Ik heb in mijn leven een aantal keer een sollicitatiegesprek moeten voeren, met name voor en tijdens mijn studie. In de meeste gevallen, en zeker in het eerste geval, waarbij ik zo groen als gras was wat betreft solliciteren – maakte ik zoveel fouten, die als gevolg hadden dat ik niet werd aangenomen, ondanks de juiste kennis en vaardigheden die ik in huis had! In dit artikel vertel ik je 3 fouten die je kunt vermijden wanneer je op sollicitatiegesprek bent bij je toekomstige werkgever.
1. Vertel je kwaliteiten én je ervaringen (dus de fouten die je gemaakt hebt)
Tijdens een sollicitatiegesprek is het makkelijk om jezelf enkel van je beste kant te laten zien. Het hele gesprek door geef je aan dat je de beste bent in wat je doet, dat je al je kennis bezit en dat je in de afgelopen maanden niets fout gedaan hebt.
2. Praat niet alleen over jezelf, maar praat ook wat je voor je werkgever kunt doen.
Het is gemakkelijk om verzeild te raken in ‘egostrelerij’, waarin je al je kwaliteiten opnoemt die je maak kunt bedenken. Maar beter is nog, dat je je kwaliteiten verpakt in wat je voor je werkgever kunt betekenen. Een manier om dit te doen is door af en toe een wedervraag te stellen, en er daardoor achter te komen wat het precies is dat je nieuwe werkgever zoekt. Sluit aan op zijn zoektocht en vertel, in een verhaal of een voorbeeld, wat je skills zijn en hoe deze in het voordeel werken voor je werkgever.
3. Van ‘verhoor’ naar verbinding
In plaats dat je enkel een vraag beantwoord, ga ook de dialoog aan met je werkgever. Stel vragen, maak af en toe een opmerking in de vorm van een verhaal of – als daar de gelegenheid voor is – maak een grapje. Dit creëert een natuurlijke dialoog, een verbinding tussen jou en de ander, in plaats van een gesprek, dat vaak voelt als een ondervraging of een verhoor. Het is tenslotte je intentie om een band te scheppen in de korte tijd die je hebt om jezelf als de meest geschikte kandidaat te positioneren. Een goede indruk laat een betere afdruk van jezelf achter dan een goede CV en een paar goede antwoorden op de vragen die gesteld zijn.
Natuurlijk, laat jezelf van je goede kant zien. Maar vergeet niet dat je menselijk bent; dat wil zeggen, laat ook zien wat je ervaringen zijn. Ik noem het liever ervaringen dan fouten, want in mijn optiek is een ‘fout’ niks meer dan een leerervaring, waar je een volgende keer – in een gelijksoortige situatie – raad mee weet om het op een betere en effectievere manier te oden.
Zit je op dit moment in een sollicitatiefase (wat niet onwaarschijnlijk is, gezien de economische situatie), laat me dan vooral weten wat jouw resultaten zijn naar aanleiding van de tips die ik je in dit artikel heb gegeven.
Op jouw succes,
Robert
PS: later deze week geef ik je  de kans om jezelf met kop en schouders boven de rest uit te laten steken wanneer het aankomt op je sollicitatiegesprek. Hou de komende dagen deze site in de gaten en laat deze gouden tip niet ongemerkt aan je voorbij gaan.
PPS: Deel dit artikel met vrienden, collega’s en bekenden waarvan je denkt dat zij profijt hebben. Voor iedereen die nu een baan heeft, die nu geen baan meer heeft en iedereen die juist in deze tijd een baan wil hebben. Klik op de share buttone hieronder, en LIKE dit artikel door bovenaan op de blauwe knop de drukken.