Verander Je Beperking (Fysiek en Mentaal)

Verander Je Beperking

Een taxichauffeur brengt me naar het vliegveld. “Waartoe deze keer?” vraagt hij, terwijl hij me glimlachend aankijkt. Ik vertel hem “Zagreb” en leg hem uit wat mijn reden is dat ik naar Kroatië vertrek. Ik voel me opgewekt en kijk uit naar mijn reis.

“Je reist nogal wat af” zegt de man. “Onlangs bracht ik je ook al naar het vliegveld”. Ik antwoord bevestigend. “Ik heb wat dat betreft geluk dat ik niet al te veel geld hoef uit te geven om er te komen. “Nee, zegt de man. Met dit soort taxi’s kom je overal voor weinig geld.

IK betrap me er op dat ik bijna rechtvaardigend reageer op zijn opmerking: “Nee, gelukkig kan ik door mijn slechtziendheid hier gebruik van maken.” – Oeps! De valkuil van een oude belemmerende overtuiging heeft me bijna te pakken. Ik slik mijn woorden halverwege de zin in, en laat een stilte als antwoord achter.

Het is soms makkelijk om een beperking te rechtvaardigen en mee te gaan in de voordelen van die beperking – of het nu gaat om een beperkende overtuiging of een fysieke. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Het antwoord is simpeler dan je denkt.

Ook al heeft een beperking of een bepaald gedrag zijn tekortkomingen en onhandigheden – in sommige gevallen kan een beperking je ook dienen en je goed van pas komen.

We doen het allemaal. IK hoor het in vrijwel alle kringen om me heen. Iemand heeft een overtuiging waar hij of zij van af wilt, maar heeft moeite om deze overtuiging los te laten. In coachingsessies met klanten kom ik na enige tijd dan ook vaak tot dezelfde conclusie: iets houd de overtuiging of het gedrag in stand. En dit ‘iets’ zijn de baten die het gedrag of de overtuiging oplevert.

Alles wat we doen, doen we om twee redenen, en simpel neergezet is dat 1. Om pijn te vermijden of 2. Plezier te vergroten. Wanneer je een beperkende overtuiging of een niet-ondersteunend gedrag in stand houdt, dan betekent dat in de meeste gevallen dat het je ook iets goeds oplevert. Met goed bedoel ik dat het je ofwel een vermindering van pijn, of ofwel een vermeerdering van plezier oplevert.

De reden waarom ik mijn woorden inslikte toen ik in de taxi naar het vliegveld zat, was omdat ik mezelf wilde rechtvaardigen voor mijn visuele beperking. Daarmee zou ik valideren dat mijn slechtziendheid ok is, en dat ik er niets aan kon doen dat het zo gekomen is. Maar de waarheid is anders.

Hoewel ik de tijd niet kan terugdraaien, weet ik dat ik in mijn jongere jaren lang niet alles eraan gedaan heb om in optimale gezondheid te leven. Eveneens weet ik dat mijn beperkte gezichtsvermogen daar voor een deel nu het gevolg van is – hoe klein of groot die kans ook geweest zou zijn dat het anders was gelopen, als ik eerder een gezondere lifestyle gekozen zou hebben.

Hoewel ik de tijd niet terug kan draaien en het zinloos is om mezelf nu voor de kop te slaan voor wat ik had moeten doen of gedaan zou kunnen hebben en me daar nu schuldig over te voelen, kan ik wel kiezen hoe ik me nu wil voelen , door de verantwoordelijkheid met beide handen aan te nemen voor hoe mijn leven vandaag is en dát te veranderen, waar ik niet 100% achter sta. Voor een zeer groot deel zijn dat mijn gedachten en overtuigingen over mezelf.

Misschien gaat dit iets te ver voor je en denk je :Leuk verhaal Robert, maar ik kan niets doen aan mijn beperking of gedachten. Wel, aan een fysieke beperking kun je welllicht niet veel doen (hoewel het toch de moeite waard is om te onderzoeken wat je wél kunt doen). Maar je overtuigingen en (automatische) gedachten, daar kun je zeker voldoende in veranderen.

Realiseer je, dat jij niet je gedachten bent, en dat je de gedachten die je denkt ook lang niet altijd hoeft te accepteren wanneer ze zich presenteren. Wanneer je een idee, gedachte of zelfs overtuiging hebt (wat een seriële reeks is van gedachten en ervaringen aangaande een bepaalde gebeurtenis) dat je niet ondersteunt, dan kun je deze vervangen voor een gedachte of idee dat je wel de kracht, eigenwaarde of vertrouwen in jezelf geeft en je motiveert om meer te doen, te hebben en te zijn.

In het Doorbreek de Beperking seminar ga ik dieper in op de manieren hoe je een beperkende overtuiging, gewoonte of gedachte doorbreekt en hoe je een blijvende verandering creëert, zodat je niet meer terugvalt in oude gewoonten of overtuigingen die je vasthouden in situaties waar je je ongelukkig, onzeker en onsuccesvol in voelt.

Wat ik je wil zeggen is dit: wees je ervan bewust hoe veel kracht je gedachten en woorden hebben – op langere termijn vormen ze jouw overtuigingen en gewoontes, en we weten allemaal dat gewoontes onze resultaten en realiteit vormen.

Laat me dit stuk afsluiten met een vraag, en neem hier even de tijd voor om er werkelijk over na te denken voor je antwoord geeft.

Wat is de #1 terugkerende gedachte, overtuiging of gewoonte die jij zou willen aanpakken?

Onthoud: je bent niet je beperking – jij bent de kapitein van jouw schip.

Op jouw succes,

Robert

 

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>