Als De Dood

Inspiratie en Motivatie

4  comments

  Je hebt er vast wel eens bij stilgestaan. De dood. Maar hoe vaak heb je dit onderwerp met anderen besproken? Het lijkt iets te zijn wat alleen ter sprake komt bij begrafenissen, terminale mensen en bejaarden. En toch wacht de dood ons allemaal op. Al op jonge leeftijd geloofde ik dat de dood voor mij niet het einde betekende. Ja, misschien wel van mijn leven op deze aardbol, maar zeker niet in mijn universele bestaan. Ik heb dan ook dikwijls nagedacht over de dood. Misschien om dat mijn Schorpioen-sterrenbeeld gefascineerd is door het morbide, misschien omdat ik op vroege leeftijd al wist dat mijn leven niet over rozen zou gaan en ik meer dan eens de dans met de dood zou hebben. Een dans die ik overigens tot nog toe heb weten te ontspringen. Met een Out of Body Experience (OBE), een comateuze ervaring en een bijna-dood ervaring alsook het verlies van diverse dierbaren – waaronder mijn vriendin en vader in hetzelfde jaar - heb ik inmiddels ook aardig wat persoonlijke ervaringen om de dood als gespreksonderwerp aan te snijden, en het taboe dat erop ligt te doorbreken.

Als de dood

Niemand wil het er over hebben. Maar zoals ik al zei, we krijgen er allemaal mee te maken. We gaan uiteindelijk allemaal dood. Ons leven is eindig. Maar zolang we 20, 30, 40, of zelfs 60 zijn vermijden we de dood alsof het bespreken ervan al een vergroot risico geeft op de ervaring ervan. Zoals we allemaal weten is struisvogelpolitiek nooit de beste benadering om ergens mee om te gaan. Je ogen afwenden voor wat je niet wilt zien, horen of voelen zorgt eerder voor een hogedrukpan-effect dat vroeg of laat, en altijd op het minst gelegen moment uitbarst. Het is daarom ook niet vreemd dat de dood als alledaags gespreksonderwerp een taboe is voor velen. We zijn er bang voor. De dood. Of liever gezegd, we zijn bang voor het eindige. Want wie weet wat erna komt? Is er leven na de dood? Hou je op met bestaan zodra je je laatste adem uitblaast? Of transcendeer je naar een nieuw leven; dezelfde ziel in een ander jasje? De gedachten en meningen zijn legio, maar feit is dat niemand precies weet wat er na de dood is. Er is nog meer dan genoeg dat wij mensen niet weten, en de dood is daar een goed voorbeeld van. En dat maakt ons bang.

Angst voor het onbekende

Omdat er zoveel meningen zijn over wat de dood betekent, wat erna is en hoe je leven dat je nu leeft reflecteert op de ‘dag des oordeels’, hangt er grote onzekerheid rondom de dood. We zijn er bang voor, en daarom willen we het liever niet bespreken. Maar hoe bijzonder zou het zijn als je de dood of zelfs jouw dood met familie en geliefden bespreekbaar zou kunnen maken. En dan heb ik het niet eens over de vraag of je begraven of gecremeerd wilt worden of enig geloof dat je al dan niet hebt over wat er na de dood is – dit laatste is een discussie waar geen winnaars uit voortkomen. Ik denk niet zelden na over de dood. Niet omdat ik klaar ben met mijn leven of dat ik vermoed dat mijn einde nabij is, maar omdat ik me bewust ben van mijn eindigheid. Door openlijk te praten over de dood en wat het betekent is de lading die erop ligt afgenomen en kan ik het nog makkelijker omarmen als onderdeel van het leven.

De dood omarmen

De dood is onderdeel van het leven. Net zoals een geboorte onderdeel is van het leven. We zien het ene als einde en het andere als begin. De ironie echter, is dat we rondom de geboorte van een baby tal van plannen maken. Hoe het ter wereld moet komen, wat voor opvoeding het gaat krijgen en uiteraard welke naam het krijgt. Wanneer we de dood zouden omarmen als onderdeel van het leven, dan zou den we ook veel beter in staat zijn om het taboe te doorbreken, het onderwerp bespreekbaar te maken en naar mogelijkheden te zoeken om het sterfproces op de best mogelijke manier te laten plaatsvinden – zoals we dat op dit moment doen bij een geboorte. Door de dood te accepteren, zeker als je te maken hebt gehad met gezondheidsuitdagingen, kan het je helpen om een ander perspectief te krijgen op het leven. Omdat je gedwongen wordt door de ziekte of aandoening de dood als mogelijkheid te zien op kortere termijn in plaats van iets dat ooit zou kunnen gebeuren, kan het zijn dat je het leven met al zijn bijzonderheden en beperkingen meer kunt gaan waarderen.

Leef voor de dood

Wat ik met dit artikel beoog is niet zozeer het onderwerp aansnijden om naar de dood toe te leven, maar juist om het leven vóór je dood meer te gaan waarderen, om met een purpose te leven, en daardoor ook de dood te zien als belangrijk en zelfs een essentieel aspect van je leven.  Hoe wil jij nu leven, wetende dat je vroeg of laat doodgaat? Het besef dat je leven eindig is ga mij het inzicht om bewust te leven. Om mijn tijd zinvol te maken, anderen te helpen op hun pad in deze wereld, zodat, wanneer ik ga, ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om diezelfde wereld beter achter te laten dan dat ik heb bij mijn geboorte heb aangetroffen. Een moeilijke opgave, ik weet het. Omdat de wereld continu verandert. En, zo het lijkt, in een steeds sneller tempo. Maar dat neemt niet weg dat er nog genoeg te doen valt tot het moment dat je kaartje voor ligt en je de beperkingen van een fysiek lichaam mag loslaten. Tot het moment dat we dood gaan heb je daarom een paar opties. Leef je leven zoals je dat altijd gedaan hebt en vermijd na te denken of te praten over de dood. Praat over de dood, maar doe er verder niets mee. Of waardeer het leven, omdat de dood altijd aanwezig is. Zeg die dingen die gezegd moeten worden, doe wat je hart je ingeeft en maak een verschil in het leven van dierbaren en anderen, en waardeer wat er te waarderen valt. En ik geloof, dat als je je leven werkelijk zinvol en van betekenis voor anderen weet te maken, dat je zelfs de dood overstijgt en onsterfelijk wordt. Het leven is kort. De korte tijd dat je hier bent is slechts een fractie van het totale bestaan. So stop and smell the roses. Al was het maar voor even. Hier is mijn vraag voor jou: wat betekent de dood voor jou? Ik ben benieuwd naar je mening en gedachte. Laat daarom hieonder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug. Op jouw succes, Robert   Als je dit artikel over het doorbreken van de dood als taboe waardevol vond, deel het dan met mensen in je netwerk.     PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.

Tags


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen

Read More

Kom Los van het Vastzitten

De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel

Read More

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een

Read More

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Meld je aan voor de nieuwwbrief