld elke dag twintig minuten wandelen). Wat het ook is dat je wilt bereiken – een betere gezondheid, betere financiële situatie, liefde, werk waar je gepassioneerd over bent – het is allemaal mogelijk wanneer je bereid bent om verandering aan te gaan.
Succes is niet alleen voor de ander weggelegd, het start met een mindset die je ondersteunt de kwaliteit van je leven te vergroten.
Op ons succes!
Robert
Als je dit artikel over verandering waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Social Mediaknoppen hieronder tellikken, zodat zij ook profiteren van deze informatie.
Wouw, dank je voor de positieve mindset vraagstelling naar jezelf!
Hallo Robert,
Wederom sla je spijker op de kop. Mensen veranderen enkel alleen als ze de optie niet meer hebben maar een noodzaak. Hetzij doordat ze veel geleerd hebben of dat ze te vaak pijn geleden hebben. Plezier of pijn zijn de factoren die bewust of onbewust de doorslaggevende reden zijn van verandering.
Zelf heb ik die ook ervaren toen in 2004 een chirurg tegen mij zei dat als ik niet drastisch veel gewicht zou afvallen dat ik dan hooguit nog misschien 5 jaar te leven had. Dan is het geen optie meer maar een NOODZAAK! Een levensnoodzaak werkelijk. Toen ben ik dus begonnen met een geheel traject dat er niet alleen voor gezorgd heeft dat ik veel gewicht ben kwijt geraakt, 180 kilo. Maar ook dat ik nog leef en onlangs mijn 50e verjaardag kon vieren. Plus ik heb een gezondheid die enorm verbeterd is. En ik kan nu fysiek veel meer dan ik voorheen kon. Daarbij geniet ik ook nog eens heel veel meer van het leven en al het moois dat ik mag mee maken in mijn nieuwe leven na de verandering.
Bedankt voor dit mooi artikel. Mijn antwoord is JA! Ik wil nog steeds veranderen, groeien en doorgaan met ontdekken wat er allemaal nog meer in het leven zit en wat me dat kan bieden en hoe ik dat aan anderen kan doorgeven.
Groetjes,
Eric Verberne
Nederlands Kampioen Afvallen.
Hallo Robert,
IK ben zeker klaar voor verandering. Eind 2012 heb ik besloten om mijn freelance werkzaamheden op locatie te stoppen en te veranderen in een echt bedrijf dat deze werkzaamheden uitvoert vanuit een eigen kantoor.
Ik help secretaressen met het veranderen van hun mindset over hun functie. Plezier en efficiëntere werken met inzet van sociale media en online hulpmiddelen zijn hierbij kernfactoren. Moeten secretaressen veranderen? Zeker wel. Kan ik ze daarbij helpen? Jazeker. Ik ben veelvuldig van baan veranderd, altijd zoekend naar nog meer informatie, het beste uit mezelf te halen en variatie. Dit heeft ertoe geleid dat ik 10 jaar geleden mijn baan kon opzeggen en als freelancer aan de slag kon.
De pijn van het werken op locatie waardoor mijn kinderen toch weer naar de kinderopvang moesten, de regels van de opdrachtgevers, de extra werkuren in de avond en het reizen hebben mij aangezet tot de verandering van bedrijfsactiviteiten vanuit mijn eigen kantoor. En ik ben er helemaal klaar voor!