Tijd en ruimte nemen voor jezelf,
Goed blijven ademen,
Kiezen voor jezelf.
Het klinkt allemaal zo simpel. Hoe doe je dat in jouw drukke bestaan? Het lijkt wel of er geen enkel gaatje
te vinden is om even tijd voor jezelf te nemen. Veel mensen hebben hier nu mee te maken. Alle andere dingen lijken voor te gaan op waar zij eigenlijk (stiekem) behoefte aan hebben.
Werk slokt je op, kinderen vragen al je aandacht, en dan is er nog je partner die om aandacht vraagt. Of juist het daten om een partner te vinden. Vrienden die graag horen hoe het met je is, die leuke hobby die je zo graag wilde uitoefenen, o ja, en sporten niet te vergeten.
Al deze dingen zorgen ervoor dat je maar doorgaat. Je doet dingen vanuit wie jij bent, alleen lijkt het 'doen' het over te nemen van je 'zijn'.
Hoe komt het toch dat mensen zo doorgaan, en niet echt tijd nemen voor herstel? De manier waarop we ademen is hier een mooi voorbeeld van.
Hoe adem je op dit moment? Ademen gaat onbewust de hele dag en nacht. Je hoeft er niets voor te doen. Toch?
Ademen wordt beïnvloed door je gedachten. Door situatie die jij als stressvol ervaart. Als jij in situaties komt die lijken
op oude situaties van vroeger, die veel impact op je hebben gehad, schiet je in een stress-reactie.
Dit kan al gebeuren als je baas je aanspreekt op iets wat je laatst minder goed deed. Doordat je ooit hebt opgeslagen dat kritiek bedreigend is (door bijvoorbeeld pesten op school, of een kritische ouder), wordt er meteen een stress-reactie in je lichaam geactiveerd.
Je lichaam schakelt nu over naar het sympathische zenuwstelsel. Je gaat zweten, je bloed trekt wat weg uit verschillende lichaamsdelen zoals je handen en je organen, en trekt richting je spieren, zodat je goed weg kunt rennen.
Bloed trekt omhoog richting je hoofd, je hersens krijgen extra bloed, zodat je goed na kunt denken en snelle beslissingen kunt nemen. Dat appeltje wat je net op had, wordt voorlopig even niet verteerd.
Je adem zit hoog. Door snel te ademen kun je keihard wegrennen, klaar voor actie. En dat allemaal door die ene opmerking van je baas. Wat een effect op je lichaam!
Het lichaam gaat er vanuit dat hierna dan ook even rust komt, even bijkomen... Van tien minuten op deze manier reageren heeft je lichaam dagen nodig om van bij te komen.
Veel mensen gaan altijd maar door en blijven in het sympathische zenuwstelsel. Hiermee zorg je ervoor dat cellen zich niet kunnen vernieuwen, je darmen zijn van slag, je organen raken minder doorbloed en je krijgt te weinig zuurstof binnen.
Het mooie is dat je zelf ervoor kunt zorgen dat je de broodnodige hersteltijd krijgt! :) Dat doe je door op de juiste manier te ademen, vanuit een buikademhaling. Je dwingt dan je lichaam terug over te schakelen naar het parasympathische stelsel.
Uiteraard helpen je gedachten over een situatie ook. Als je veel stress en drukte naar je gevoel ervaart, bestempel je kennelijk veel situaties in je leven als stressvol.
De vraag is hoeveel hersteltijd je jezelf in die drukte gunt. Meestal komt 'rust' er gewoon niet van. Tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken!
Hoe? Deze 2 tips helpen je alvast om uit dat door-door-doorgaan-gevoel te stappen:
Tip 1: Kies voor jezelf!
Word je geleefd, ga je maar door? Voor wie doe je dat? Wie zweept jou telkens zo op? Voor wie moet je aan die hoge lat voldoen? Wat gebeurt er en hoe voelt het als je minder doet dan die hoge lat?
Het kan zijn dat je vader vroeger wilde dat je hoge cijfers haalde, of dat je moeder niet alles uit haar leven haalde naar haar gevoel, en dat jij hier, onbewust op reageert door juist 'alles' te doen. Het is makkelijker om geen keuzes te maken, dus doe je maar alles. De gevolgen van deze keuze hebben wel veel effect op je energie.
Want wat levert dit onder aan de streep op? Je voelt je gehaast, uitgeput, overlevende. Leer om voor jezelf te kiezen, jezelf te ontdekken. Dat is niet egoïstisch, dat is juist zinvol.
Tip 2: Leer herkennen wanneer je te hoog ademt
Leg maar eens je ene hand op je buik, en de andere hand op je borst. Beweegt vooral je bovenste hand bij het ademen? Dan zit je adem wat hoger. Je benut dan alleen het bovenste deel van je longen.
Als je vooral je onderste hand beweegt, heb je een buikademhaling. Nu benut je het (grotere) onderste deel van je longen. Bij de inademing gaat je middenrif-spier omhoog en masseert je organen, en drukt je buik iets naar buiten (het moet toch ergens naartoe).
Vaak komen organen teveel in de verdrukking doordat vrouwen gezien het modebeeld teveel hun buik inhouden. Het lijkt wel alsof je geen klein buikje mag hebben in deze maatschappij. Terwijl een ontspannen buik veel gezonder is bij het begin van je ademhaling dan aan het einde.
Leer herkennen dat je hoog ademt na een stress-situatie, en breng dan je adem weer richting je buik. Het helpt daarbij om de warmte van je hand op je buik te voelen, en daar op 'te richten'. Zo gun je je lichaam om in het parasympatische stelsel te komen en sneller en beter te herstellen.
Daarnaast staat vanuit je buik ademen in de oosterse geneeskunst voor het echt Ja zeggen tegen wie je bent. In je buik zit je zelfvertrouwen en je eigenwaarde.
Wat helpt praktisch gezien om deze tips uit te voeren?
Regelmatig mindfulness-oefeningen doen helpt om steeds bewust te raken van je ademhaling en deze bij te stellen wanneer nodig. Daarnaast helpt het om heerlijk relaxed een boek te lezen, in het bos wandelen, een coach of therapeut bezoeken, enz. Zo ontdek je wie jij bent en bouw je steeds meer hersteltijd in van de drukte van alledag. Benoem hoe je je voelt in alle drukte. Wees eerlijk en echt, maskers ophouden kost enorm veel energie. Maak ruimte voor wie jij bent, dat mag!
Ik wens je een mooie dag toe, waarin het lukt al een klein stapje te zetten uit het 'doorgaan'-gevoel en rust te ervaren. Alles is goed zoals het is.
Warme groet,
Margaretha
Margaretha Schokker is Volg-je-hart-specialist. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt je je hart te volgen, dichter bij jezelf te komen en om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag. Vanuit haar bedrijf Reinvent Yourself! biedt ze speciale coaching en training om je leven makkelijker te maken. Kom eens langs op: www.reinventyourself.nl.
Lees dit ook
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen
Read More
De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel
Read More
Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een
Read More
Over de auteur
Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.
Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.