december 28

2 comments

365 Dagen van Leven

By Robert


een terugblik op 2010 en een vooruitzicht naar 2011

Het einde van het jaar is nog slechts een paar dagen van ons verwijderd, en dus is het tijd geworden om de jaarlijkse terugblik te nemen op wat er het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden.

De wereld heeft niet stilgestaan het afgelopen jaar: zo heeft Laura Dekker haar zeiltocht om de wereld gestart, eindigt het Nederlands Elftal op de tweede plaats in het WK voetbal in Afrika en verstoot Caro Emerald Michael Jackson van de nummer 1 plek door in totaal 27 weken op nummer 1 te staan.

Maar ook droevige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden: denk aan de aardbevingen in Haïti en Chili of het vliegtuigongeluk in Libië (waar slechts één Nederlands jongetje de ramp overleeft De Golf van Mexico stroomt vol olie als gevolg van een lek in één van de leidingen van oliemaatschappij BP en Nederland neemt afscheid van onder meer Harry Mulisch, Antonie Kamerling en Anton Geesink.

Maar natuurlijk gebeurde er meer, veel meer.  Ik vond een duidelijk overzicht op YouTube en dit filmpje wil ik graag met jullie delen voordat ik verder ga met de terugblik.

Zoals je ziet was 2010 een bewogen jaar. Zowel vreugde als verdriet, blijdschap en boosheid, ontsteltenis en opluchting. Persoonlijk is dat voor mij niet anders.

Mijn 2010
Met de belangrijkste momenten van het afgelopen jaar – de acute start van mijn dialyse in Mei, het overlijden van mijn liefde Petra in Juni en het overlijden van mijn vader in November – hebben me laten zien dat mijn leven absoluut niet is wat het moest zijn: een comfortabele, solide en heldere reis richting het verdere verloop van mijn leven. Ik heb zelfs ene aantal keer gedacht dat ik niet meer aankon, en dat ik er beter aan zou doen om al mijn projecten en optimisme te laten vallen; ik kon genoeg redenen bedenken waarom ik dat zou kunnen doen.

Maar juist in die eenzaamheid en verdriet van dat wat geweest was en niet meer terug zou komen zag ik ook dat ik ervaringen had opgedaan die me als mens gelukkiger hebben gemaakt, en krachtiger en sterker en beter. Ik voel het verdriet van het verlies van mijn geliefde en mijn vader, puur omdat ik van ze houdt, en dat besef is goud waard. De dingen die ze mij meegegeven hebben, Petra in slechts een paar jaar, mijn vader tijdens mijn gehele leven, dat is uiteindelijk onderdeel geworden van de fundering van mijn bestaan. En daarmee zijn mijn vader en mijn vriendin nooit weggegaan, ik draag ze bij me voor altijd.

Oud en Nieuw
Ook nieuwe vrienden hebben hun intrede gedaan en bestaande vriendschappen zijn versterkt. Zo heb ik Bo leren kennen – een vriendin die in korte tijd veel voor me is gaan betekenen. En de fantastische vriendschappen van Jorgen en Marilyn, die me juist door de moeilijke tijden heen hebben weten te ondersteunen. Ik heb de eer gehad om mijn Caminovriend Guido en zijn vriendin uit Brazilië te mogen ontvangen en met allemaal heb ik fantastische herinngeringen weten te creëren. Herinneringen die mij als persoon verder hebben gevormd tot de persoon die ik vandaag ben.

Met die wetenschap zeg ik dan ook dat ik morgen een nieuw mens ben, omdat ik vandaag wellicht nieuwe vrienden zal ontmoeten of nieuwe inzichten krijg van oude vrienden. Mijn persoonlijke ontwikkeling stopt niet, dat is het mooie ervan: de wereld ligt aan mijn voeten en ik heb het voorrecht om het leven te kiezen welke ik wil leven.

Verleg je grenzen
2011. een nieuw jaar, een nieuw decennium. Ik kijk er naar uit, want het zit vol kansen en mogelijkheden. Kansen die ik maar al te graag wil aangrijpen en mogelijkheden die ervoor zorgen dat ik stappen dichterbij kom bij waar ik uiteindelijk wil zijn. En ja, de kans is groot, zo niet onvermijdelijk, dat ik ook verdriet en pijn zal voelen. Maar ook dat is een leerschool van het leven waarin ik de keuze heb om te bepalen wat ik ermee doe en op welke manier het een plek in mijn leven krijgt.

Mijn wensenlijst voor 2011 is klaar – het is een soort traditie geworden om in de laatste week voor het nieuwe jaar niet alleen terug te blikken, maar ook vooral vooruit te kijken en mezelf enthousiast, gemotiveerd en nieuwsgierig te maken voor dat wat er nog allemaal open ligt. Wat wil ik het komende jaar nog meer bereiken?

Success builds on success, en met de successen van de afgelopen jaren wordt het steeds makkelijker om nieuwe successen te boeken. Dat betekent nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe mensen leren kennen en oude grenzen verleggen.

Met het afsluiten van het oude jaar sluit ik ook de oude grenzen af en met het ingaan van het nieuwe jaar zoek ik ook mijn nieuwe grenzen op – voor mij de beste manier om zhet maximale uit mijn leven te halen.

Voordat ik je een gelukkig nieuw jaar wens wil ik je graag deze vraag meegeven: Hoe ziet 2011 er voor jou uit?

Welke grenzen wil je verleggen,
op welke gebieden wil je meer uit je leven halen?

Ik heb mijn successen mede te danken aan mijn vrienden en mensen die op de juiste tijd op de juiste plek waren. Dankzij hen heb ik het pad kunnen volgen om te komen waar ik nu ben, en om mijn tocht voort te zetten. Misschien kan en mag ik jou helpen op jouw tocht.

Jouw pad kent ook knooppunten. Beslissingen die je neemt die bepalend kunnen zijn voor het verdere verloop van je leven. Mensen die onderweg je een helpende hand bieden of je een boodschap meegeven waar je later op terugkijkt en je jezelf afvraagt hoe het nou in hemelsnaam mogelijk was dat juist op dat ene moment die gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Dat is geen toeval. Dat is een signaal om je op jouw pad te houden en je erop te wijzen dat jij tot jij bestemd bent voor enorme prestaties. Prestaties die jouw leven zullen veranderen, en ook dat van anderen.

Het realiseren van jouw dromen werkt tweeledig: enerzijds help je jezelf met het vervullen van het potentieel dat in jou schuilt, en terwijl je dat potentieel vervult help je anderen verder op weg op hun pad.

2010 sluiten we af. Het was een bijzonder jaar. Laten we van 2011 een fenomenaal jaar maken. Laten we bergen verschuiven, pieken overtreffen en verder gaan dan de limiet van de lucht. The sky is not the limit!

Ik wens je een gezond, gelukkig en zeer succesvol 2011 toe en ik hoop je te ontmoeten in dit jaar waarin we beiden nog meer uit ons leven durven te halen door er meer van onszelf in te stoppen.

Op ons succes,

Robert

PS: een small reminder: 16 januari aanstaande organiseer ik het geheel vernieuwde IN ZICHT Evenement. Je kunt je nog aanmelden, want er zijn nog plekken beschikbaar. Maak een jumpstart in 2011 en kom giga-stappen dichterbij het realiseren van jouw grootste dromen.

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Hai Koekie,

  Jouw 2010 is niet te omschrijven en is zo dynamisch in ups&downs geweest..ik ben echt blij dat je een stuk emotie hebt kunnen wegschrijven, want het in onmenselijk wat je dit jaar hebt verwerkt.

  Mijn buiging naar jou als persoon en hoe je in het leven staat is het meest gericht naar je openhartigheid, humor en jouw positieve drang mensen bij te
  staan.

  2010 is eindelijk afgelopen..almost..2011 symbolisch een nieuwe start, want je hebt gelijk iedere morgen is een nieuwe dag!

  Love you for everything,

  Bo’tje

   
 • Ha Robert..

  Mooi blog..! Ik sluit me er weer es bij aan.. het is voor jou een heftig jaar geweest en altijd blijven zoeken naar het positieve.. Chapeau..!!
  Zo je wilt zou ik graag aansluiten.. Oudjaarsavond vier ik dat ik 1 jaar gestopt ben met roken ..jippie 😀 en tevens ben ik van een tijdelijke woning verhuisd naar een vaste stek met mn zoontje..
  2011 word het jaar van mijn boek schrijven en aan mijn praktijk gaan bouwen.. Ik heb er zin in..!! En jij volgens mij ook!
  Op een geweldig, positief, succesvol, gezond en vooral liefdevol jaar..!! Liefs………..

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >