7 Gewoontes van Happiness - Robert van der Wolk
1

7 Gewoontes van Happiness

Happiness leidt tot succes. Je leest het goed; het is niet andersom. In onze maatschappij denken we maar al te vaak dat als we bergen geld, een kast van een huis, een topbaan hebben, dat je gelukkig zal zijn.

Hoewel je zeker rijkdom kunt vergaren zonder dat je ook maar één moment stilstaat bij hoe gelukkig je wel of niet bent, is de verstandigere keuze om jezelf juist tijdens je pad naar die rijkdom te voorzien van zoveel mogelijk happiness.

Het geheim is namelijk, dat succes niet leidt tot happiness, maar happiness leidt tot geluk. Want stel je eens voor: waarom zou je zwoegen, afzien en gebukt moeten gaan onder je huidige omstandigheden, om ooit, ergens ver in de toekomst, het heilige happiness-niveau te ervaren waar je al die jaren al naar uit hebt gekeken, enkel om erachter te komen dat al die inspanningen je hebben geleidt naar een wereld van materialistische, economische en maatschappelijke rijkdommen, die je mettertijd toch for granted zal nemen?

Misschien denk je: “Maar zo ben ik niet, Robert. Ik zal altijd blij blijven met mijn mooie grote huis, luxe auto en gevulde inloop(koel)kast” Kijk eens naar je telefoon, je computer, je laatst gekochte kleding of zelfs je huidige auto of huis; de eerste weken en maanden wellicht was je er zo blij mee, dat je er zorg, tijd en energie aan besteedde om het in de beste conditie te houden. Maar na verloop van tijd, en hier en daar een krasje, werd het niet meer dan een gebruiksvoorwerp – en nam je gevoel van happiness ervoor ook af.

Wat nu, als happiness nu eens een voorwaarde zou zijn voor succes, overvloed, voorspoed, gewichtsverlies, passie, intimiteit, en liefde? En wat, nu als de meesten van ons niet echt weten hoe je happy moet zijn, en dat we het wel uitvinden als we ergens ‘zijn’?

Wanneer je happiness van binnenuit vindt, dan zijn al die andere dingen die we zoeken makkelijker te verkrijgen; ze worden een bijproduct van happiness.

 

1. Definieer wat happiness voor jou is en hoe het voelt

Wat maakt jou gelukkig? Hoewel het een moeilijke vraag is – omdat er zoveel andere definities zijn – is het een vraag die het waard is om jezelf te stellen. Vergelijk je eigen antwoord niet met anderen, maar zoek écht wat jou werkelijk gelukkig maakt. Schrijf je ideeën op, val niet terug op de standaardantwoorden. Wat motiveert je? Wat doet je vroeg op staan, zelfs op een zondagochtend? Wat maakt je nog meer gelukkig? Wat staat er op jou lijst vandaag de dag?

 

2. Maak het heden je vriend

Veel mensen zijn zo toekomstgericht, dat ze vergeten om werkelijk in het hier en nu te leven. Het is de “Als-Dan” valkuil waar ze invallen: “als ik die promotie krijg, dan ben ik gelukkig.” Door dit te zeggen, zet je je happiness op pauze en iedereen weet, dat van uitstel afstel komt. Doe daarom vandaag dat wat je gelukkig maakt. Het is jouw keuze, maar het alternatief is, dat je in de toekomst leeft, zonder dat je weet, hoe het er werkelijk uit gaat zien. Kun je nu, op dit moment, focussen op waar je dankbaar voor bent? Kijk eens of je vanuit die dankbaarheid ook meer kunt genieten.

 

3. Stop met overdenken.

Wellicht ken je de term Analysis Paralysis. We denken te veel na over dat wat ons bezighoudt en analysereen de hele boel tot op microscopisch niveau. Voor je het weet, heb je jezelf zo diep begraven in wat je vindt dat er allemaal moet gebeuren, voordat je succesvol mag zijn. Het grote risico met overdenken is dat het vaak resulteert in exact het tegenovergestelde resultaat van wat je werkelijk wilt. Je geeft al op voordat je het een kans hebt kunnen geven.

 

4. Focus op een positieve uitkomst

Zelfs wanneer je al merkt dat je overall gevoel van happiness toeneemt, kan het best zijn dat je onderbewustzijn met verouderde berichten komt, zoals “Wat als het nu té goed gaat? Wat kan er dan allemaal wel niet misgaan? Voor je het weet zit je vast in de neerwaartse spiraal van gedachten, die je eerste blind date omvormen tot een gebroken huwelijk, echtscheiding en geldstress.

Wordt daarom een observator van je gedachten en stel jezelf vragen als “Wat als mijn gezondheid straks toeneemt?” of Wat als ik straks meer succes creëer? Door je te focussen op wat er juist goed kan gaan vanaf nu.

 

5. Laat verwachtingen over specifieke resultaten los

Hoewel het niet een makkelijke is om te realiseren, is het wel een super effectieve manier voor het creëren van meer happiness. We zijn allemaal geconditioneerd om bepaalde doelen en resultaten specifiek te maken; in relaties, in je werk en je financiën. Soms is het verwachte pad moeilijk los te laten, en tegelijkertijd kost het je veel meer energie om aan dat pad vast te houden, dan aan het pad, dat het leven je op laat gaan.

In plaats van vast te houden aan dat specifieke resultaat kun je jezelf ook in een mindset zetten waarin je vraagt op wat voor manier deze nieuwe koers je zou kunnen helpen naar je volgende niveau van mijn leven? Kijk eens waar die stroom je naartoe leidt. Wanneer het niet altijd in één bepaalde richting lijkt te stromen, kan een kleine koerswijziging je onverwachte nieuwe mogelijkheden en resultaten geven.

 

6. Wees niet bang om te falen.

“Fouten maken is slecht” is een overtuiging waar we mee grootgebracht zijn. Maar feitelijk is mislukking de hoeksteen voor succes. Winston Churchill zei ooit: “The definition of success is going from failue to failure, without losing your enthusiasm”. Wanneer heb jij de momenten waarin je faalde voor het laatst omarmd? Meestal betekent dat, dat je niet hard genoeg duwt om je grenzen te verleggen of nieuwe dingen doet. Je zit vast in een routine. Hoewel dit kan leiden tot discussies over of dit al dan niet klopt, is dit mijn punt: je zult nooit je dromen op de automatische piloot realiseren.

“Faal” daarom met trots. Wees OK met iets nieuws wat je gedaan hebt en wat niet volgens verwachting ging. Faalangst speelt zeker een rol, maar wanneer je die angst verruilt voor acceptatie voor verandering, dan verandert daarmee ook je stemming in het moment.

 

7. Laat wrok los.

We zijn zo geneigd om dingen die gezegd, gedaan of gebeurd zijn persoonlijk te nemen, zeker als het in communicatie met anderen gaat. In bijna alle gevallen is de ander meer (zo niet volledig) met zichzelf bezig. Ik weet dat dit een bittere pil is om te slikken, maar gevoelens van wrok, boosheid en pijn gaan ten koste van je happiness.

Als je ooit tegen een baas, ouder of partner wrok koesterde, moet je weten dat diezelfde wrok jou meer schade doet, dan dat het voor de ander zal voelen. Wrok staat je happiness en je toekomstige succes goed in de weg, en ook hierin doe je er beter aan om deze gevoelens los te laten. Wrok koesteren en gelukkig zijn gaan niet hand in hand. Laat het daarom los en neem een stap dichterbij naar persoonlijke vrijheid, happiness en succes.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Wat vergroot jouw level van happiness?

Laat je reactie hieronder achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren. Klik hieronder op de Facebook, Mail en WhatsAppknop.

 

Je mening telt
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

  • caroline de vos schreef:

    Ik bedenk me elke dag als ik werk dat ik werk om herinneringen te kunnen kopen…..om dingen te doen die ik nooit meer ga vergeten….reizen, maar ook gewoon heel simpel een wegwerp bbq en een biertje met vrienden in het bos.

     
  • >