De Overtuiging Van Je Wereld

Inspiratie en Motivatie

3  comments

Deze ochtend zat ik in de trein naar Leiden, toen ik vlak voor station Heemsteede-Aerdenhout door een beleefde kaartjesknipper werd gecontroleerd. Na het ontvangen van mijn treinkaartje merkte ik op dat de trein vaart had geminderd en nieuwe passagiers oppikte op het station. De conducteur, die achter mij uit de wagon was gestapt om te zien er nog mensen in- of uitstapten keek om zich heen alvorens hij op zijn fluitje blies en met zijn sleutel de deuren commandeerde te sluiten. En hier begon mijn mind af te dwalen…

De laatste tijd lees ik steeds vaker dat wat we zien met onze ogen feitelijk elektrische signalen zijn in onze hersenen. Dat houdt in, dat we dus eigenlijk niet de wereld zien zoals hij is, maar dat we zien wat we geloven. In NLP termen word ook wel gezegd: perceptie is projectie; dat wat je geloof (door je overtuigingen, je normen en waarden), dat is wat je ziet in jouw wereld.

Hoewel ik steeds meer geloof dat hier een grote kern van waarheid in zit, vraag ik me af hoe het mogelijk is, dat zulke verfijnde wezens als de mens, die een mind gebruiken waar we zelf nog niet eens de magnitude van beseffen, in staat zijn te functioneren in een systeem dat nog complexer is dan onszelf.

Ik bedoel, als de wereld één grote presupposition is (een vooronderstelling), hoe is het dan mogelijk dat we 9 van de 10 keer geen brokken maken? Neem nou de conducteur. Als hij gelooft, op basis van routine of verwachting, dat er niemand meer in- of uitstapt bij een station, dan blaast hij op zijn fluitje en sluit hij de deuren. Maar wat nu als hij op basis van zijn vooronderstellingen verkeerd gelooft? Dan was de kans dat er mensen tussen de schuifdeuren van de trein zouden komen, of tussen het perron en de trein zouden vallen. Toch is dit niet zo. Is dat omdat we het niet verwchten?

We functioneren in een complexer systeem dan het systeem waarmee we werken en op onverklaarbare wijze hebben we een balans gevonden waarin onze dagelijkse activiteiten bijna altijd goed gaan. In ieder geval vaker dan je zou denken of verwachten als je aanneemt dat we de wereld zien op basis van onze eigen overtuigingen.

Alles is in harmonie, met hier en daar een uitzondering. En dat op zich is dan ook wel weer interessant te noemen (to say the least), daar het in ieder geval voor afwisseling en uitdaging zorgt. Maar misschien is het wel die harmonie die we wat meer onder de loep zouden moeten nemen om te verklaren waarom het zo vaak goed gaat in de wereld, onze wereld.

Ik geloof dat de wereld is opgebouwd uit een reeks onderdelen die wiskundig verklaarbaar zijn. als je namelijk goed kijkt naar elementen in de natuur, dan kun je ontdekken dat wiskunde de taal van de natuur is Bekijk het filmpje hieronder maar eens.

Wat de formule voor onze wereld ook is, ik denk dat voor ons levende wezens de uitkomst het meest belangrijk is. En mijjn vermoeden is dat die uitkomst 1 is.

1. Een magisch getal. Het linkt ons aan elkaar als som van het totaal en het laat zien dat we, zij het voor de meesten op onder- en onbewust niveau, met elkaar verbonden zijn. Hierin geeft kwantumfysica haar uitleg.

Dat wat je denkt, manifesteert zich in je leven. Niet zozeer rationeel, maar de gedachten die het resultaat zijn van je overtuigingen ten aanzien van de wereld. Bewust zijn van je gedachten en je overtuigingen is daarom bepalend voor de manier waarop je in het leven staat.

Nu is het relatief gemakkelijk om te bedenken wat je geachetn zijn, maar hoe vindt je nou een overtuiging bij jezelf? Op zich is dat niet al te moeilijk.

Elke dag weer komen onze overtuigingen aan de oppervlakte van onze gedachten en handelingen. Gemiddeld is zo’n 80% van wat je dagelijks zegt (in een gesprek met je buurvrouw, een teambespreking of een familielid) gevuld met overtuigingen die laten zien hoe jij de wereld ziet.  De woorden die je uitspreekt laten zien hoe jouw wereld eruit ziet, en meestal komt die overeen met hoe de ander de wereld ziet. Behalve als je in een verbale confrontatie terechtkomt.

Over het algemeen omvat de kern van een discussie een verschil in kaart van de wereld tussen personen, en in sommige gevallen doen de discussieleiders er alles aan om hun gelijk te krijgen en de ander te bewijzen dat hun kijk op de wereld de enige juiste is. Op zo’n moment heb je te maken met een overtuiging.

Okay, ik begrijp dat als je in een discussie terechtgekomen bent en je probeert met je betoog de ander te overreden dat jouw standpunt toch echt de betere is, je niet even een korte pauze inlast en stil gaat staan welke overtuiging hier nu aan ten grondslag ligt.

Wat je wel kunt doen is op het moment dat je een discussie in stapt een mentale aantekening maakt van het moment. Je hoeft het niet zozeer te ankeren (dat lijkt me niet een prettig idee), maar je kunt wel een mentale Post-it met je vinger beschrijven en weer wegleggen. Je mind zal dit moment opslaan en op een rustiger tijdstip weer aan je presenteren.

Een andere manier is om niet de discussievoerder te zijn, maar de observator. Wanneer je anderen heftig in een verbale confrontatie ziet staan (of zelf in een gesprek), observeer dan hun gedrag en luister naar hun woorden. Het onderwerp wat ze bespreken  biedt vaak gelegenheid om je eigen overtuigingen over het onderwerp onder de loep te nemen.

De kern is dit: als je niet 100% tevreden bent met de invulling van je leven, begin dan de verandering van je leven door je gedachten en overtuigingen te veranderen.

“Your beliefs become your thoughts.
Your thoughts become your words.
Your words become your actions.
Your actions become your habits.
Your habits become your values.
Your values become your destiny.”

 Mahatma Ghandi

Hoe je je wereld ervaart bepaal je zelf.

Op ons succes.

robert


Tags

1, ervaring, geloof, overtuiging, quantum physics, succes, taal van de natuur, waarheid, wereld, werkelijkheid, wiskunde


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • cognitieve ontwikkeling baby – De Overtuiging Van Je Wereld | Cognitieveontwikkeling.org schreef:

    […] De Overtuiging Van Je Wereld October 15, 2011 – Posted in Persoonlijke Ontwikkeling Tweet This Ochtend cognitieve ontwikkeling baby zat IK in de trein to Leiden, Toën IK Vlak VOOR station Heemsteede-Aerdenhout deur EEN-beleefde kaartjesknipper Werd gecontroleerd. Na Het Ontvangen van Mijn treinkaartje merkte IK DAT op de trein vaart had geminderd en Nieuwe passagiers oppikte op Het Station. De conducteur, sterven Achter Mij Uit de wagen was gestapt OM te […]… Robert van der Wolk […]

  • Door je bewust te zijn van je eigen opvattingen over wat waar, werkelijkheid of echt is creëer je ook de mogelijkheid om bewust te worden van je gedrag in je communicatie naar anderen (en jezelf). Dat biedt de gelegenheid om zonder oordelen met nieuwsgierigheid naar de ander te luisteren om te zien hoe hij of zij de (specifieke) wereld ervaart.

    Ik ben het met je eens dat je eigen wereld en de inrichting ervan niets te maken met een ander’s goed-of afkeuring, en tegelijkertijd is de wereld waarin je leeft grotendeels (zo niet compleet) gekleurd door wat anderen – je ouders, leraren, de kerk etc. – je in je jonge jaren over de werled vertelden. De kracht om automatisch overgenomen overtuigingen af te stoten en te vervangen door overtuigingen die je meer of beter ondersteunen in het creëren van een geweldig leven schuilt ook in je, en ik geloof dat bij een cumulatieve mindset/paradigm-shift we ook daadwerkelijk een mooiere, betere en saamhorige wereld kunnen bewerkstelligen.

    Er is niet 1 waarheid, die is er nooit geweest. Wat wel kan helpen is om een ander die vastzit in een bepaalde groef (werk, liefde, financiën etc.) te coachen d.m.v. vragen (dus nieuwsgierigheid) te stellen en eigen ervaringen te delen. ‘Hoe zie jij dat?’ is zo’n geweldige vraag.

    Bedankt voor je reactie Bo.

  • Hoe ga je om met de visie en mening van een ander?
    Ben je je bewust van hoe je op bepaalde mensen en impulsen reageert?

    Het willen opleggen van een overtuiging uit jouw eigen visie is eigenlijk een vorm van misplaatste arrogantie, want wanneer een luisteraar instemd met jouw mening en in zijn achterhoofd alleen maar denkt; “ik geef ‘m maar gelijk om ervan af te zijn..” hoe blij moet je dan nog zijn dat je hem zogenaamd hebt overtuigd?

    Je eigen wereld en de inrichting ervan heeft niets te maken met een ander zijn goed-of afkeuring, wat van belang is, is wat je accepteert of niet.

    Je eigen unieke zelf, je eigen ervaringen en door niemand van je eigen troon af te schoppen!

    Ik ben uit eigen belang een nieuwsgierig mens en anderen zaken of meningen opleggen zit niet in mijn systeem.

    Wat is jouw karakter?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!